Sebelas Maret

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
80/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Endonezya
Adınız ve soyadınız nedir?
Fatih Sezai Kaya
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
fatihsezaik@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2016
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Airlangga University
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Opthalmology
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Turkmsic Değişim Sınavında Endonezya’yı kazandığımı öğrenince çok sevindim. Her zaman görmek istediğim bir ülkeydi. Tabi mesafeden dolayı çekincelerim vardı ama kendi kendime bir daha böyle bir imkânı ne zaman bulacaksın dedim ve bu şansı değerlendirmeye karar verdim. Yalnız istenilen belgeleri toplamakta gecikince biraz sıkıntıya girdim çünkü kısa zamanda pasaport çıkartmam, aşıları baktırmam ve okuldan bazı belgeler almam gerekiyordu. Siz siz olun belgeleri erkenden halledin. Ama en sonunda hepsi halloldu ve AF’yi doldurdum. Kısa bir araştırmayla Endonezya’nın güzel şehirlerini öğrenmeye çalıştım ve Java adasından 3 tercih yaptım ikinci tercihim Surabaya çıkmıştı. Onay da gelince biletleri aldım ve yolculuğa hazırdım :)
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
10/10
Gittiğim hastane (Dr. Rsud Soetomo Hospital) Surabaya şehrinin en büyük hastanesiydi ve çok büyüktü. Hollanda sömürge döneminde yapılmış eski bir yapı ve devasa bir bahçesi upuzun koridorları var. O kadar büyük bir binada kaybolmak çok kolaydı gerçekten. Hastanede çok fazla hasta ve personel vardı. Çok kalabalıktı ama ona rağmen insanların genelde sakin ve güler yüzlü olması çok hoşuma gitti. Doktorlar da gayet mutlu gözüküyordu ve bana çok iyi davrandılar. Tek sıkıntım dil konusu oldu çünkü hastalar İngilizce konuşamıyordu ama Endonezyalı sınıf arkadaşlarımla çok iyi anlaştık ve keyifli vakit geçirdik. Ayrıca doktorların ilgisi ve güler yüzlülüğü sayesinde yabancılık hissetmedim.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
8/10
Beni havaalanından alan contact person’ım beni bir güzel bir yemekten sonra kalacağım yere arabasıyla bıraktı. Kaldığım yer öğrencilerin kullandığı hosteldi ve herkesin ayrı odası vardı. O açıdan çok rahattım. Banyo ve tuvalette arıza vardı ama bir iki gün içinde ilgilendiler ve sorun çözüldü. Bunun yanında hostelde küçük bir mutfak ve kullanabileceğim buzdolapları olması beni çok mutlu etti. Canım dışarı çıkmak istemediğinde kendime makarna gibi basit yemekler yaptım. Ayrıca wifi de vardı. Hava çok sıcak olduğu için odamda klima olması çok işim yaradı geceleri rahat ettim. Ayrıca yurtta edindiğim arkadaşlarım da oldu. Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile. Tek sorun Surabaya'da sokaklar çok temiz olmadığından etrafta bazen fareler geziyordu ama odamda hiç görmedim.
Yiyecek - İçecek
7/10
Öncelikle Endonezya Müslüman bir ülke olduğundan yiyecekler konusunda çok sıkıntı yaşamadım. Yemek kültürleri bizden farklı tabi. Çoğu yemek aşırı baharatlı ve acı biberi çok kullanıyorlar.
İkinci olarak yeme içme Endonezya’da çok ucuz. Örneğin pirinç pilavının yanında kızarmış balığı Türk parasıyla 6 liraya yiyebiliyordum. Yine en sevdiğim yemeklerden biri olan kızarmış ördek yaklaşık 10 lira civarı bir fiyata satılıyordu.
Tropikal meyveler çok bol ve ucuz. Tek dikkat etmeniz gereken her zaman sokak satıcıları temiz olmayabiliyor. Güvendiğiniz yerlerden yemeye dikkat edin.
Dil ve Kültür
8/10
Endonezya’nın dili ve kültürü Türkiye’den çok farklı. Konuşulan dili anlamasam da öğrenmeye çalışmak eğlenceliydi çünkü gerçekten kolay bir dil. Kültür ise değişik olmakla birlikte halk ekseriyetle Müslüman olduğundan çok farklı gelmedi bana. Ayrıca insanlarda yabancılara karşı bir ilgi ve merak var. Yoldan geçerken küçük çocuklar devamlı bana el sallıyorlardı ama eğer Bali adasına giderseniz tamamen farklı bir kültürle karşılaşırsınız. Çünkü orada halkın çoğunluğu Hindu ve heykeller ve festivalleriyle çok ilginç bir yer. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.
İletişim ve Haberleşme
7/10
Orada genelde ailemle internetten konuştum. Sim kartta aldım ama orada önce pulsa denilen bir çeşit kontör satın alıyorsunuz yoksa arama yapamıyorsunuz. İnternet paketleri ise gerçekten ucuz ama orada sadece 3G var. O yüzden çok hızlı değil tabi.
Ulaşım
6/10
Ulaşım Endonezya'da gerçekten çözülememiş sorunlardan biri. Neredeyse hiç otobüs ve dolmuş yok. Çünkü halkın çoğunun motosikleti parası olanlarda da araba var. Ama çoğunluk motosiklet kullanıyor. Bir yere giderken genelde taksi kullandım şehir içinde çünkü fiyatları gerçekten uygun ve genelde nazik insanlar. Uber de kullanabilirsiniz taksi için.
Gezi - Eğlence
9/10
Endonezya’da o kadar çok gezilecek güzel yer var ki ben hepsine gidemedim ama gittiğim her yerden memnun kaldım. Yogyakarta'da tapınaklar, Mount Bromo ve Sempu Island Java'da görülecek en güzel yerler bence. İmkânınız olursa Bali'ye de gidin. Adanın turistik yerlerinde yerliden çok Avrupalı görüyorsunuz ama Ubud'da binlerce Hindu tapınağı ve heykelle dolu olan şehirde kesinlikle gizemli ve egzotik bir hava var.
Şehir Şartları
7/10
Surabaya şehri çok kalabalık ve trafiği çok sıkışık bir şehir ama alışveriş merkezleri ve dükkânlar fazla sayıda olduğu için aradığınız neredeyse her şey var. Şehirde kamu binaları eski Hollanda sömürge döneminden kalma çok hoş yapılar. Ayrıca büyük apartmanlar yok. Evler iki üç katı geçmiyor. Yollar motosikletlerle dolu ve kaldırımda yürümek çok zor. Bence gezmek için en güzel şehir Yogyakarta çünkü çok sayıda üniversite ve öğrenci var.
Genel Bütçe
10/10
Endonezya’da hayat gerçekten çok ucuz. Uçak bileti hariç neredeyse her şey ucuzdu diyebilirim. Harcadığım paranın çoğunu da Bali'de harcadım turistik bir ada olduğu için. Surabayada ise süpermarketten bolca alışveriş yaptım ama Türkiye’ye göre çok cüzi bir para harcadım. Hatta param arttı. Turistik eşya satanlarla alışveriş yaparken pazarlık yapmayı unutmayın :)
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Hava ne kadar sıcak olsa da hastaneye gelirken sandalet veya şort giymeyin ayrıca kot pantolon ve yakasız gömlek de istemiyorlar ve kıyafet konusunda titizler. Doktorlarla konuşurken gülümseyin ve ilgili olun size yardımcı olmaktan mutlu olacaklardır. Scope programında devamsızlığa da bakıyorlar ve gelmenizi istiyorlar. Ayrıca yerli bir arkadaş bulursanız iletişim konusunda çok faydalı olacaktır ve size her konuda çok yardımcı olabilir.
Fırsatınız olursa Bali Adasına gidin Ubud'da tapınakları ve hayvanları seviyorsanız Monkey Forest'ı gezin ve arzu ederseniz çok uygun fiyata Bali masajı yaptırabilirsiniz. Adanın çok güzel kumsalları da var.