Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
61/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Romanya
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
barkinmalkoc@hotmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Temmuz
Hangi yılda değişime katıldınız?
2013
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa - Spitalul Clinic de Urgenţe "Sf. Ioan"
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Plastik Cerrahi
Karar ve Hazırlık Aşaması
5/10
Aslında istediğim çok daha farklı Avrupa ülkeleri olmasına rağmen Romanya’yı kazanınca bir hayal kırıklığı yaşadım diyebilirim ilk başta. Daha sonra Romanya’ya önceden de gitmiş biri olarak, bu sefer daha farklı bir şehir olan Iasi’de, üstelik plastik cerrahi branşında güzel bir staj ve gezi imkanı olduğunu düşünerek gitmeye karar verdim. Gittiğim güne kadar staj sorumlum olan Sabina Ivan dışında kimseyle konuşmadım, Facebook grubu kurulmuş ondan bile haberim olmadığı için gidene kadar hiçbir bilgim yoktu grubumda kimlerin olduğu ve stajda neler yapacağımı hakkında. Gittiğimde gördüm ki 2 Türk arkadaş, 2 Fransız, 2 Mısırlı dışında başka kimse yoktu grubumda; eğer sonradan başka bir değişim programı olan Surgery Summer School ile gelenler olmasaydı sanırım baya renksiz geçecekti Iasi’de hayat...
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
8/10
Birçok IFMSA değişimine katılmış insandan duyduğumun aksine stajım fazlasıyla verimli geçti. Trenle Romanya’yı bir ucundan diğer ucuna gezmemize rağmen stajlarda da yer alıp en az 30-35 ameliyata katılma, bunlardan 2-3 tanesinde doktoru assiste etme fırsatı yakaladım. Hastaneye gittiğimiz ilk günü yalnız unutmak mümkün değil. Bize eşlik eden yerel kuruldan bir kız bizi kaldığımız yurttan alıp hastaneye götürdükten sonra, bir yere yetişmesi gerektiğini söyleyip bırakıp gitti. Hastanede kime, nasıl ulaşacağımızı bilmiyorduk bile ve muhtemelen soru sorduğumuz çoğu insan İngilizce anlamıyordu. Hastane deseniz derme çatma bir yer, ameliyathaneye ayakkabıyla girenler bile oluyor, haliyle cerrahi el yıkama ve standart ameliyat kuralları dışında tüm hijyen kuralları da yerlerde bu hastanede. Yalnız genel olarak sağlık çalışanları bizi çok iyi karşıladı ve güzel bir ay geçirdik bu derme çatma hastanede. Bizimle ilgilenen Dr. Radu gerçekten zorunda olmadığı halde hem ameliyathanede, hem de klinikte her bir vakayı detaylarıyla bize anlatarak saygımızı, sevgimizi kazanmayı başardı. Doktorlar dışında pek İngilizce konuşabilen insan olmadığı halde, neredeyse istediğimiz tüm plastik cerrahi ameliyatlarına katılmamıza izin verildiği için kendimizi çokta yabancı hissetmedik.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
3/10
Benim için ilk defa bir öğrenci yurdunda konaklama deneyimi olduğu için belki de bir şok oldu en başta. Öğrenci yurdunda tuvalet kağıdı, havlu, çamaşırları yıkarken kullanmak için deterjan, temizlik malzemeleri vb. tüm ihtiyaçları kendimiz satın almak durumundaydık. Ayrıca ikinci bir şokta, verdiğimiz değişim ücretinin içinde gözüken 1 ay boyunca günde 1 öğlen yemeği bize yurtta verilmedi, onun yerine 250 Lei(180 Lira civarı) bir para verildi ki bununla günlük 6 TL’den tahmin edersiniz ki çorba dışında bir şey içmek mümkün değil. Bu gerçekten Iasi’ye geldiğim ilk günde benim için şok olmuştu, umarım bizden sonra kimsenin başına gelmez böyle bir şey. Kendinizi biraz kandırılmış hissediyorsunuz, verdiğiniz paranın karşılığını almak istiyorsunuz en doğal hakkınız olarak.
Yiyecek - İçecek
4/10
Yukarıda dediğim gibi günlük 1 öğün yemeğimiz yerine cep harçlığı verildiği için tüm yiyecek/içecek ihtiyaçlarımızı dışarıdan karşıladık. Genelde kahvaltıyı hastanenin karşısındaki kafede ya da büfeden poğaça, börek tarzı bir şeyler alarak hallediyorduk, sonrasında öğle ve akşam yemeklerinde ilk 1 hafta sorumlumuz olan arkadaşları bulamadığımız için Türk ve Fransız arkadaşlarla şehirde bazı restoranlar keşfetmeye karar verdik. Genel olarak Romanya’nın gezdiğim her yerinde domuz eti(pork) dışında birçok et&tavuk yemeği yeme imkanı buldum, yalnız kahvaltı konusu bizim gibi Türk kahvaltısına alışık olanlar için tam bir fiyaskoydu. Aynı şekilde yemeğin yanında pilav, salata gibi bir şey bekliyorsanız o da mümkün değil, yemek olarak ne söylüyorsanız aynen geliyor.
Dil ve Kültür
5/10
Latin kökenli bir dil olan Romence öğrenmesi çok kolay bir dil gibi durmasa da, Türkçe’yle ortak 20 kelime barındırdığı için Romen insanlarla bunlar üzerinden bile bir yakınlık kurabiliyorsunuz. Genel olarak insanların turistlere yaklaşımı iyiydi; ancak birçok restoranda yabancı biri olarak, bir turist olarak diğer yerel insanlara nazaran daha geç hizmet aldığımızı, özellikle Iasi’de Oscar adındaki haftasonu yoğun olan restoranlardan birinde 1,5 saate yakın çorbalarımızın gelmesini beklediğimizi söylemeli. Bir de genelde İngilizce menüleri olmadığı için, söylediğiniz yemeğin içindekileri ısrarla sormanızı ve gerekirse Google Translate kullanmanızı tavsiye ederim.
İletişim ve Haberleşme
2/10
Hostelde küçük bir alan dışında Wi-Fi yoktu, hastanede zaten birçok şey yoktu o yüzden Wi-Fi beklentimiz de yoktu. 2000’lerin başından beri ilk defa bilgisayardan kabloyla internete bağlandım. Neyse ki bu internet çok yavaş değildi, Skype üzerinden tek bilgisayardan 3-4 arkadaşı aileleriyle, sevdikleriyle kavuşturduk 1 ay boyunca. Zaten başka bir bilgisayar olsa bile kablo sıkıntısı vardı, gidip satın almanız gerekiyordu yurdun böyle bir hizmeti yok öğrencilere sağladığı.
Ulaşım
8/10
Sadece Iasi içinde değil Romanya’da beğendiğim en önemli olay tüm ülkeyi demir ağlarla örmüş olmalarıydı. Fırsat bulduğumuzda yazın en popüler olan Karadeniz sahillerine, Cluj-Napoca’ya, Brasov, Transilvanya taraflarına hep trenle gittik. Sadece bir kere otobüs yolculuğunu tercih ettik, o da yolların hep virajlı olmasından dolayı tam bir pişmanlıktı. Keşke Schengen almış olsaydık, ay sonunda Romanya’dan direkt Avrupa’ya da geçilebilirdi yine tren vasıtasıyla.
Gezi - Eğlence
9/10
Daha önce de geldiğim bir ülke olduğu için bildiğim 5-10 kelimeyle, gördüğüm yerlerle diğer arkadaşlardan biraz daha tecrübeliydim ve bizi karşılayan staj sorumlularımızdan pek bir ışık göremediğimiz için kendi gezilerimizi düzenledik. Önceden gezdiğim yerlerin üstüne en az 10 tane daha yeni yer ekledim, özellikle eğlence için yazın mutlaka Constanta, Costinesti, Mamaia Beach taraflarına gidilmeli. Iasi’deyse yazın öğrenciler kendi memleketlerine geri döndükleri için çok hareketli bir hayat yoktu; ama Cuma-Cumartesi geceleri nispeten belli mekanlarda ki bunlar bir elin parmaklarını geçmez insanlar toplanıyorlardı.
Şehir Şartları
6/10
Iasi aslında çok büyük ve varlıklı bir şehir değil; ama herhangi bir olumsuz olay yaşama ihtimalinizin de pek olmadığı güvenli bir şehir. Şehir merkezindeki Tourist Info Center’dan bir şehir haritası alarak keşfedebileceğiniz her yere yürüyerek bile gidebilmeniz mümkün; hatta isterseniz taksiyle de gidebilirsiniz baya baya ucuz Türkiye’deki fiyatlara göre, üstelik taksimetre 0’dan açılıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
Genel Bütçe
9/10
Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen Romanya’da hala Lei para birimi geçtiği ve bu para birimi Türk Lirası’ndan değersiz olduğu için kendinizi Türkiye’ye gelmiş bir İngiliz gibi hissediyorsunuz. Bu yanılgı fazla fazla para harcamanıza sebep olsa bile, genel olarak fiyatlar çok ucuz olduğu için hiçbir şekilde koymuyor. Fiyatlar bakımından tam öğrenci dostu bir şehir; örneğin en büyük gider kalemi olan yemekte koskocaman bir çorba tabağında sebze çorbası, tavuk yemeği ve içecek 10 TL gibi bir şeye denk geliyor ki porsiyonlar da genelde doyurucu. Alkollü içecekler fazlasıyla ucuz, eğer ben kendim almam clubda takılırım diyorsanız 120 Lei(80 Lira)’ye şişe açtırmanız mümkün sahil kentlerinde bile. Şehir içinde mesafeler çok kısa olduğu için genelde yürüdük, hastanemiz de yurda 5 dakika mesafedeydi yürüyerek o da avantajımıza oldu. Bizim yaptığımız gibi kilometrelerce uzaklara geziler düzenleseniz bile 1000 Euro’dan fazla gitmiyor 1 aylık zamanda, hatta üstüne kalıyor bile cebinize.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Mutlaka Iasi’de bir harita alıp belli başlı yerleri gezin derim, 2-3 günde bitiyor zaten. Ondan sonra trenlerle Romanya’da nereye isterseniz gidebilirsiniz. Benim özellikle tavsiye etmek istediğim 3 şehir var; 1- Brasov, 2- Cluj-Napoca, 3-Constanta. Yanınıza mutlaka trenle yapacağınız geziler için sırt çantası ya da onun bir büyüğü olabilecek büyüklükte seyahat çantaları alın ki rahat edin. Şahsen ben yanımda 3 gözlü tenis çantamı götürmüştüm, fazlasıyla işe yaradı farklı şehirlere yaptığım seyahatlerde. Bu arada Iasi’de tenisseverler için 2 tane tenis kulübü var; ancak dil bilen adam sayısı çok fazla olmadığı için kendi grubunuz içinden tenis oynayan birisini bulamazsanız oynamanız zor gözüküyor.
Bana göre Romanya’da şehir tercihlerinde Iasi hem Romanya’nın en kuzeydoğusundaki şehir olarak, hem de gezilecek, görülecek çok fazla yer olmaması sebebiyle seçilecek son şehir. Brasov, Bükreş, Galati bence lokasyonları ve şehirin çekiciliği yönünden seçilebilecek yerler. Ayrıca Iasi grubundaki isim vererek de söylemek istiyorum Mery Dogaru ve Sabina Ivan isimli orada bizden sorumlu olan, bize yardımcı olması gereken arkadaşlar Romanya’daki tüm exchange öğrencileri arasında yapılan etkinlikler dışında pek bizimle ilgilenmediler, üstelik 6 kişilik küçük bir grup olmamıza rağmen. Daha sonradan Surgery Summer School diye bambaşka bir değişim programıyla Hollanda, Belçika, Tunus, Brezilya gibi ülkelerden bazı tıp fakültesi öğrencileri geldi ki bunlar bizim en az 3 katımız fazla para ödemişlerdi öğrendiğimiz kadarıyla. Bu arkadaşlara verilmeyen hizmet kalmadı, neredeyse hiçbir şeye para ödemediler dışarıda yedikleri yemekler hariç. Örneğin biz Iasi’den 500 km ötedeki Costinesti’ye kendi cebimizden tren bileti alıp orada yine kendi cebimizden verdiğimiz parayla ayarladığımız bir otele giderken; onlara hiçbir para ödemedikleri bir otobüs, orada hep beraber kalacakları bir villa kiralandı. Bizden Mısırlı bir arkadaş otobüste 4 kişilik boş yer olduğu için onlara katılmak istediğinde hiç gerek olmadığı halde 80 Lei otobüs ücreti istediler, üstelik otobüsün parası önceden ödendiği için bu para nereye gidecekti onu da anlayamadık. Yine de Surgery Summer School saolsun bazı kültürel tanıtım partileri, akşam yemekleri ve sonrasında eğlenmek için çıktığımız 1-2 haftalık güzel, sıcak ve samimi bir periyot yaşadık. Bu stajın bana kattığı ve sizlere de katacağını umduğum en güzel şey trenle uzun yolculuklar yapma alışkanlığı kazandırmasıydı, herkese güzel, bol eğlenceli bir staj diliyorum...