İrbid

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
78/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Ürdün
Adınız ve soyadınız nedir?
Sencer Sözen
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
soz.sencer@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Temmuz
Hangi yılda değişime katıldınız?
2019
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Yarmouk University
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Acil Tıp-Kardiyoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Ürdün'e bulunduğu konumdan dolayı negatif bir algı olsa da daha önce giden tanıdıklarımın memnun kalmasından, turistik açıdan son derece zengin bir ülke olmasından ve düşünülenin aksine güvenilir olmasından dolayı tercih ettim.Okul seçiminde başkent Amman'daki okulları da yazmama rağmen İrbid'e seçildim lakin iyi ki öyle olmuş çünkü İrbid'de özellikle bizlerden sorumlu olan CP ve LEO'lar çok daha ilgililerdi ve çok daha güzel bir ortam vardı.Ancak İrbid'den Yarmouk University yerine Jordan University of Science and Technology'i (JUST) hem akademik imkanlarından hem de CP-LEO ve diğer değişime gelen öğrencilerin çoğunun orada bulunmasından dolayı tercih etmiş olmayı dilerdim.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
7/10
Staj yaptığımız hastane maalesef biraz küçük ve yetersiz kalıyordu. Zannediyorum daha önce anlaşılan hastanelerle ilgili bir sıkıntı çıkmış ve bizi başka bir yere almak durumunda kalmışlar.Ancak bizden sorumlu olan doktor hastanenin Başhekimiydi ve kendisinin alanı olan Kardiyoloji'nin yanı sıra Acil tıp, Pediatri gibi çeşitli departmanlara da onun denetiminde gittik, ameliyatlara girdik. Kendisi bizlerle çok ilgilendi.Ben Dönem 1'in sonunda gitmiş olmamdan dolayı yer yer çok anlayamasam da stajın faydalı geçtiğini düşünüyorum. Doktorların da dil konusunda herhangi bir sıkıntısı yoktu gayet güzel anlaşabiliyorduk.Hepsi bir şeyler öğretmeye isteklilerdi.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
7/10
Yarmouk Üniversitesi'ne giden bizler için hastane'ye 5 dk. uzaklıkta 2 odalı ve mutfaklı bir daire tutulmuştu.3 kişi kalıyorduk bir odada 2 yatak varken diğer odada 1 yatak vardı. Biz gelmeden önce daire temizlenmiş yeni nevresimler getirilmişti. Mutfak, Banyo ve Çamaşır Makinesi vb. için gerekli olan malzemeleri ise 3 kişi ortak ödeyerek aldık.JUST'a gidenler pansiyonda kalıyorlardı ve sayılarının da fazla olmasından dolayı tüm etkinlikler ve ulaşım için pansiyonda buluşulmasını gerektiriyordu bu yüzden neredeyse her gün oraya 8-10 dk. yürüyorduk ancak onların da konaklama şartları bize kıyasla daha kötüydü.
Yiyecek - İçecek
9/10
Neredeyse her gün etkinlik oluyordu ve çoğunda yemek de yeniliyordu. Toplu yemek yenmeyen günlerde ve kahvaltılar için de marketten aldığımız yiyecek-içecek ve yöresel yemekleri tüketiyorduk veya kendi aramızda Incoming'ler olarak toplanıp ilgimizi çeken yerlere gidiyor duk. Ürdün kurak bir ülke ve su altyapısında sıkıntılar var. Musluktan su içilmiyordu gidip marketlerden hazır su alıyorduk.Genel olarak yemekleri Türk Mutfağı'na oldukça yakın sıkıntı çekileceğini düşünmüyorum. Künefelerini, Mansaf'ı, Humus'u ve Falafellerini mutlaka tadın. Özellikle pansiyonun yakınlarındaki falafelci doyuruculuğu, marketlerde satılan kutu humuslar ise lezzetleri ile çok kullanışlı oldular.
Dil ve Kültür
7/10
Öğrenci ve Doktorlar genel olarak gayet güzel İngilizce konuşuyorlar ancak hastalar dil konusunda genel olarak çok iyi değil çoğu durumda doktorlar onların söylediklerini bize çeviriyorlardı. Alışveriş ve turistik çoğu aktivitede ise herhangi bir dil sıkıntısı çok yaşamadım.
İrbid ülkenin ikinci büyük kenti ancak oldukça düzensiz. Şehirde gece saatlerinde bile büyük bir kargaşa ve gürültü var. Trafik neredeyse her saat sıkışık ve kural olarak oturmuş bir sistem yok. Özellikle yaya olarak dikkat etmek gerekiyor.
İletişim ve Haberleşme
10/10
Ürdün'e gitmeden önceki süreçte Yarmouk'tan sorumlu kişiler gayet ilgililerdi.Varınca da Amman'daki havaalanı'ndan arabayla alıp dairemize kadar götürdüler.Stajın geri kalanında ise daha çok JUST'ın ekibi ile beraberdik ve onlar bizimle daha çok ilgilendi.
Geldikten sonra bize yakın olan AVM'den yaklaşık 10 dinara bir aylık 25 gb internet paketi içeren sim kart aldım.Evde Wi-Fİ bulunmuyordu ancak staj boyunca telefonumun interneti tek başına yeterli oldu.
Incoming'ler ile iletişimi Whatsapp grupları üzerinden sağladılar, her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Ailem ile iletişimi sesli aramaları çalışmayabileceği söylense de Whatsapp üzerinden sağladım ve herhangi bir sıkıntı yaşamadım.
Ulaşım
7/10
İrbid şehir içi ulaşımını halk kendi özel arabaları ile sağlıyor, toplu ulaşım yok denecek kadar az ancak çok ihtiyaç olmuyor. CP ve LEO'ların çoğu kendi araçları ile İrbid'deki ve şehre yakın uzaklıktaki yerlere sizi götürüyorlar. Hastane ise yakındı ve yürüyerek gidiyorduk.
Kendimiz bir yerlere gitmek istersek ise Uber kullanıyorduk.
Şehirler arası yolculukta ise kişi başı 3-5 dinar olmak üzere minibüs tutuluyordu. Ürdün büyük bir ülke değil yolculuklar son hafta olan Petra turu dışında genelde kısa sürüyor.
Gezi - Eğlence
10/10
Ürdün başta Petra ve Wadi Rum olmaz üzere son derece turistik bir ülke. Bu coğrafyaya uzak olan insanlara oldukça ilginç geliyor ve merak ediyorlar. IFMSA özelinde staj yapılan diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla ülkeden insanı bir araya getiriyor Ürdün ve bence bu çok güzel bir şey.
Grubumuzda Norveç'ten, Fransa'dan, İskoçya'dan, Brezilya'dan, Hindistan'dan ve başka birçok ülkeden gelen incoming'ler vardı. Bu kadar fazla milletten insanı bir arada bir daha başka nerede ve nasıl görürüm bilmiyorum. IFMSA-Jordan ise etkinlik işinde gerçekten çok iyi neredeyse her gününüz dolu geçiyor ve asla sıkılmıyorsunuz. Tek başınıza turist olarak gitseniz gezemeyeceğiniz kadar çok yeri görüyorsunuz. Her haftasonu bir büyük tur oluyor hepsine katılmaya gayret gösterin. İlk hafta yorucu ama eğlenceli bir Doğa yürüyüşüne çıkardılar. Halatlar ile kanyonlardan inip yüksekten doğal havuzlara atladık. İkinci hafta Dünya'nın en alçak noktası sayılan oldukça tuzlu Ölüdeniz'e (Dead Sea) gittik. Suya girip batamadığınızı fark etmek son derece hoş bir deneyim. Ayrıca kaldığımız Crown Plaza Otel de tüm turun en iyi konaklama mekanıydı. Üçüncü hafta programın en yoğunu olan Petra-Wadi Rum-Aqaba turu idi. Petra Dünya'nın en iyi yeni 8 harikasından biri ünvanını almayı gerçekten hak ediyor, hayran kalınası bir güzelliği var ancak gezmesi oldukça yorucu. Wadi Rum son derece güzel manzaraların olduğu, Safari yaptığımız ve gecesinde Bedevi usulü çadır kampında kaldığımız bir çöl.Aqaba ise Kızıldeniz'in kıyısında güzel bir otelde konakladığımız, tertemiz bir denizde birçok deniz canlısı ile yüzebileceğiniz bir yer. Paralı Scuba Diving de yapılıyor ancak ben pahalı olduğundan dolayı tercih etmedim denize açıldığımız teknedeki deniz gözlükleri gayet iş görüyor. Son hafta ise tüm Incoming'lerin kendi ülkelerinden getirdiği veya hazırladığı yöresel yemeklerin tadıldığı bir parti yapılıyor. İlk iki haftadaki turlar yanlış hatırlamıyorsam 30-40 dinar civarı tutuyordu. Petra Turunun konaklamasını ise kendileri karşılıyor. Tüm turlarda gerçekten eğleneceksiniz.
Şehir Şartları
7/10
İrbid son derece sıcak ancak geceleri bunaltıcı olduğunu düşünüyorum geceleri klimaya gerek duymadan sadece cam açarak gayet rahat konakladık.
Wadi Rum ise çöl olduğundan dolayı geceleri soğuk olabilir dediler lakin gece de gayet sıcaktı. Ama gene de uzun kollu kıyafetlerimizi çölde oturup gün batımını izlediğimiz sırada giymiştik ayrıca kumdan da koruyor.İrbid sosyo kültürel olarak Amman'a kıyasla daha muhafazakar kalıyor. Amman ve turistik bölgelerde olmasa da kıyafet bakımından İrbid'de daha dikkatli olmak gerekebiliyor.
Genel Bütçe
6/10
Staj boyunca toplam 400 ila 500 Dolar arası bir harcama yaptım. Ek olarak hastane'de yemek verilmediğinden dolayı son hafta karşılık olarak yaklaşık 60 dinar cep harçılığı verildi Yarmouk yereli tarafından. Petra'ya giriş için o parayı kullandım. Benim gittiğim dönemde Ürdün Dinarı yaklaşık 8 TL idi. Türk lirası olarak düşününce pahalı olabiliyor ancak doyurucu bir Falafel dürüm yaklaşık 1 Dİnar, bir Shawarma menü ise 2-3 Dinar arasında değişiyor. Hava sıcak olduğundan ağır yemekler bazen fazla kaçabiliyordu Türkiye'den getirdiğim atıştırmalıklar epey yararlı olmuştu.Gezilerin ise çoğu bahsettiğim gibi paralı. Petra vb. diğer müze ve antik kentlerin giriş ücreti ile IFMSA-Jo'nun diğer turları toplam 200 Dinara yakın tutabiliyor. Hem vize olarak alınan hem de Ürdün'deki Petra dahil neredeyse tüm müzelerin giriş ücretini karşılayan Jordan Pass'i ben Türkiye'den vize istemediklerinden dolayı almamıştım. Ancak Petra'nın bilet parası ile neredeyse aynı miktarda olduğundan Jordan Pass tercih edilebilir (Cep harçlığını vermeyi çok tercih etmiyorlar biz istisna bir durum olduk).
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Yapılan tüm etkinliklere katılmaya çalışın.Jordan Pass dediğim gibi tercih edilebilir bana harçlık verilmeseydi onu da kendi cebimden karşılamak durumunda kalacaktım. İrbid'de kalıyorsanız Amman'a incomingler olarak birkaç kere gidin. Görülecek güzel tarihi yapılar ve camiler var. İrbid'deki yereller Amman'ı gezme konusunda eksik kalabiliyor. Para konusunda gezi ve yemek dışında tutumlu olmanızı öneririm.Türkiye'de bulunmayacak şeyler yok. Hediyelik eşya konusunda gidilen müzelerin çıkışında olan yerlerdense Amman veya Aqaba'da şehir içi dükkanlardan daha ucuz ve güzel ürünler bulabilirsiniz.Uyumlu olmaya ve şikayetçi olmamaya çalışın.Oldukça fazla incoming geldiğinden dolayı bazı durumlarda anlayışlı olmak gerekiyor. Akademik anlamda beklentinizi çok yüksek tutmaz iseniz daha memnun kalacağınızı düşünüyorum.
Ben Ürdün'e gitmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. Umarım siz de eğer tercih ederseniz memnun kalırsınız ve 1 aylık süreçten zevk alırsınız. Herhangi bir sorunuz olursa yukarıdaki e-posta adresinden bana ulaşabilirsiniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.