Beyrut

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
86/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Lübnan
Adınız ve soyadınız nedir?
Murat Gökhan
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
mrtgkhn13@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2018
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
American University of Beirut(AUB)
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Endokrinoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
7/10
Açıkçası karar verirken tek tercihim yakın ve eğlenceli bir yer olmasıydı. Beyrut’un da eğlence hayatı meşhur diye tercih etmiştim. Vize istemediği ve 2 saatte bir uçak olması sebebiyle çok rahat bir karar süreci oldu ancak Lübnan’daki her üniversite dekanın imzalaması gereken bir staj görebilir belgesi istiyordu. Dekanı bulabilmek ve anlamsız bir şekilde imzalamamak istememesi sebebiyle ikna süreci zor oldu. Onun dışında yaptığım tek hazırlık uçak bileti almak oldu.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
5/10
Öncelikle okul ve eğitim şartlarından 5 puan vermedim çünkü şartlar çok iyiydi ancak Lübnan genel anlamda doktor fazlası olan bir ülke. 1 doktora 3 hasta düşüyor. O yüzden Türkiye’de günde 200 hasta bakan hocalarımızın kesinlikle yerleşmek isteyeceği bir ülke. Günde 1 kere hasta gördük ya da görmedik öyle diyeyim. 3-4 hasta gördüğümüz bir gün 3 gün konuşulmuştu ne kadar yoğun bir gün diye.
AUB, sadece Lübnan’ın değil ortadoğunun en iyi üniversitesi...Eğitim anlamında tartışmasız çok iyi tabii ama SCOPE ile gidecekler eğer bir şey öğrenmek için gideceklerse pek önermem çünkü pratik eğitimi hasta olmadığı için alamazsınız. Ancak SCORE ile gidenler çok verimli bir süreç geçirdiler denek hayvanlarla deney yapma sertifikası bile aldılar. Kısacası gündüz yatar gece gezerim diyen SCOPE, hiç yatmam diyen SCORE ile gelsin kesinlikle.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
10/10
Beyrut’un en işlek caddesi olan bir otel ayarlanmıştı kalmamız için ve klima, su gibi şeyler veriliyordu sürekli. Temizliğimiz yapanlar hatta yatağımızı toplayanlar bile vardı cennette gibiydik :) Ayrıca otel sahibi ve çalışanları da çok güleryüzlü ve samimiydi şansımıza bazılarımız daha sonra gittiler onların konaklamasından hiçbir ücret istenmedi. Bir odada 4 kişi kalıyorduk her odanın kendine ait duşu ve tuvaleti vardı. Onun dışında spor salonu, playstation, bilardo, langırt falan bir ton şey vardı. Ayrıca kaldığımız otelin altında vegan bar vardı ve Hamra’nın en ucuz da barıydı aynı zamanda. Her cuma yapılan partiler de cabası.. Konaklama anlamında 10 puan bile az kalır kısacası
Yiyecek - İçecek
10/10
AUB bize 3 öğün bedava yiyecek içecek sağladı ve kafeteryası açık büfeydi... Dondurma bile vardı zaten bu kadarını söylesem yeterli olur sanırım :) Dışarıda yemek yemeyi Türk olarak pek önermem çünkü o dünyaca meşhur Lübnan Mutfağı denilen şey Türk yemeklerini isminin arapça yazılışı. Falafel dışında bizde olmayan bir şey görmedim. Keza Arak dedikleri yerel içki de Rakının birebir aynısı. Ama tabii bir kere arapça şarkılar eşliğinde meşhur mezeleri ve Arak’ı denemeden de dönmeyin! :) Onun dışında Ferdinand’s diye bir yer var burgerlarını deneyin 17 dolar gerçi bir burger ama pişman olmazsınız :’)
Dil ve Kültür
8/10
Uyum sağlamayı geçtim yabancı bile hissetmedim. Osmanlı’nın etkisi ile yemeklerden tut insan yapısı birbirine çok benziyor. Türkler genel itibari ile seviliyor. Ama kesinlikle değinmem gereken şey Lübnan dini ve etnik açıdan karmakarışık bir yer. Yarısı hrıstiyan yarısı müslüman bir ülke. Müslümanların da yarısı sünni yarısı şii. Birbiriyle bu kadar kavga eden yapıların içiçe yaşayabilmesi kesinlikle gözlemlenmesi gereken bir durum bence. Ben sağınızda kilise solunuzda camii olan başka bir yer daha bulabileceğinizi sanmıyorum. Bu açıdan çok ilgi çekici bir kültüre sahip bir yer! Dil ise Arapça ancak Fransızca ve İngilizce’yi neredeyse herkes ana dili gibi konuşuyor merak etmeyin...
İletişim ve Haberleşme
10/10
İngilizce, Fransızca veya Arapça biliyorsanız asla zorlanmazsınız iletişim anlamında. Bazen Türkçe bilen bile bulabilirsiniz :)
Ulaşım
9/10
Taksiler çok ısrarcı ve her yer taksi kaynıyor. Toplu ulaşım çok sık değil taksiler başta çok yüksek paralar söylüyor ama pazarlık ile kişi başı 8 tl ödeyerek her yere gidebilirsiniz.
Diğer şehirlere ulaşım çok kolay zaten Lübnan küçük bir ülke. En kuzeyden güneye 3 saat sürüyor gitmesi.

Gezi - Eğlence
10/10
Kesinlikle gece hayatı çok iyi! Mar Mikhail, Gemmayzeh buralarda cafe, bar, night club ne ararsanız var. Karantina bölgesinde Beyrut’un meşhur gece klupleri var ama uyarayım baştam aşırı pahalı ve damsız almıyorlar. :) Hamra’da ise nargile içmek isterseniz gidebilirsiniz ancak Lübnan nargilesi denen şeyin Türkiye’de yapılan nargileden farkı yok hiç paranızı merak ederseniz çar çur etmeyin derim :)
Görülecek çok güzel yerler var ancak küçük bir yer Lübnan ve gerçekten ekip harika seni asla boş bırakmıyorlar buraya gidiyoruz şuraya gidiyoruz diyorlar o yüzden onların isimlerini yazmıyorum! O açıdan çok güzeldi hatta sonlara doğru salın bizi de uyuyalım artık gezmek istemiyoruz demeye başlamıştık.

Şehir Şartları
7/10
Her şey var şehirde ancak trafik çok sıkışık, insanlar kurallara pek uymuyor ve insanlar aşırı derecede yere çöp atıyorlar. Bu yüzden gündüzleri nefret ediyordum geceleri ise aşık oluyordum Beyrut’a 1 günde birçok farklı duyguları yaşatabilen bir şehir! :)
Lübnan’da çok deniz var ama tavsiyem Beyrut’ta girmemeniz
Genel Bütçe
10/10
3 öğün yemeğin bedava ve çoğu sosyal program ile konaklaman da öyle. Haftaiçi gezmene bağlı olarak 100 dolar bile harcamadan dönebilirsin. Ama Beyrut genel anlamda cidden pahalı bir ülke hoyratça paranı harcamak biraz zor bir yer olacak öyle söyleyeyim. Ben çok abartmadan harcamaya çalıştım ve her gün dışarıdaydım. 400 dolar civarı harcadım. Bu paranın hepsi eğlenceye harcandı yani öyle söyleyeyim onun dışında çoğu şey karşılanıyor zaten
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Mar Mikhail’de merdivenlerde oturmadan dönmeyin
Gemmayzeh’te bir akşam geçirin.
Tripoli ve Baalbek şehir gezilerinde kızların çok şort, tayt falan giymesini önermem Beyrut’un aksine tutucu yerler.
Pazarlık yapmayı sakın unutmayın!!
Gündüzleri yatın geceleri gezin!
Falafel, Shawarma yemeden dönmeyin!
Arak için, güzelleşin!:) Yanına da Fairouz açıp dinleyin
Ne yazık ki Suriyeli, Filistinli mülteci çok adım başı dilenci var ve yapışıyorlar. Ne yazık ki onlara yokmuş gibi davranmanız lazım tek bir şey söylemeniz daha ısrarcı olmalarına sebep oluyor!