Kahire

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
78/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Mısır (IMFSA- Egypt)
Adınız ve soyadınız nedir?
Mehmet Çağatay Türkan
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
cagatayturkan@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2012
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Cairo University Faculty Of Medicine
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
5/10
Karar vermek çok kolay oldu benim için. Çok da iyi yapamadığım değişim sınavı karşıma seçenek olarak Mısır’ı çıkardı. Mısır tarihi, başkent Kahire, tatil şehirleri, Kızıldeniz, çöl vb. gibi özellikler içimde Mısır’a gitme isteği uyandırdı ve dünyaya farklı bir yerden bakmaya karar verdim. Ekstra bir hazırlık aşaması yaptığım söylenemez çünkü gideceğim yer iklim olarak doğup büyüdüğüm yer olan Adana ile yakın bir iklime sahip olduğundan bavulumu açtım eşyalarımı attım yola çıktım.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
7/10
Staj gerçekten çok verimli geçti. Benimle stajlarda ilgilenmesi için bir CP vermişlerdi. Her gün saat 9 ile 12 arası hastanede oluyordum. Günleri o gün Jinekolojinin hangi bölümünde olacağımıza göre bölmüşlerdi. Mesela pazartesi günleri ultrason odasındaydım, perşembe günleri doğum odası, cuma günleri jinekoloji bölüm başkanı ile vaka takdimleri toplantısındaydım. Mısır’da tıp eğitim dili İngilizce hocalar çok iyi İngilizce biliyorlar. Ayrıca Arapça anlatılan yerlerde CP’im onları İngilizceye çeviriyordu. İyi bir staj dönemi olduğunu düşünüyorum. İlk spekulum muayenemi yapma fırsatını orda yakaladım.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
9/10
3 yıldızlı bir otelde konaklamamızı sağladık. Otel gayet temizdi. Odalarda tuvalet ve duş var, televizyon var ve Mısır için olmazsa olmaz klima vardı. Otel çevresinde alışveriş yapacak market, bakkal tarzı yerler de vardı. Ayrıca Mısır’da alkolün nadir bulunduğu yerlerden birisi de kaldığımız oteldi. Mısır’daki çoğu değişim öğrencisi geceleri kaldığımız otelin rooftop’ına geliyordu. Bu sayede daha fazla insanla tanışma fırsatı elde ettim.
Yiyecek - İçecek
8/10
Giderken bize 2 öğün verileceği söylenmişti. Öyle de oldu. Sabah kahvaltıları ve öğle yemeğini otelde yiyorduk. Kahvaltı açık büfeydi. Öğle yemeğinde genellikle aynı yemekler geliyordu. Akşamları ise genelde hafta içi akşamları Kahire’yi geziyoruz gittiğimiz yerde yiyorduk. Eğer bir yere gitmemişsek ve oteldeysek otele yürüme mesafesinde McDonald’s, Kfc vb. yerler var (inanılmaz derecede ucuzlar) oralardan yiyorduk. Genel damak lezzeti olarak Türk damak tadına yakın yemekler var.
Dil ve Kültür
7/10
Tıp öğrencileri iyi derecede İngilizce biliyorlar. Araplar biraz paragöz oluyorlar. Genelde sizden ne kadar para koparabilirim havasındalar. Bir de turist olduğunuzu anladılar mı peşinizi bırakmıyorlar. Bunlara dikkat edin.
İletişim ve Haberleşme
8/10
Bulunduğumuz otelde 24 saat internet var. Ayrıca orada vodafone hattı almıştık bütün değişim öğrencileri olarak. Mısır’da birbirimizle bu hat üzerinden konuşuyorduk.
Ulaşım
8/10
Kahire-İstanbul Türk Hava Yolları ile erken bilet alırsanız gidiş-dönüş 500-700 TL arası. Uçaktan indikten sonra CP’im beni havaalanında karşıladı ve kendi özel arabası ile kalacağım otele kadar bıraktı.
Gezi - Eğlence
8/10
Genel program şu şekilde işliyor. Hafta içi saat 9-12 arası hastanedeyiz 12 den sonra Kahire’deki gezilebilecek yerleri geziyoruz. Hafta sonları da il dışı gezilere gidiliyor. Benim gittiğim dönemde hafta sonu gezileri 1.hafta: Giza Piramitleri, 2.Hafta: İskenderiye, 3.Hafta: Luxor, Aswan, Hurgada idi.
Şehir Şartları
8/10
Kahire 20 milyona yakın nüfuslu bir metropol. İstediğiniz her şeyi bulmanız mümkün.
Genel Bütçe
10/10
Mısır çok ucuz bir ülke. Ben giderken yanımda dolar götürmüştüm. 1 dolar yaklaşık 7 mısır poundu yapıyor. Kredi kartı hiç kullanmadım genelde nakit üzerinden dönüyor her şey. 1000 dolar gibi bir paranın genel olarak yeterli olduğunu düşünüyorum.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Piramitleri söylememe gerek yok. Çölde bir gece geçirmeden, Kızıldeniz’de yüzmeden, Bluehole’de dalmadan, İskenderiye kütüphanesini görmeden, Luxor ve Aswan’a gitmeden, Kahire’nin altını üstüne getirmeden dönmeyin.
Paragöz Araplara dikkat edin. Ramazan ayında gitmeyin. Erken veya geç ayrılmayın otelde kaldığınızdan parasını alıyorlar. Gezmenin keyfini çıkarın.