Osijek

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
80/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Hırvatistan
Adınız ve soyadınız nedir?
Beyza Yıldırım
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
yldrmbeyza123@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2019
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Osijek Faculty of Medicine
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Belirtilmemiş
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Tercih yaparken Avrupa'da birçok yeri yazmıştım,sonuç olarak Hırvatistan gelmişti.Hırvatistan'da 3 seçeneğim vardı bunlardan bazıları tarih olarak uymuyordu, aralarında bana en uygunu Osijek'ti.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
8/10
Pediatri stajı yapmıştım ve bir danışman hocam vardı.Çok yardımcı olan,bildiklerini aktaran hocalar vardı.Ama stajın çoğunda çocuk acildeydim ve küçük bir şehir olduğu için çok fazla hasta gelmiyordu. Sonuç olarak stajım daha verimli geçebilirdi,ama benim ilk yurtdışı deneyimim olduğu için bana çok şey kattığını düşünüyorum.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
8/10
Yurtta kalmıştım. Yurt ile hastane arası yürüyerek 5 dakikaydı.Ayrıca diğer birçok yere yürüyerek gidebiliyordum. Bir odada 2 kişi kalıyorduk. Her odada bir banyo var.Ayrıca her katta mutfak var. Odaların temizliğini kendimiz yapmamız gerekiyordu. Odada perde yoktu.
Yiyecek - İçecek
8/10
Hastanenin yemekhanesinde hafta sonu da dahil 3 öğün yemek oluyordu. Genellikle oradan yemek yiyordum. Yemekler bana biraz farklı gelmişti.O konuda sıkıntı yaşadım. Ayrıca domuz eti,sosis,vb.. sıkça kullanıldığı için böyle hassasiyetleri olanların yemekhane personeline bunu belirtmesi gerekir. Dışarıdan yenilen yemek ücretleri çok pahalı değildi.
Dil ve Kültür
8/10
Doktorlar çoğunlukla İngilizce biliyordu. Normal halkla da bir şekilde anlaşıyorduk.Ben de öğrendiğim Hırvatça kelimeleri kullanmaya çalışıyordum. Türk yemeklerine benzeyen yemekler vardı (Börek,Bezelyeli Pilav,vb..). İkisi de Balkan kültürü içerdiği için Türkiye'deki Edirne'ye benziyor olabilir.
İletişim ve Haberleşme
8/10
CP ve LEO'larla iletişimim iyiydi bir sorunum olduğunda yardımcı oldular,sorularıma cevap verdiler,yani bir sıkıntı yaşamadım. Wifi olarak hastanenin ve yurdun wifisini kullanıyordum.
Ulaşım
8/10
Ben uçakla Zagreb'e inip oradan otobüsle Osijek'e geçmiştim. Havaalanından otobüsle terminale gidip oradan Osijek'e giden otobüse binmiştim. Önceden bilet aldığım için bir sıkıntı yaşamadım. Ayrıca otobüslerde internet olması bir avantaj benim için.Şehir küçük olduğu için yürüyerek birçok yere ulaşılıyor,ayrıca otobüs ve tramvay da var. Yurtla hastane arası mesafe çok kısaydı,yürüyerek 5 dakika sürüyor.
Gezi - Eğlence
8/10
Şehrin tarihi ve kültürel yerlerini gezdirip bu mekanların geçmişi hakkında bilgi vermişlerdi. National drinks and food adlı bir gece düzenlenmişti.Bu gecede herkes kendi ülkesinden ünlü yemekleri tanıtıp ikram etmişti. Hırvatistan danslarının öğretildiği bir etkinlik olmuştu.
Şehir Şartları
8/10
Yazın gittiğim için hava çok nemli ve sıcaktı.Sürekli terliyordum.Arada sağanak yağmur da yağdığı olmuştu.Mont,yağmurluk ve şarj adaptörüne gerek olmadı,her ihtimale karşı şemsiye getirilebilir.Osijek'in sosyo-kültürel yapısı homojen o yüzden farklı görünümdekiler dikkat çekiyor.
Genel Bütçe
8/10
Ben unilateral gittiğim için 350 Euro ödemiştim. Ayrıca uçak ve otobüs ücretlerini ödemiştim.Onun haricinde yemek vb.harcamalarım çok fazla değildi.Yerel para birimi ‘Kuna’ ve 1 Kuna yaklaşık 1,1 TL'ydi.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Yapılması gerekenler: Staja aktif bir şekilde katılmak,insanlarla çokça iletişim kurmak,mümkünse gece nöbetine kalmak,vizitlere katılmak ve bir şeyler öğrenmeye çalışmak.
Yapılmaması gerekenler: Diğer incominglerle tarihi,siyasi tartışmalara girmemek,ortak noktalara odaklanılarak iyi bir iletişim kurmaya çalışmak.