Kahire

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
78/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCORE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Mısır (IMFSA- Egypt)
Adınız ve soyadınız nedir?
Emir Efe Sertkaya
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
emirefesertkaya@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2023
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
Misr University for Science & Technology
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Pharmacy
Karar ve Hazırlık Aşaması
10/10
Çıkan şehir ve ülkeyi gördükten sonra bir an bile düşünmedim. Sonuçta piramitleri görmeden ölmemeliyim değil mi ? Hazırlıkta pek bir şey gerekmiyordu bavulumu topladım, güneş kremimi, şapkamı aldım ve yola çıktım.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
3/10
Ben şanssızdım bu konuda açıkçası staj anlamında hiçbir şey yapmadım diyebilirim. Çok kalabalık bir SCORE grubu vardı ve ben kötü bir projeye atandım sınıfın çoğu yerli öğrencilerden oluşuyordu 30-40 dk arapça ders dinlediğim bile oldu. Bunların pek bir önemi olduğunu düşünmüyorum ben daha çok gezmeye yönelik bir değişim geçirdim gayette memnunum.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
10/10
Yurttaydım, bir odada 2 kişi kalıyorduk son derece güzel diyebileceğim bir yurttu değişim öğrencilerinin 2 tanesi daha yan odada kalıyordu diğerleri ayrı bir yurttaydı. Mesafe çok uzun değildi o yüzden problem yaratmadı. Temizliğe gelirsek Mısır genel olarak pek hijyenik değil ama bizim 2 kişilik odamızın banyosu,tuvaleti vardı banyo çok banyo gibi değildi tuvalette bir duş başlığı vardı mermerde duş alıyorduk Türk yurtlarındaki ortak banyolardan 10 kat iyidir ev kadar hijyenik değil tabii ki ama ben yurt odamdaki genel temizlikten oldukça memnundum 0 sıkıntı diyebilirim. Mutfak vardı ama kullanılabilir değil kesinlikle rezil bir haldeydi ihtiyacımda olmadı zaten orada yemek yapacağınızı zannetmiyorum önemsiz bir durum.
Yiyecek - İçecek
7/10
Yiyecekler 2 puan içecekler 10 puan diyebilirim. Türk yemeklerine benziyor ama kesinlikle yanına bile yanaşmaz 15-20 gün kaldıktan sonra aşırı bir lahmacun, kebap özlemi başladı bende yani yemekler öyle aşırı kötü değil ama genel olarak Mısır mutfağını ben beğenmedim. Gidecek olursanız koşari, fatir öneririm bir de dönerin çakması shawarma var kötü yapılmış tavuk döner gibi bir şey onu da deneyin belki siz beğenirsiniz ama bana göre değildi. İçeceğe gelirsek inanılmaz bir içecek kültürleri var mango suları, portakal suları her türlü meyveden meyve suyu buzlu buzlu o sıcakta çok iyi gidiyordu. Ayrıca meyveleri de çok taze olduğu için bir daha asla içemeyeceğiniz güzellikte meyve suları içeceksiniz belki günde 4-5 tane mango suyu içiyordum o derece güzel diyebilirim.
Dil ve Kültür
8/10
Her yerde yaşayabileceğiniz şeyler vardı yerli halkın büyük bir kısmı İngilizce bilmiyor bir şekilde anlaşıyorsunuz ben bu konuda hiçbir problem yaşamadım Türkçe ile Arapça arasında da pek çok ortak kelime var. Sayıları, hayır demeyi öğrenin yeterli Hastane ve üniversitede neredeyse herkes İngilizce biliyordu Mısırda tıp eğitimi İngilizce verildiği için bu konuda sorun yaşamazsınız yüksek ihtimalle sizden daha iyi İngilizce biliyor olurlar.
İletişim ve Haberleşme
10/10
LEO ve CP inanılmazdı havaalanında karşıladılar arabayla yurda götürdüler ve 30 gün neredeyse her yere her gün bizi taşıdılar arabalarla. Grup arkadaşlarımla da iletişimde hiçbir problem yaşamadım. Wi-fi yoktu telefona internet yüklettim ortalama 400 liraya 60gb gibi bir internet kullandım 1 ay içinde ben çok internet kullanan biriyim ilk gittiğimde 18gb bedava verdiler sonrasında ben yüklettim bu konuda da sorun yaşamadım. Ailemi instagram ve discord üzerinden aradım Mısırda whatsapp aramaları yasaktı bunda da herhangi bir sorun yaşamadım.
Ulaşım
3/10
Ulaşımda tek kelime UBER, her yere ucuz, hızlı, güvenli hiç konuşmanız gerekmeden gidebiliyorsunuz. Trafiğe gelirsek bildiğiniz bütün trafik kurallarını unutun büyük bir kaosun içinde kendinizi 5 şeritli otobanda koşarken bulacaksınız. Kahire'de 1 adet trafik ışığı yoktu, İskenderiye'de bir tane gördük ve fotoğraf çekindik o kadar nadir bulunuyor . Trafik kuralı yok, ehliyet diye bir kavram yok büyük bir kaos var trafikte, 2 kere trafik kazası yaşadım ve hayatımda daha önce hiç yaşamamıştım bir kere otobüste şehirlerarası yolculukta bir kere de uberde. Dürüst olmam gerekirse size trafikte ölmeyeceğinizin garantisini veremem ki biz otobüs kazasında neredeyse yan devriliyorduk. Kazaları saymazsam Kahire'de ulaşım Uberle son derece kolay diyebilirim bu yüzden 3 puan verdim.
Gezi - Eğlence
9/10
Ayrıntıya girmeyeceğim girersem 10 sayfa yazı yazabilirim. 1 ay neredeyse her gün gezdik diyebilirim aşırı yorucuydu, bazı insanların hoşuna da gitmeyebilir ben tembel ve evde yatmayı seven biri olarak bir yerden sonra gezmekten bıkmıştım. Genel olarak güzeldi can sıkıcı olaylar gezilerimizde de oldu çok kalabalık olduğumuz için genel bir organizasyon sorunu olduğunu söyleyebilirim ama sonuçta Mısırı çok antik bir ülkeyi geziyorsunuz işin sonunda oldukça keyifli.
Şehir Şartları
9/10
Ben Kahire'yi çok sevdim. Gelişmemiş bir ülke olduğundan kaynaklı klasik problemleri vardı ama pengueninden devesine, ekmek arası ciğerden en lüks yemeğine her şeyi bulabileceğiniz muhteşem bir metropol.
Genel Bütçe
9/10
Totalde 40 bin liraya yakın bir para harcadım 1500 dolar bir aylık tatil için gayet iyi bir fiyat diye düşünüyorum. Benim çok harcamam yüzünden bu fiyat çok arttı eğer dikkat ederseniz 25-30 bine rahatlıkla bitirebileceğiniz bir gezi uçak biletleri vs. her şey dahil.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Piramitlere gittiğinizde deveye binin. Abu el-tharekten koşari yiyin, shawarmayı boş geçmeyin. İskenderiye'ye Luxor'a Siwa'ya kesinlikle gidin özellikle Luxor'a. Kahire'de bol bol gezin şehrin derinliklerine inin ve oradaki dramatik hayatı da görün. Çok fazla şikayet edilecek şey var bunları kafanıza takmayın 1 ayın sonunda o sizde bir anı olarak kalacaktır. Yapılmayacaklara gelirsem, ulusal geziye gitmeyin kalabalık dolayısıyla tam bir rezalet oluyor LC'nizi ikna edin ve o günlerde başka şeyler yapın. Pazarlık etmeden ürün almayın, genelde 5-10 kat fazladan satmaya çalışıyorlar. Yemek yaparım diye yurda yağ,sebze, et , tavuk vs. almayın yemek yapmanıza uygun bir ortam yok. EN ÖNEMLİSİ: Dolarlarınızı sakın banka atmlerinden güncel kurdan bozmayın Mısırda yoğun enflasyondan dolayı devlet kuru baskılıyor ve normalin 8-10 lira altına dolarınızı bozmuş olursunuz CP'nizden rica edin o sizin yerinize yerel marketlerden bozsun ben bu yüzden en az 8 bin lira zarar ettim diyebilirim.
Mısırı kazandıysanız bana ulaşmaktan çekinmeyin, instagram hesabım : emirefe.sertkaya telefon numaram: 5448648730 hatta mümkünse ben ve benim gibi değişim yapmış insanlardan bilgi alın size faydası olacaktır.