Vitória

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
74/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Brezilya IFMSA
Adınız ve soyadınız nedir?
Burak Tolga Başoluk
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
btbasoluk@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2014
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Escola Superior de Ciencias da Santa Casa de Misericordia de Vitoria (EMESCAM)
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Orthopedics
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Brezilya'ya birlikte gittiğim yakın arkadaşım Zeynep'in bir yıldır bana söz ettiği ve hayali olan bir plandı Brezilya seyahati. İleriki hayatımda dünyanın kalan parçalarına oranla gezme görme imkanı edinmenin ne denli zor olacağını düşününce Güney Amerika'ya gitme fikri zamanla benim de aklıma yattı. Boşta kalan Brezilya kontratlarını öğrenince fırsatı değerlendirmek gerek diye düşündük. Tabii bu sırada dünya kupasının Brezilya'da oynanacak olması da bizi heyecanlandırdı. Kupayı kaçıracağımızı öğrensek de dünyanın gözünü diktiği ülkede bir ay geçirme olanağı cezbediciydi. Hazırlık sürecinin angaryası, aşı kartı çıkarmak vs, kalan her şeyi IFMSA sitesinin database bölümünden takip ederek rahatlıkla yapabilirsiniz.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
6/10
Ortopedi bölümünde İngilizce bilen doktor bulmak zor oldu. Hele de bizden sorumlu olan asıl hocanın İngilizcesi "sağ dirsek uf olmuş" ya da "sol dizde protez var"dan ibaret olunca işler sarpa sarıyor. Dolayısıyla klinikte oturup muayeneyi seyrederseniz görüp görebileceğiniz size Portekizce bilmediğinizi adı gibi bilip yine de Portekizce dert yanan yaşlı teyzeleri dinlemek olacak. Üstelik doktorun gösterdiği filmde normal olan sağ kolla sorun olan sol kolu karşılaştırıp tam bir şeyler anlayacakken iyi niyetli doktorumuz olmayan İngilizcesiyle kafanızı karıştıracak :) Anlayacağınız ameliyathaneye gidip anlamasanız bile birkaç ameliyat izlemek ve havaya girmek yeğdir. Ameliyathanede bölümünüzün hocasına biraz gözüküp diğer bölümlerin ameliyatlarına girebilir, İngilizcesi iyi bir doktorla biraz kaynatıp bir sonraki ameliyatta onu asiste edebilirsiniz. Ben kendi isteğimle girmesem de çoğu arkadaşımız ameliyatlarda birçok kez görev üstlenerek tatlı bir tecrübe yaşadı :)
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
7/10
Program dahilindeki arkadaşların bir kısmı "host family"leri ile birlikte konaklarken benim de içinde olduğum on kişilik kısım mobilyası bir masa, etrafında üç beş sandalye, üç kişilik bir koltuk, ranzalarımız ve unutmadan bir hamaktan (!) ibaret bir eve tıkıldı. Duşu arızalı banyoyu saymazsak on kişi sabahları kuyruk oluşturarak bir banyoyu kullandık. Yeri geldi, sular gidince, onu da kullanamadık. Ama bu hengame içinde kısa zamanda dostluk geliştirdiğimiz ev arkadaşlarımızla sıcak fakirhane muhabbetleri yaptık, birlikte yedik içtik, buzdolabında birçok zaman sınırları kaldırdık, bir hamakta üç kişi oturduk, yağmur yağdığında el kadar evde birlikte mahsur kaldık. Şuncacık eve misafirlerimizle yaklaşık yirmi beş kişi sığdığımızı bilirim. Kısacası görünenin aksine mutlu bir konaklama süreci geçirdim.
Yiyecek - İçecek
8/10
Şahsen ben Brezilya'da damak tadıma uygun birçok tat buldum. Et konusunda çok iyiler ve müthiş barbekü restoranları var. Akşamları sokakta bildiğimiz çöp şiş satan seyyar satıcıları bile var. Yalnız söylemem gerek ki tipik bir Brezilyalının evde pişirdiği, masasında bulduğu ve sizin de hastane yemekhanenizde yiyeceğiniz bir yemek var ki başta seveceksiniz, idare eder diyeceksiniz. Ertesi gün aynı yemeği görünce rastlantı sanacaksınız amma ve lakin üçüncü gün anlayacaksınız ki haşlanmış fasulye, pirinç pilavı, marul salatası ve en fazla arada bir tavuk olarak kombinasyon gösteren etten oluşan menü Brezilya'daki "tek" ev yemeği. Karides ve yengecin temel alındığı lezzetli deniz mutfağı da akılda tutulmalı.
İçeceklere gelecek olursam Brezilya'da içkinin Türkiye'den çok daha makul fiyatlara satıldığını ve barlarda rahatlıkla içebileceğinizi söyleyebilirim. Brezilya'ya has Cachaça ile hazırlanan Caipirinha güzel bir içki. Ben birkaç şişe Cachaça getirdim Türkiye'ye. :)
Dil ve Kültür
9/10
Brezilya'da alışık olduğumuz kültürden çok farklı bir kültürle karşılaştım. "Yabancı" dediğimiz Avrupa ülkelerinin ne kadar tanıdık olduğunu anladım. Kesinlikle çok izole bir yaşam tarzları var. Ayrıca vakti zamanında göç eden insan portföyünü düşünecek olursanız ne kadar karma bir kültür olduğunu tahmin edebilirsiniz.
İletişim ve Haberleşme
5/10
Şehirde anlaşacak birilerini bulmak çok zor. Eğitimli genç kesimi hariç tutarsanız Brezilya'da Portekizce’nin alternatifi İspanyolca, İngilizce değil. Sokaktaki hayatta ne kadar anlaşma problemi yaşasam da vaktimin çoğunu Avrupalı ve temiz İngilizce konuşan diğer öğrencilerle geçirdiğim için rahat hissettim.
Ulaşım
6/10
Hastane-ev arası ulaşımı zaman zaman ayakta kalabildiğimiz otobüslerle sağladık. Yaklaşık 20 dakika içinde hastaneye gitmek mümkündü. Ancak yürüme mesafemizde sahil, barlar sokağı, birçok restoran ve market olduğu için bunun sıkıntısını yaşamadık.
Gezi - Eğlence
8/10
Birlikte gittiğim arkadaşımla başka şehir ve ülkelerde gezmeye ayırdığımız son bir haftanın ne kadar efsanevi olduğundan bahsetmeyip staj yaptığımız Vitoria'ya geçeceğim :D Şehirde her günümün dolu geçtiğini söyleyebilirim. Gündüzleri olur da uzak yerlere gezmeye gitmediysek sahilde uzanır, akşam barlar sokağına gidip demlenirken canlı müzik dinler ya da gastronomik bir restoranda yemek yerken biramızı yudumlar, ardından gece olunca sahil kenarındaki kiosklardan birindeki barda "forro" gecesine katılırdık. Forro Brezilya'nın sambadan daha yaygın yerel dansı. Sahil barlarında saatlerce kumsalda forro yapabilirsiniz ki Brezilya'da yapacağınız en muhteşem şey bu :)
Şehir Şartları
7/10
Güney Amerika'da inci kalabilecek bir şehir Vitoria. Özellikle bizim kaldığımız yer çok modern ve güvenliydi. Geç saatte şehir merkezine gitmemekte fayda var.
Genel Bütçe
6/10
Para birimi real, bir liraya neredeyse denk olmakla birlikte hayat pahalılığı genel olarak Türkiye'nin iki katı. Uçak biletleri el mahkum pahalı. "Bir daha ne zaman geliriz Güney Amerika'ya" diyerek zaman kısıtıyla gezebileceğim her yeri gezdim ve korkmadan harcadım işin doğrusu. 8-10 bin lira bir maliyeti oldu ama lüksü abartmazsanız bu azami değer. Uzakları gezmezseniz uçak bileti hariç maliyeti üçte birine kadar düşürebilirsiniz.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Brezilya'nın havasına uyum sağlayın, rahat ve geniş olun. :) Bir daha ne zaman oralara gidebileceğinizi hesaba katarak gönlünüzce gezip eğlenin. Sao Paulo THY uçaklarının iniş yaptığı şehir, gitmişken gezeyim deseniz bile fazla zaman harcamayın. Rio muhteşem. Bütçeyi genişletirseniz İguazu Falls'u görün. Anlatmaya sözcük yetmez. Arjantin'e geçerseniz Buenos Aires keza güzel bir şehir. Bir Tango gecesine katılmayı unutmayın. Uruguay'ın başkenti Montevideo'da ise aradığımı bulamadım şahsen.
Staj için Brezilya'yı tercih ettiğime, atlattığım büyük badirelere rağmen hiç pişman olmadım, siz de olmazsınız umarım. Kesinlikle büyük bir macera. İyi eğlenceler...