Mexico City

Değişime Puanım
82/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Meksika
Ad Soyad
Elif Yağmur Kaymaz
E-posta
yagmur.kaymaz@hotmail.com
Ay
Temmuz
Yıl
2015
Staj Görülen Üniversite
Hospital Materno Perinatal Mónica Pretelini
Staj Görülen Bölüm
Neonatoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
9/10
Frida Kahlo ve Diego Riviera nedeniyle önceden beri Meksika kültürüne ilgi duyuyordum. 2014 yılında Meksika’ya değişime giden yakın bir arkadaşımın da orada geçirdiği süreden ne kadar keyif aldığını duyunca bir gram İspanyolca bilmememe rağmen gitmeye karar verdim. Özellikle neonatoloji bölümünde çalışmak istiyordum, neonatoloji stajı imkanı sunan ve başkente en yakın şehir Toluca olunca ilk tercihime onu yazdım. Tercih yaparken gördüğüm birkaç resim haricinde Toluca hakkında pek bilgi sahibi değildim; önceki sene aynı şehire staja giden Tuğçe, Toluca’daki sorumlu LEO ve hostum Nat bana hazırlık konusunda çok yardımcı oldular. Sayelerinde daha gitmeden kültürleri, yeme alışkanlıkları ve mutfakları hakkında epey bilgi sahibi oldum. Hazırlık aşamamın en güzel kısmı ise hostumla anlaşıp Skype üzerinden üç günlük Yucatan bölgesi turumuzu planlamaktı.

Staj
8/10
Gittiğim hastane özellikle yenidoğan ve anne sağlığına yönelmiş bir hastaneydi, yanlış hatırlamıyorsam 4 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi vardı. Birkaç doktor pek İngilizce bilmediklerinden benimle konuşmaya çekinse de hepsi çok yardımsever ve güler yüzlüydü. Sizi denemeye ve öğrenmeye teşvik eden insanlar; birçok doğuma girdim, yenidoğanın ilk muayenesini öğrendim ve uyguladım, prematürelerden kan aldım, İspanyolca bilmememe rağmen belli kelimeleri öğrenip bol bol form doldurdum, ameliyatlara katıldım, doktorlarımla beraber vizit yaptım. Sizi internlerden ayrı tutmuyorlar, genelde onlarla takılıyorsunuz zaten. Tek üzüntüm daha fazla İspanyolca bilmemem oldu, kulağa komik gelse de Fransızca bildiğimden birkaç yakın kelime yakalayıp konuşmaları ve hasta geçmişlerini çat pat anlıyordum ama vizitlerde doktor açıklamazsa hasta hakkında çok bilgi sahibi olamıyordum, annelerle birebir iletişime geçemiyordum.
Konaklama
8/10
Yaşıtım olan bir tıp öğrencisinin evinde kaldım, bana kendi odasını verdi. Dedesi, anneannesi ve annesi ile birlikte oturuyordu. Bana kendi kızları gibi davrandılar, hostum Nat’ın kuzeninin bekarlığa veda partisine ve düğününe bile katıldım. Düğüne giyecek elbisem yok diye bir başka kuzeni elbise bile ödünç verdi, o denli sıcak ve yardımsever insanlardı. Kendilerine göre bazı kuralları elbette vardı, dede erken yattığı için belli bir saatten sonra ses çıkarmak ve ışığı açığa tutmak kimi zaman sorun oluyordu ancak büyütülecek şeyler olduğunu düşünmüyorum. Host konusunda gerçekten şanslıydım.

Yiyecek - İçecek
8/10
Ben üç öğünü de kendi hostumun evinde yiyebiliyordum, hastanede de kahvaltı ve öğle yemeği yeme hakkımız vardı. Hastane yemekleri idare eder cinstendi. Meksika mutfağında neredeyse herşey tortilla içeriyor, yani mısırdan yapılan bir tip lavaş ekmeği. Katlayıp içini doldurunca ismi farklı, dürüm gibi yapıp kızartınca farklı, parça parça edip onları kızartıp sosa bulayınca ismi farklı...Sebze pek tüketmiyorlar, genelde et ağırlıklı besleniyorlar. Şekerli ürünler çok tüketiliyor, zaten diyabet de Meksika’da oldukça yaygın. Yoğurtlar, kahveler damak tadıma göre epey tatlı tercih ediliyordu. Tatlı sevilince tatlı çeşitleri de bol tabi; kahvaltılık çörekler (onlar “pan dulce” diyor), kendilerine has binbir şekerleme…Hayatımda görmediğim meyveleri yine Meksika’da görüp yedim. Taze meyveden yapılan “nieve” dedikleri dondurmalarını yazın giden herkes denemeli. Agua de jamaica dedikleri hibiskuslu içecekleri çok lezzetli, genelde pazarlarda kovalar içinde taze meyve sularının yanında satılıyor. Alkol kullanıyorsanız tekila, mezcal gibi içecekleri denemenizi öneririm, hepsi Meksika’ya özgü içecekler. Hijyen konusuna gelirsek… Sokak satıcılarının hepsi pek temiz değil ancak sokağın köşesine tezgah kurmuş bir teyzenin elinden Meksika’da kaldığım süre boyunca yediğim en güzel yemeklerden birini de yedim. Temiz görünen bir yer bulursanız taco, gordita gibi şeyleri sokakta yemenizi öneririm; hem ucuz hem de restaurantlara göre daha lezzetli oluyor. (tabi evde yapılanı saymazsak)
Dil ve Kültür
10/10
Meksika birçok topluma ev sahipliği yapmış bir yer, özellikle Maya ve Aztek medeniyetlerinin kültürlerine etkisi büyük. Meksika’nın neredeyse her köşesinde tarihi kalıntılar bulunuyor. İspanyol işgali sonrası büyük savaşlar yaşanmış, oldukça kanlı sahnelere tanık olmuş bir tarihi var. İspanyolcanın ana dil olması ve nüfusun büyük bir çoğunluğunun Katolik olması İspanyolların gelişinin bir sonucu. Çok zengin ve renkli bir kültüre sahip, her bölgenin kendilerine has mutfakları ve giysileri var. Duvar resimi için önemli Riviera, Orozco gibi önemli sanatçıları yetiştirmiş bir ülke, Meksikalı ressam Frida Kahlo ise dünya çapında ikon haline gelmiş bir isim
İletişim ve Haberleşme
5/10
Meksika 4G teknolojisine geçtiğinden ve telefonum bu özelliği desteklemediğinden kendime sim kart alma şansım olmadı, dışarıdayken wifi kovalamaya çalıştım.


Ulaşım
10/10
Toluca'da havalimanı bulunuyor ancak fiyatı daha uygun olduğu için ben 1-1.5 saat uzaklıktaki Mexico City'e inip havalimanı içindeki terminalden otobüse binerek Toluca'ya geçmeyi tercih ettim, hostum gelişimde beni Mexico City'de karşıladığı için aktarmada zorluk çekmedim.
Meksika’da ulaşım oldukça uygun fiyatlı, belli firmaları tercih ederseniz otobüsler epey konforlu, kimisinde wifi bile bulunuyor. Toluca-Mexico City arası birinci sınıftan wifili otobüse bilet alırsanız 12 tl civarı tutuyor. Yazın öğrencilere indirim bile olabiliyor, çalıştığınız hastanenin size verdiği kartta değişim öğrencisi yazıyorsa genelde kabul ediyorlar. İspanyolca bilmiyorsanız tek taksiye binmek pek mantıklı değil, fazladan fiyat söyleyebiliyorlar.

Gezi - Eğlence
10/10
Kesinlikle eğlenmeyi bilen insanlar, latin köklerinden olsa gerek dans etmeyi de çok seviyorlar. Toluca’daki SCOPE ekibinin çok güzel bir gezi programı vardı, düzenledikleri haftasonu programlarıyla Mexico City, Taxco, Valle de Bravo gibi şehirleri tanıma imkanı buldum. Evinde misafir olduğum kızla stajımın başlangıcı öncesinde yaptığım Yucatan bölgesi turuyla ise toplamda on kadar şehir gezdim. Özellikle Mexico City, Cancun, Chichen Itza ve Taxco’yu sevdim. Mexico City’deki Antropoloji müzesi ve Casa Azul gibi belli başlı müzeleri, Teotihuacan’u imkanınız varsa kesinlikle görmelisiniz. Mayalara ilgi duyanlar ise kesinlikle Yucatan’a gitmeli.

Şehir Şartları
6/10
Toluca ufak bir yer, yapılabilecek şeyler sınırlı ancak hafta sonu düzenlenen şehir dışı programlara katılırsanız sıkılacağınızı düşünmüyorum. Zaten haftaiçi hastane vaktinizin çoğunluğunu alıyor. Güzel kafeleri, restoranları ve gece kulüpleri bulunuyor. Aynı zamanda şehirde aktif olmayan bir yanardağ var, trekking için güzel bir yer.
Genel Bütçe
8/10
Kısaca Türkiye’de bir günde harcayacağınız parayla orada iki gün geçirebilirsiniz, sokakta 6-8 lira civarı bir fiyata tıka basa doyabiliyorsunuz.

Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
Meksikalılar oldukça sıcakkanlı insanlar, sizinle karşılaştıklarında hemen gelip tek yanağınızdan öpüp selam veriyorlar. Türkiye’de yaptığımız gibi kişiyi iki yanağından öperseniz garipsiyorlar, komik bir detay ama hostumla ilk tanıştığımda bunu epey garipsemişti. :D Tek başınıza gezmek, hele ki İspanyolca bilmiyorsanız çok mantıklı değil. Benim tek başıma gece taksiye bindiğimde oldu ancak önermem, en basiti sizden fazladan para almak için bahane uyduruyorlar. Ne ben ne de diğer değişim öğrencileri orada kapkaç vs gibi bir olay yaşamadık ancak elbette temkinli olunması gerekiyor. Başkent ve çevresi güvenli denebilir, sanıldığının aksine kartel savaşlarının arasında, güvensiz bir ortam değil.
Taco, flauta, gordita, nieve, concha, agua de jamaica ve tamarindo şekerini denemeden dönmeyin. Meksika kesinlikle görülmesi gereken bir yer, gittiğiniz takdirde keyif alacağınızdan eminim.