Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
72/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Brezilya DENEM
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
i.d.pehlivan@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2013
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Escola Superior de Ciencias da Santa Casa de Misericordia de Vitoria (EMESCAM)
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Internal Medicine - Gastroenterology
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Sınav öncesinde Brezilya'yı son tercihim olarak yazmıştım ve hiç unutmuyorum o an içimden galiba gidiyorum ben buraya dedim. Gideceğim ise hakkından feragat eden arkadaşın yerine açılan kontenjana başvurmam ile kesinleşti. Dolayısıyla bizzat istediğim için karar verme sürecim pek uzun olmadı. Hazırlık aşaması kısmını şöyle özetleyeyim; Brezilya aşı kartı, sağlık sigortası gibi birtakım belgeler istiyor ki zaten bunları database’den görebilirsiniz, benim söylemek istediğim bu fırsatı kaçırmayın ve gidin! Belge işlerini de dert etmeyin hiç, halletmesi en fazla 1-2 gün sürüyor, çok da bir zaman kaybetmiyorsunuz.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
6/10
Öğretim üyesi kadrosunun iyi olduğu, gelen hasta profilinin ise çoğunlukla düşük gelir düzeyine sahip insanlardan oluştuğu ve dış mimarisine bakınca muhtemelen “nereye geldim ben böyle” dedirtecek kadar eski bir hastanede staj yaptım. Dezavantajım dahili bir bölümde olduğum ve zerre Portekizce bilmememden ötürü hastalarla iletişim kuramamam, hikaye alıp hasta sunamamamdı. Ek olarak ne yazık ki öğrencilerin çoğunun İngilizce konusunda yetersiz olması bir noktada kötü hissettirdi ama yardım edecek birilerini bulmam da uzun sürmedi. Beni istekli gören profesör de arkadaşlarım da ellerinden geldiğince yardım ettiler, vakaları anlatıp fizik muayene kısmında bana da yer ayırdılar. Anlayacağınız o ki istediğinizi alırsınız; yeter ki çaba sarf edin. Ha eğer stajla pek işim yok gezip tozmaya gidicem diyorsanız o noktada da sorun yaşamazsınız, insanlar anlayışlı hocanızla konuşun kafi. ;) Son olarak ben yaptım size de tavsiye ederim, stajınız sırasında boş zamanlarınız olacaktır, gidip ameliyat izleyin. (Cerrahi dışı bir stajdaysanız tabi, öbür türlü zaten izlemek mecburiyetindesiniz:D) Yabancı öğrencisiniz, bütün kapılar açık size ;)
Not: Staja giderken giyiminiz önemli; muhakkak uzun elbise ya da pantolon giymelisiniz ve terlik, açık yaz ayakkabılarını tercih etmemelisiniz. Beyaz önlüğünüz ve steteskobunuz da olmazsa olmazlarınız elbette. :)
Not: Staja giderken giyiminiz önemli; muhakkak uzun elbise ya da pantolon giymelisiniz ve terlik, açık yaz ayakkabılarını tercih etmemelisiniz. Beyaz önlüğünüz ve steteskobunuz da olmazsa olmazlarınız elbette. :)
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
7/10
Yurt sistemi yok, herkesin bir “host”u var, dolayısıyla incomingler olarak özellikle akşamları toplanmak ancak eve dönüşünüzü ayarlamanız dahilinde mümkün oluyor. Öğrenci evinde ya da bir öğrenciyle birlikte ailesinin yanında konaklıyorsunuz. Sabah ve akşam yemeklerini onlar karşılıyor ama bi keskin sınır yok tabi, ben 2 gün gidemedim hastaneye, canım istediğinde buzdolabını açmaktan çekinmemem için bana” keyfine bak” diyen bir ev sahibim vardı. Bir de bu noktada kıskanabilirsiniz; evde hizmetçi de vardı dolayısıyla ne yemek yaptım ne ev temizliği, çamaşırlarımı sepete atıyordum akşama ütülenmiş bi şekilde odamda;) ek olarak evinde kaldığım kız pek bizimle takılmasa da beni akşam istediğim saatte arabasıyla alıp eve getiriyordu. Bol bol gezdim yani:) Yeri gelmişken unutmayın, akşam 8-10’dan sonra Brezilya sokakları özellikle de tek başınaysanız tehlikeli olabilir. Sonuç olarak eğer şanslı bir incoming olabilirseniz belki siz de benim gibi rahat edersiniz :) ama bu demek değil ki diğer arkadaşlarım sıkıntı çektiler, emin olun onlarla da ilgilenen kişiler vardı. Ben sadece biraz fazla şanslıydım, hepsi bu:)
Yiyecek - İçecek
7/10
Baharatlı yemekleri oldukça seviyorlar, genel olarak lezzetli yiyecekleri var. Özlemini çektiğim 3 şey oldu 1.si çorba! Çünkü neredeyse hiçbir yerde yok ve takdir edersiniz ki bizim kültürümüzde çorbasız akşam yemeği olmaz, 2.si ise yoğurt. Bardak şeklinde az az satılıyo ama pek tüketen yok. 3.sü de tabi ki çay. Hani çay var da bizim o mis demleme çayımız gibi değil tabi. Ama bizde olmayan özel tatları da var, internetten araştırın tavsiyesini veriyorum. (eh yazamam hepsini zaten insaf:D) Sakın ha tropikal meyvelerini yemeden, meyve suyu içmeden dönmeyin! Asitli içecek olarak da kola falan değil guarana için bol bol, Brezilya’dasınız yahu döndüğünüzde içersiniz kola, fantayı :P ve alkolü sorarsanız, evet gayet ucuz :D
Dil ve Kültür
7/10
Portekizce ana dil, bence kesinlikle biraz olsun öğrenin gitmeden. Çok rahat edersiniz, azıcık dahi bilseniz emin olun kullanırsınız. (Ha benim vücut dilim efsanedir diyorsanız bir şey diyemem. Bazen konuşmak gerekmeden kimi olaylar gelişebiliyor, bizzat tanık oldum erkekleri de kızları da konuşmasak da olur diyebiliyorlar kimi zaman heheh :D)
İletişim ve Haberleşme
7/10
Staja gideceğiniz belli olduğu andan itibaren gerek mail yoluyla gerek facebook grubundan insanlarla yazışmaktan, konuşmaktan çekinmeyin. Hatta bence gitmeden hafta sonları için plan yapıp uzak bir yerlere gitmeyi düşünürseniz erken uçak bileti alıp hem ucuza hem de vaktinizi yollarda harcamadan seyahat etmiş olursunuz. Bu büyük avantaj olacaktır sizin için, zira Brezilya epey büyük yüzölçümüne sahip bir ülke;)
Ulaşım
5/10
Ulaşım konusunda maddi durum öne çıkıyor. Erken uçak bileti alırsanız elbette uygun fiyata seyahat edersiniz ancak gidiş dönüş için minimum 2500TL yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Buna staj süresince ülke içindeki seyahatleriniz dahil değil elbette. Onlar da Türkiye’yle kıyasladığınızda nispeten pahalı ama konforlu otobüsleri var, rahat seyahat edebiliyorsunuz. Şehir içi ulaşım konusunda da en uzak yer yarım saat-45 dakika civarında zaman alıyor. Vitoria’da ve Rio’da otobüs, Sao Paulo’da metro en gözde ulaşım araçları. - Rio’da otobüslere roller coaster diyorduk kimi zaman ordan oraya savruluyorsunuz ama işte o da ayrı bir heyecan, ayrı bir macera tadını çıkarın;)
Gezi - Eğlence
10/10
Kuşkusuz Brezilya’nın en güzel yanıydı. Anlatılmaz yaşanır derler ya aynı o hesap. Ama size bi özet geçeyim. Vitoria’da her akşam dans edebileceğiniz, arkadaşlarınızla bir şeyler içip sohbet edebileceğiniz mekanlar geç saatlere kadar açık ve sizi bekliyor. Gündüz stajdan sonra grupla yemeğinizi yiyip plajın, denizin (pardon okyanusun:D) güneş’in tadını çıkarın. Sonra evinize geçip duşunuzu alın akşam yemeğinizi yiyin ve tekrar buluşun. Forro öğrenmeden, samba denemeden beraber funky izleyip utanıp gülmeden dönmeyin, dönerseniz de Brezilya’dan döndüm demeyin bence kınarım :D Dans etmek mi istiyorsunuz klasik gece kulüplerindeki İngilizce parçaları değil Brezilya’ya has hareketli ve kaliteli müziğin tadını çıkarın. Rio de Janeiro’da minimum 4 gün geçirin. Claudio’nun evinde hiç değilse 1 gün kalın, Lapa’da hostelde arkadaş edinin onlarla eğlenin. İpenema ve Copecabana plajlarının dalgalı sularında yüzmekten korkmayın. “The girl from ipenema” şarkısını dinleyin mesela. Sao Paulo’da Japonya’dan sonra dünya üzerinde en fazla Japon nüfusunun olduğu bölgede alışveriş yapın. Planınızı yapabilirseniz Salvador’a gidin.
Şehir Şartları
8/10
Vitoria, Rio’nun kuzeyinde Espirito Santo eyaleti sınırları dahilinde bir ada şehri. Hem tatil hem staj yapmak için en uygun şehirlerden biri, hatta kim bilir belki de en iyisi. :)
Genel Bütçe
7/10
Yaklaşık olarak 1R = 0.88 TL ve hayat şartları pek de farklı değil Türkiye’den. Yani hemen hemen Türkiye’de 1 ay ne kadar harcarsanız o kadar. Elbette ki yaptığınız programlar, katıldığınız etkinlikler vs.ye bağlı olarak yapacağınız harcama tutarı değişecektir. Ben Vitoria şehri ve yakınındaki 2 şehir ile Rio de Janeiro ve Sao Paulo’yu gezdim. Uçak biletleri dahil yaptığım total harcama net olarak asla bilemeyecek olsam da ortalama 4000-4500 TL civarı idi belki 5000. Neyse, inanın pek çok yeri gördüm, yeri geldi fiyatını sorgulamaksızın yapmak istediğimi yaptım. Kişisel tavsiye siz de az harcayım moduna girmeyin, canınız ne isterse yapmaya çalışın; imkanlarınız dahilinde tabi.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Aslında zaten formun diğer başlıklarına yazdığım her cümlede bu kısma ait olabilecek önerilerim var. Daha ayrıntı bir şeyler sormak-konuşmak isterseniz mail atmaktan, bana ulaşmaktan çekinmeyin :)
Gitmeden ünlü Brezilyalı roman yazarlarından birkaç kitap okumanızı tavsiye ederim.
Gideceğiniz yeri muhakkak araştırın, neler yapılır nereler görülmeli vs. Ve gittiğiniz anda bi tourist information desk bulup haritayı alın elinize. Stajın da tatilin de tadını çıkarın. İyi eğlenceler!
Gideceğiniz yeri muhakkak araştırın, neler yapılır nereler görülmeli vs. Ve gittiğiniz anda bi tourist information desk bulup haritayı alın elinize. Stajın da tatilin de tadını çıkarın. İyi eğlenceler!