Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
67/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Brezilya IFMSA
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
cansuerkol@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2013
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Hospital Universitário Walter Cantídio
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
General Surgery - Transplantation Surgery
Karar ve Hazırlık Aşaması
7/10
Öncelikle TURKMSIC Değişim Sınavı'na kendimi deneme amaçlı girdim, "Kesin bir yere gideceğim" gibi bir hedefim yoktu. Daha sonra puanlar açıklandı, tercih yapma hakkı kazandığımı öğrendim. Yine tercihlerimi deneme amaçlı yaptım, acaba bana neresi gelecek diye. SCOPE istediğimden, pre-klinik öğrencisini SCOPE programına kabul eden ülke sayısı azdı ve Brezilya bunlardan bir tanesiydi. Bana da sonuç olarak Brezilya geldi. İlk duyduğumda biraz endişeye kapıldım, acaba Brezilya'da tek başıma ne yaparım diye, sonuç olarak ekvatorun da aşağısında bir hayli uzak bir ülke. Ancak madem sınav zamanından bu yana bu kadar çabaladım yoruldum, gideyim bari dedim. Hazırlık aşamasında Fortaleza şehrinin LEO'su tüm değişim öğrencilerini bir Facebook grubuna ekledi, oradan haberleştik.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
9/10
Staj yaptığım hastanenin Brezilya genelinde en fazla sayıda ve en başarılı organ nakillerinin yapıldığı hastane olması sebebiyle aslında şanslıydım. Tercihler esnasında transplant cerrahisini seçmemin sebebi bu alanda dünyada tıbbi yöntemlerin gün geçtikçe daha da ilerliyor olması ve ameliyatların başarı yüzdesinin artıyor olmasıydı. Brezilya acaba bu alanda ne durumda diye görmek istediğimden transplant cerrahisini seçmiştim ve çok da memnun kaldım. Hemen hemen her gün böbrek-karaciğer nakil ameliyatlarına, nefroktomi, gastrektomi, kolonektomi ve benzer ameliyatlara girdik. Hatta bir nefrektomi ameliyatının sonunda birkaç süturu da ben attım. Bu 2.sınıfı henüz bitirmiş bir tıp öğrencisi olarak benim için büyük bir tecrübe ve anıydı.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
5/10
Ağustos ayında staj yapan toplam 6 öğrenciydik ve hepimiz de kızdık. Bizim için hastanenin yakınında bir hostel kiralanmıştı. Her odada 2’şer kişi olmak üzere toplam 3 odada kaldık. Hastaneye yürüyerek gidip geliyorduk, çok yakındı; fakat şehir merkezinden uzaktaydık ve merkeze gitmek için otobüs ya da taksiye biniyorduk. En büyük problem hostelde Wifi olmamasıydı. Neyse ki hastanede ücretsiz Wifi alanı vardı ve orada rahatlıkla internete girebiliyorduk; fakat hostelde olduğumuz sürece internet erişimimiz yoktu.
Yiyecek - İçecek
7/10
Kahvaltıyı hostelde veriyorlardı. Çok iyi bir kahvaltı olduğunu söyleyemem; ama en azından aç kalmıyorduk. Fakat öğle yemeği çok iyiydi. Adeta tıka basa doyuyordum ve akşam bir şey yemeye ihtiyacım bile kalmıyordu. Öğle yemeğini hafta içi hastanede yiyorduk. Akşam yemeğini ise kendi imkanlarımızla halletmeye çalışıyorduk. Hostele yürüme mesafesinde olan süpermarketten sebze-makarna vs. alarak hostelin mutfağında pişirebiliyorduk; ya da dışarıdan yiyebiliyorduk. Hafta sonları ise öğle yemeği de bize aitti.
Dil ve Kültür
6/10
Brezilyanın dili Portekizce ve ben bu dili bilmiyordum. İspanyolca bilen bir kız Portekizceyi anlayabiliyor ve az da olsa konuşabiliyordu; fakat diğerlerimiz ancak İngilizce bilenlerle anlaşabiliyorduk. Yine de sürekli beraber olduğumuz için pek fazla sıkıntı yaşamadık ama en azından İspanyolca bilseydim benim için Brezilyadaki 1 ayım daha rahat geçebilirdi. 1 ay boyunca etrafımda bilmediğim bir dilin konuşulması beni zaman zaman sıkmıştı.
İletişim ve Haberleşme
6/10
Bizi karşılayan Tıp öğrencileri İngilizce biliyorlardı, onlarla iletişim konusunda sıkıntı çekmedik. Fakat halk içinde elbette ki İngilizce konuşulma oranı düşüktü. Burada devreye İspanyolca konuşabilen Avusturyalı arkadaşımız giriyor ve o bize iletişim konusunda yardımcı oluyordu.
Ulaşım
5/10
Ulaşım konusunda üstte de değindiğim gibi kaldığımız yerden hastaneye yürümemiz 2 dk'yı ancak buluyordu; fakat şehir merkezinden uzaktaydık. Otobüsle 45 dk - 1 sa arası; taksiyle 20 dk içinde şehir merkezine ulaşabiliyorduk. Bu sebepten her gün şehir merkezine gitmemiz mümkün olmuyordu ama kaldığımız yerin çevresinde süper market ve birkaç restoran vardı.
Gezi - Eğlence
8/10
Fortaleza, Brezilya'nın 5. büyük şehri ve Ceara eyaletinin başkenti. Ayrıca plajlarıyla ünlü olan, turistik bir şehir (Türkiye'nin İzmir'i gibi). Bu sebepten şehir merkezinde dahi 4-5 tane büyük, geniş kumsalları olan, kenarlarında kafeler bulunan plajları vardı ve bir yandan tatil yapıp denize girip bir yandan staj yaptım diyebilirim. Onun dışında Fortaleza yakınındaki turistik beldelere de hafta sonları gitme fırsatı yakaladık. Oralar adeta birer doğa harikası idi; uçsuz bucaksız bembeyaz kumdan tepeleri olan, okyanus kenarında yerler ve bu tepeler üzerinde safari cipleriyle hız yaparak dolaşmak çok güzel anılardı. Yine şehir merkezinde birçok kafe-bar-gece kulübü vardı. Özetle gezi ve eğlence konusunda doya doya vakit geçirdim diyebilirim.
Şehir Şartları
7/10
Şehir dediğim gibi büyük bir şehir; fakat Brezilya çok gelişmiş bir ülke olmadığı için toplu taşıması kötüydü. Bu sebepten taksiyi daha fazla tercih ediyorduk. Yine de bu bizi çok da etkilemedi çünkü taksi kullandığımızda 3-4 kişi bu ücreti paylaşıyorduk.
Genel Bütçe
7/10
Brezilya para birimi Real; Türk lirasıyla değeri hemen hemen eşit sayılabilir. Bu sebepten çok pahalı bir ülke değil, ben Türkiye'den pek farkını göremedim. Brezilya'ya sadece yol parası fazla tutuyor; fakat diğer harcamalarım makul seviyede oldu.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Bütün turistik beldeler, şehir merkezindeki plajlar, popüler caddeler gezilmeli. Yengeç mutlaka yenmeli. Aqua de coco (hindistan cevizi suyu) Güney Amerika'nın milli içeceği denebilir, denediniz mi vazgeçemeyeceksiniz. Kısacası Güney Amerika'da görülmeye değer bir ülke ve bir şehir olduğunu düşünüyorum.