Bakü

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
90/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Azerbeycan
Adınız ve soyadınız nedir?
Mısra Vamık
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
vamikmisra@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Temmuz
Hangi yılda değişime katıldınız?
2019
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Azerbaycan Tibb Üniversitesi
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Hematoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Öncelikle tıp fakültesinde ilk senem olduğu için ilk dikkat ettiğim şey tercih listeme ekleyeceğim ülkelerin preklinik öğrencilerini kabul etmesiydi. Daha sonra dil bariyerinin az olacağı, türkçe veya ingilizce bilerek anlaşabileceğim ülkelerin tercih listemde üstte olmasına dikkat ettim. Konaklama benim için çok önemliydi fakat bu konuda bir bilgi tercih yapmadan önce size aktarılmıyor. Ayrıca para birimi ve kur, ülkenin genel pahalılığı, güvenli olup olmaması ve vize durumu da kriterlerim arasındaydı.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
8/10
Staj süresince hematoloji departmanındaki doktorlar, hemşireler ve diğer çalışanlar çok sıcak kanlıydı. Daima bir şeyler öğretmeye yönelik yaklaşım içerisindeydiler. Hastane çok yeni değildi ve çok gelişmiş imkanlara sahip değildi. Hafta içi 5 gün sabah 9'dan öğleden sonra 3'e kadar hastanede kalıyorduk. Preklinik öğrencisi olarak tıbbi prosedürlere pek dahil olamasak da izlememize izin veriliyordu. Hasta ile iletişim ve gün içi yaşamsal değerleri takip etme (vücut ısısı, tansiyon, kalp atış hızı, oksijen satürasyonu) gibi görevleri tek başımıza yapabiliyorduk.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
10/10
2019 yılında açılmış bir yurtta konaklatıldık. Odalar 4 kişilikti ve her odanın banyo ve tuvaleti vardı. Kızlar ve erkeklerin odaları ayrı katlardaydı. Odalar büyüktü, yataklar ranza değildi herkesin kendi yatağı, dolabı ve çalışma masası vardı. Odalar haftada bir temizlik personeli tarafından temizleniyordu. Tüm kat için bir adet de mutfak/leisure room vardı fakat çok fazla yemek pişirme olanağı sağlayan bir mutfak değildi, ocak veya fırın yoktu içinde. Yurtta ayrıca spor salonu, çamaşır odası, basketbol sahası gibi imkanlar da kullanımımıza açıktı. Yurtta verilen sabah ve akşam öğünlerinden bir tanesini voucherlarınızı kullanarak yiyebiliyordunuz, eğer gün içinde ikisini de tüketmek isterseniz yine ödeyerek bu imkandan faydalanabilirdiniz. Hastaneye yürüyerek gidilebilecek uzaklıktaydı, ayrıca otobüs veya Uber ve türevlerini kullanarak da çok cüzi bir ücrete hastaneye ulaşabiliyordunuz.
Yiyecek - İçecek
9/10
Sabah veya akşam yemeklerimizi yurtta çıkan yemeklerden yiyebiliyorduk. Bu öğünlerden bir tanesi gittiğimiz NMO tarafından verilen voucherlar karşılığında yiyorduk. hastanenin yemekhanesi vardı, orada da her gün en az 2 çeşit yemek çıkıyordu. Bu yemekler genel olarak et/tavuk (kremalı vb) ve pilav şeklindeydi. Bakü'de çok fazla park var bu nedenle marketten alınan yiyeceklerle parklarda piknik imkanı çok geniş. Ayrıca pizza hut, Mc Donalds gibi büyük fast food zincirleri de mevcut. Yemek bulma konusunda bir ay boyunca hiç sıkıntı çekmedik. Yemek kültürü Türkiye'ye benziyor, fazlaca kırmızı et tüketiyorlar. Fakat vejetaryen/vegan yemek opsiyonları pek geniş değil. Qız Qalası etrafında bulunan ve panoramik şekilde çevrenizi görebileceğiniz restaurantlarda ve İçeri Şeher'de bulunan restaurantlarda kahvaltı yapmanızı öneririm. Ayrıca Ganjlik Mall içinde Vapiano bulunuyor, makarna ve pizzalarını tavsiye ederim.
Dil ve Kültür
10/10
Ülkeye kolaylıkla uyum sağladım, Türk kültürüne alışık olan bizler için bu konuda zorlanmayacağınızı düşünüyorum. Hastanede ve halk ile daha çok türkçe konuşarak anlaştık. Türkçeyi genellikle anlıyorlar, hiç anlamayan çok az kişi gördüm. Sadece ilk başta ülkeye ilk gelişiniz olduğunu ve yeni geldiğinizi belli etmeyin ayrıca ülke ile ilgili kötü yorumlarda bulunmayın. Dolandırılabilme ihtimaliniz olabilir. Bakü'de en ilginç olan şey çok fakir ve çok zengin yerleşim yerlerinin birbiriyle iç içe olmasıydı. Hastane içinde kendinizi hastanesi çok finansman alamayan bir anadolu hastanesinde gibi hissederken Targovy'e gittiğinizde bir Avrupa kentinde gezdiğinizi hissedebilirsiniz. Bakü dışındaki şehirler de yine ilginç derecede az gelişmiş görünmüştü gözüme. Yine de çok zengin ve bize hitap eden bir kültürleri olduğunu söyleyebilirim.
İletişim ve Haberleşme
9/10
Genel olarak CPmiz ile iletişim içindeydik zaten bizimle gayet güzel ilgileniyorlardı. Stajımızın sonuna doğru ilgi iletişim sanırım kendi içlerinden de bizimle de yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı azalmıştı fakat bu nedenden dolayı herhangi bir problem yaşamadık. AzerMDS küçük bir NMO olduğu için tek bir NEO vardı, onunla da iletişim içindeydik. Yurtta internet vardı diye hatırlıyorum ama hastanede böyle bir imkan yoktu. AVMlerde veya restaurantlarda da wifi genellikle oluyor. Yine de hepimiz Azerbaycan'daki ilk haftamızda birer sim kart aldık. Bunu yapmanızı size de öneririm. Uygun fiyatlara yüksek GBlı paketler mevcut. Sim kartınızı alırken yanınızda pasaportunuzu alın, bu konuda CPniz de size yardımcı olur. Nerimanov bölgesinden almıştık sim kartlarını. Zaten odalarımız da dört kişilik olduğu için diğer incomingler ile kaynaşmamız çok zor olmadı. Genellikle brlikte hareket eder hafta sonu gezilerini bile herkesle birlikte ayarlardık. Hocaların da çoğu türkçe anlayıp konuşabildiği için bir sıkıntı çekmedik gayet yardımseverdi herkes.
Ulaşım
8/10
Şehir içi ulaşım çok rahattı. Otobüsler genellikle eski, nakitle yaklaşık 1.30 manat gibi bir ücretle çalışıyorlardı fakat Uber ve türevleri de fiyat performans olarak çok kullanışlı olduğu için çokça tercih ettiğimiz ulaşım araçlarıydı. Sabahları hastaneye bile Uber ile gitmeyi tercih ediyordum. Sokaktaki taksileri neredeyse hiç kullanmadık. Yürüyerek de birçok yere ulaşım kolaydı. Hastaneye yürüyerek, otobüs ile ve Uber ile ulaşım imkanı vardı. Diğer şehirlere giderken ise tüm incomingler ile birlikte özel bir minibüs ayarlamıştık. Bu konuda başka olanakların ne olduğunu bilmiyorum.
Gezi - Eğlence
8/10
Sosyal programa ilk başta uyulmuştu fakat sonrasında yazılı olan programa CPler tarafından pek uyulmadı. NMO'nun bizim için planladığı ulusal tur yerine incomingler olarak kendi tercih ettiğimiz şekilde planı değiştirip yanımızda bir iki CP ile iki hafta sonu iki farklı rota yaptık ve bazı şehirleri gezdik. Bu turlar direkt olarak NMO tarafından veya onların yardımıyla yapılmadığı için normalden biraz daha zor oldu fakat çok büyük problemler ile karşılaşmadık. Şehrin gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel, eğlence imkanları da yeterli. Akşamları oturup bir şeyler içebileceğiniz mekanlar da mevcut. Sahil şeridinde bisiklet kiralayabileceğiniz bir yer var. Çok keyifli bir aktivite mutlaka öneririm.
Şehir Şartları
7/10
Şehir gündüz akdeniz kıyıları gibi (hatta bazen fazlası) sıcak, akşamları ise serin oluyordu. Bu nedenle üzerinize mevsimlik bir mont almanızı öneririm. Bazı günler fazla rüzgarlı oluyordu. Şehir dışına gittiğimizde ise dağlık bölgeye gittiğimiz için soğuk ve yağmurlu havalar ile karşılaştık. Şehirde bazen özellikle kadınsanız bazı erkekler tarafından bakışlara maruz kalabiliyorsunuz. Açık açık rahatsız edici şekilde bakıyorlar yürürken. Yabancı bir arkadaşımız takip bile edilmişti.
Genel Bütçe
8/10
Ben kendimi fazla kısıtlamadım para açısından değişimim boyunca. Tüm etkinliklere katıldım, dışarıda yemek yedim, hediye alışverişi yaptım. Tüm bunlarla 300 dolar karşılığı manat ile yaşamıştım. bir diğer tek arkadaşım 200 dolar ile ayı tamamlamıştı. Gitmeden önce çevirmesi kolay olsun diye paramızı dolara çevirmiştik. 3-3.5 TL 1 manat ediyordu. Birçok türk markasını Bakü'de bulmak mümkündü fakat tahmin edileceği üzere fiyatlar daha pahalıydı. Genel yaşam uygundu aşırı pahalı değildi.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Elinizden geldiğince gezin. Özellikle Targovy, İçeri Şeher ve Bulvarı gece ve gündüz olarak görün. Geleneksel yemekleri tadın. Ateşgah'a gidin. Kebele görülesi bir yeşilliğe sahiptir. Kobustan milli parkı da kesinlikle görülmesi gereken çok ilginç bir yer. Fakat fazla sıcak oluyor, gölge yok ağaç yok etrafta. Çamur volkanları da aynı şekilde. Çamur volkanlarına gidiş geliş ise çok eski püskü arabalarla toprak yollardan yapılıyor ve şoförler size adeta safari yaptırıyor, yavaş kelimesini bilmiyormuş gibi davranıyorlar. Yanardağ da ateşgaha gitmişken gidilir ama görmesem de olurdu dediğim bir yerdi, topraktan çıkan duman çok da büyük değil. Yabancılar ile konuşurken dikkatli olmanızı öneririm. Türk olunca daha yakın davransalar da her zaman dolandırılma şansınız var.