Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
46/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Mısır (IMFSA- Egypt)
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
m.berkan0709@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2013
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Benha University
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Genel Cerrahi
Karar ve Hazırlık Aşaması
4/10
Karar vermem çok zor oldu. Mısır’da iç savaş çıkma ihtimali olan bir dönemde karar vermem gerekiyordu ve bu fırsatı kaçırmak istemiyordum ama bir taraftan da savaş ortamının içinde kalmaktan korkuyordum. Daha sonra fırsatı kaçırmak istemedim. Eğlenebileceğimi ve bu değişimden bir şeyler kazanacağımı düşündüm. Fakat karar verdikten sonra bazı zorluklar oldu. Şehir seçimi, oradaki imkanlar açısından kimseden bilgi alma şansım olmadı. Ayrıca yeşil pasaportum olmadığı için vize işlemleri için İstanbul’a gitmek zorunda kaldım.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
6/10
Stajım çıkan savaş nedeniyle 20 gün sürdü bunu belirterek başlamak istiyorum. İlk gün mikrobiyoloji dersi ile başladı. Staj planı çok farklıydı. Bazı günler herkes kendi stajına gidiyor bazı günler ise tüm değişim öğrencileri birlikte klinik beceriler laboratuarı gibi birlikte staj görüyordu. Genel cerrahide 2 gün ameliyat, 2 gün poliklinik yapıyorduk. Poliklinikte bayan hasta geldiğinde bayan doktor ve bayan stajyerler erkek hasta geldiğinde de erkekler ilgilenebiliyordu. Ama bu bölümde çalışanlar hem dil açısından çok iyi hem de çok ilgili ve güler yüzlüydüler. Ameliyathane koşulları Türkiye’nin 50 yıl gerisinde diyebilirim kesinlikle. Maske bittiği için 2 gün maskesiz ameliyata girdim. Ameliyatları sadece izleyebilmiş olmamız ise en kötüsü olsa gerek. Steril olarak hiçbir ameliyatta bulunamamak hayal kırıklığı oldu.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
4/10
Bize ayrılmış bir hostel vardı. Buradaki görevliler iyi niyetli olmalarına rağmen hiç İngilizce bilmiyorlardı, anlaşmak zor oldu. Şehir genel olarak çok pis olduğu için hostel diğer yerlere göre daha temizdi diyebilirim. Hastaneyle aynı caddede olması çok büyük avantajdı. Şehir genel olarak küçük olduğu için yeri merkezi diyebilirim.
Yiyecek - İçecek
2/10
Hastanenin yemeklerini yiyebilmek için midenizin çok sağlam olması ve açlıktan ölüyor olmanız gerekirdi. Yemek yenilen masaların üzerinde onlarca böcek geziyordu. Tabldotlar sanki yıkanmıyor gibiydi o nedenle tek öğün olan yemekten de yararlanamadım. Ramazan ayında orada olduğum için oradakiler iftarı birlikte yapmak için geliyorlardı, o nedenle az da olsa ev yemeği yiyebildim. Zaten 2 puan da vermemin tek sebebi buydu. Ama dışarıda yenilen yemekler çok pahalı değildi. 8-9 tl ye orta boy pizza yiyebiliyorsunuz.
Dil ve Kültür
8/10
Tıp eğitim dilleri İngilizce olduğu için öğrencilerin çoğunun İngilizcesi iyiydi. İletişim konusunda herhangi bir sorun olmadı. Küçük bir şehir olmasına rağmen Behha’da İngilizce bilen çok kişi vardı. Hastanedeki doktorların İngilizcesi zaten çok iyiydi.Kültür açısından Mısır’ı kesinlikle öneririm. Tarihi konuda görmek isteyebileceğiniz çok şeye sahip. Sanırım Mısır’da staj görmek için en büyük neden kültür olur.
İletişim ve Haberleşme
1/10
Hastanede ve hostelde wifi yoktu, gitmeden önce yurtdışı konuşma paketi almamış olsam iletişim kurmam neredeyse imkansızdı.
Ulaşım
5/10
Antalya’dan İstanbul Atatürk havalimanı aktarmalı gitmek zorunda kaldım. Uçak bileti gidiş dönüş 900 tl ye mal oldu. Kahire’ye indiğimde havaalanında contact person karşıladı ve bir araçla aldı. Ulaşım için 150 Egyptian pound (40-45 tl) ödedim, 40 km yol için. Benha’ya ulaşım kolay, tren ve otobüsle ulaşım var fakat toplu taşıma araçları Türkiye’nin 50 yıl gerisinde demek yanlış olmasa gerek. Kalitesiz fakat çok pahalı denilemez.
Gezi - Eğlence
8/10
8 puanı gezi için verdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Ne olduğumuz şehirde ne de yakınında herhangi bir eğlence mekanı yoktu. İskenderiye Kütüphanesi ve birçok tapınağı gezme şansımız oldu. Hepsi çok güzel anılardı ama Hurghada kesinlikle Mısır’a giden herkesin görmesi gereken bir yer. Çölde safari sonrasında yat gezisi ve kızıl denizde yüzmenin keyfi değişilmez. Eğlence mekanları açısından Antalya’yı anımsattı.
Şehir Şartları
2/10
Eğlence açısından herhangi bir yer yoktu. Yemek yenilebilecek güzel birkaç tane restoran vardı ama fast food açısından zengin seçeneğe sahip bir şehir. Belki en büyük sorunu çok geri kalmış köy gibi bir görüntüye ve temiz olmayan sokaklara sahip olmasıydı.
Genel Bütçe
6/10
Gezilerin tamamına katılırsanız uçak masrafları hariç 850-1000 dolar fazlasıyla yeterli olur. Çok pahalı bir şehir değil. Türk parasının 3.5 Egyptian pound olması da tabiî ki büyük avantaj.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Mısır’a giderseniz kesinlikle İskenderiye Kütüphanesini ziyaret etmenizi, Hurghada’da safari yapmanızı, Kızıl Denizde yat gezisi yapmanızı tavsiye ederim. Yemek yediğiniz yere çok dikkat etmenizi ve temiz olduğundan emin olmadığınız hiçbir yerden yemek yememenizi öneririm.
Toplayacak olursak 10 üzerinden 5 vermek doğru olsa gerek. Gitmeli miyiz derseniz iyi düşünmek lazım. Yeni kişilerle tanışmak ve İngilizcenizi geliştirmek için iyi olabilir fakat tarihi yerlere çok ilgi duymuyorsanız bazı yerlerde sıkılabilirsiniz. Amacınız yurtdışına bu programla çıkmak ve puanınız düşükse düşünülmesi gereken ülkelerden birisi