Casablanca

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
57/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Fas
Adınız ve soyadınız nedir?
Furkan Akman
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
furkanakmn@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Temmuz
Hangi yılda değişime katıldınız?
2015
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
University of Hassan II Casablanca
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Maxillo-facial surgery
Karar ve Hazırlık Aşaması
5/10
Açıkçası sınav sonucum çok iyi değildi ama neresi olursa olsun bir staja gitmek istiyordum. Tercih sonucumda Casablanca gelince biraz şaşırdım ama yine de farklı bir deneyim olması için gitmeye kararlıydım. Stajdan önce oradaki ilgili arkadaşlarla yazışırken bazen beni yıldıran prosedürler gerekli oldu. Ne olursa olsun bir şekilde hallediliyor ama biraz zamanınızı alıp biraz yorabiliyor sizi. Ana dilleri Fransızca olduğu için bazı belgelerin Fransızcalarını bulmam gerekti, gönderdiğim bazı belgelerin formatını kabul etmediler ama bir şekilde hallettim dediğim gibi. İşin en zor kısmı da bu zaten.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
6/10
Aslında bu biraz da ne beklediğinize bağlı. Ben orada dil problemi yaşayacağımı tahmin ettiğim için cerrahi bir bölüm seçtim. Klinik tabi ki Türkiye'yle kıyaslayınca biraz daha amatör biraz daha zayıf kalıyor ama oradaki asistanlar ameliyatların hepsine girmemize izin verdiler. Birkaç tanesi ellerinden geldiği kadar bize vakaları anlattı. Staj yaptığım hastanede genelde hocalardan izin alınıp başka kliniklere de gidilebiliyordu. Eğer farklı klinikleri de en azından görmek istiyorsanız iyi olabilir ama Fransızca bilmiyorsanız mümkün olduğunca rahat ve cerrahi klinikleri tercih etmenizi öneririm.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
6/10
Bize konaklamamız için bir yurt ayarlanmıştı. Faslı öğrencilerle birlikte kalıyorduk. Yurdun kızlar ve erkekler için olan bölümleri ayrı ve diğer tarafa geçemiyorsunuz. Kapıda güvenlik vardı ve yurdun güvenli olması gerçekten büyük avantaj. Oda şartları tamamen sizin kişisel kriterlerinize bağlı :) Benim için yeterliydi. Buradan gitmeden önce bize odada ufak tefek bir şeyler hazırlayabileceğimiz mutfak araç gereçlerinin olduğunu söylediler ama onlar çok yetersizdi. Belki herhangi bir ayda sorun olmayabilir ama benim gibi Ramazanda giderseniz kendi yiyeceğinizi kendiniz hazırlamanız gerekebilir. Yurtla ilgili en önemli sorun çamaşır makinesinin olmamasıydı. Biz birkaç arkadaş birleşip çamaşırlarımızı yıkayan bir yere göndermiştik. Son bir şey daha var aklıma gelen, yurtta wi-fi yoktu ama isterseniz size internet kablosu temin ediyorlardı.
Yiyecek - İçecek
6/10
Burada söyleyeceğim şeyler çok belirleyici olmayabilir çünkü ben Ramazan ayında gittim ve gerçekten her yer kapalı oluyor. Akşam da herkes ailesiyle iftar yapıyor. Tabi ki elimizden geldiği kadar oranın yerel yemeklerini tatmaya çalıştık ama dediğim gibi çok farklı şeyler denediğimi söyleyemem. Yemek kültürleri bizimkine aşağı yukarı benziyor, sadece biraz daha baharatlı versiyonu :)
Dil ve Kültür
3/10
Fransızca ve Arapça bilmiyorsanız gerçekten işiniz çok zor. Doktorlar arasında bile İngilizce bilme oranı çok düşük. Ama insanlar gerçekten sıcakkanlı, ellerinden geldiği kadar size yardımcı oluyorlar. Oradaki arkadaşlardan bazıları bizi akşam iftar yemeğine çağırmışlardı ve gerçekten çok misafirperver davrandılar. Kültüre uyum sağlayamama gibi bir durum yaşayacağınızı sanmıyorum ama dil problemi gerçekten sorun olabilir. ( bu arada Ramazanda gidiyorsanız ona göre giyinmeniz gerekiyor. Tamamen kapalı olmalısınız anlamında değil ama diz üstü etek ve çorap çok anormal gözükebilir. Onun dışındaki kıyafetlerle sorun olacağını sanmıyorum. Ayrıca Ramazanda halka açık bi yerde bir şey yiyip içerseniz mutlaka birisi sizi uyarır, mümkün olduğunca bundan kaçının. Mc Donalds açık oluyor acıkırsanız size tek yardım edebilecek yer herhalde :D
İletişim ve Haberleşme
8/10
Oradan bir hat aldığınızda hiç sorun olmadan haberleşiyorsunuz. İnternet paketi fazla olan bir hat almanızı tavsiye ederim, Türkiye’yle internet üzerinden konuşmak daha mantıklı oluyor. Oradaki arkadaşlarınızla da Facebook grubu üzerinden yazışınca hiç sorun kalmıyor.
Ulaşım
8/10
Otobüsler çok kalabalık oluyor ve pek güvenli gözükmüyor. Oradaki öğrenciler genelde tramvay kullanıyorlar. Ulaşım konusunda pek sorun çekeceğinizi sanmıyorum. Ücretler de Türkiye’yle aynı gibi. Öğrenci bileti alırsanız daha ucuza biniyorsunuz, almazsanız da tramvayın tek biniş ücreti yaklaşık 2 lira. ( isterseniz sınırsız biniş bileti alabiliyorsunuz ama ben almamıştım fiyatını hatırlamıyorum)
Gezi - Eğlence
7/10
Merkezi yerleri gezmek gerçekten güzel olabilir. Alkollü içecek satan yerler çok az sayıda ve biraz da pahalıymış. Ben Ramazanda gittiğim için zaten alkol kesinlikle yasaktı. Gece hayatı hakkında pek bir şey diyemeyeceğim ama Faslı arkadaşlar Ramazan ayı dışında iyi olduğunu söylediler :) çok fazla avm kültürü yok. İnsanlar genellikle Atlantik sahilinde yürüyüşe çıkıyorlar. Casablancadaki gerçekten çok büyük ve güzel olan camileri gezebilirsiniz ama onun dışında çok ekstra bir şey yok açıkçası. Başkent Rabat'a trenle 1-1 buçuk saatte gidebiliyorsunuz ama orada da çok bir şey bulamayabilirsiniz. Zaten sosyal program dahilinde olan geziler var, onlara kesinlikle katılmanızı öneririm. Özellikle Chafcheuen gerçekten görülmesi gereken muhteşem bir şehir.
Şehir Şartları
4/10
Güvenlik problemi olabiliyor. Ben de telefonumu çaldırdığım için Türkiye’ye 5 gün erken dönmek zorunda kaldım, iletişim imkanım kalmamıştı. Onun dışında ulaşım iyi. Gidip oradaki arkadaşlarınızla oturabileceğiniz çok güzel mekanlar var. Ramazanda gittiğim için restoranları fazla değerlendiremiyorum ama zengin bir yemek kültürü olduğu belli. Şehirle ilgili çok fazla bir şey gelmiyor aklıma söylenecek ama dediğim gibi akşam 7 den sonra sokakta tek başınıza kesinlikle yürümeyin bence. Mutlaka arkadaşlarınızla beraber bir yerlere gidin. Bu arada trafik de çok kötü gerçekten dikkatli olmanızı tavsiye ederim, karşıdan karşıya geçerken falan. Çok extra bir şey bekliyorsanız Casablancayla ilgili biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Genel Bütçe
4/10
Fas nasıl olsa ucuzdur diye düşünüp gidiyorsanız yanılıyorsunuz. Özellikle de Casablanca hiç ucuz değil. Yiyecek fiyatları genelde Türkiye'dekinden çok daha fazla. Özellikle meyve fiyatları buranın 3 katı neredeyse. Yiyecek içecek dışında da Türkiye'yle aynı neredeyse. Türkiye'ye göre 'vaay daha ucuzmuş 'dediğim tek şey taxi ücretleri olmuştu. Ben Ramazanda gittiğim için çok fazla para harcayamadım yeme içmeye ve tam hatırlamıyorum ne kadar harcadığımı ama Fas’a gidecekseniz herhangi sıkıntılı bir durumda ailenizin oraya para göndermesi zor olabilir. İmkanınız varsa bir miktar fazladan para almanızı öneririm.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
-Mutlaka erikli tajin yiyin ve naneli çay için.
-Sosyal program dahilinde olan gezilere gidin. Mutlaka Marrakech ve Chafcheuen'i görün.
-Mutlaka Atlantik sahiline gidin (yüzme imkanı çok olmuyor dalgalı) ve 1 saatlik sörf dersi alın (beklentiniz çok büyük olmasın yine de)
-Orda bulunduğunuz süre boyunca aktif olun ve mümkün olduğunca keyif almaya çalışın.
-ASLA belli bir saatten( 7 buçuk-8) sonra özellikle insanların olduğu yerlerde tek başına hatta mümkünse iki kişi bile yürümeyin.
Son olarak şunu eklemek istiyorum orada bizimle ilgilenen arkadaşlar gerçekten çok iyilerdi ve her konuda bize yardımcı oldular. Özellikle iletişimin sorun olabileceği bir ülkede bu çok önemli oluyor gerçekten. Şu an için aklıma başka bir şey gelmiyor ama sormak istediğiniz şeyler olursa mail adresimden haberleşiriz, elimden geldiğince yardımcı olurum :)