Sogah

Değişime Puanım
62/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Mısır (IMFSA- Egypt)
Ad Soyad
Burak Duman
E-posta
dumanburak45@gmail.com
Ay
Temmuz
Yıl
2013
Staj Görülen Üniversite
Sogah University
Staj Görülen Bölüm
Ortopedi
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Açıkçası benimle irtibata geçmeleri biraz geç de olsa son 1 ay yeterli oldu denebilir. Bu 1 ay boyunca her soruma tatmin edici cevaplar aldım ve çok dostane bir ekip vardı karşımda benimle ilgilenen.
Staj
6/10
Staj sırasında hastanede İngilizce bilen personel neredeyse yoktu. Ancak ortopedi bölümündeki asistanların ve öğretim görevlilerinin tamamı İngilizce biliyordu ve çok sıcakkanlılardı. Ameliyatlarda ve klinikte her sorumu sabırla dinleyip dillerinin döndüğü şekilde cevapladılar.
Konaklama
6/10
Öğrenci yurdunda konakladık ancak bizim için bir kattaki en iyi odaları kapatmışlardı. Özellikle yerli öğrencilerin kaldığı odalara kıyasla bu odalar son derece lükstü bile diyebilirim.
Yiyecek - İçecek
4/10
İlk hafta son derece harika yemekler olan öğretmen yemekhanesinden yedik. Ancak, Ramazan ayının gelmesi sebebiyle o yemekhanenin kapandığını söylediler ve öğrenci yemekhanesinde yemeye başladık. Açık konuşmak gerekirse o yemekleri yiyebiliyorsanız gerçekten sağlam bir mideniz vardır. Bunun dışında Mısır mutfağı kısmen Türk mutfağına benziyor da olsa dışarıda yemek isterseniz kesinlikle temiz mekanları tercih etmenizi öneririm. Ancak o şekilde yediklerinizin tadını çıkarabiliyorsunuz.
Dil ve Kültür
7/10
Mısırlılar son derece sıcakkanlı insanlar. Turistik şehirdekiler hariç tabi. Onlar size yürüyen banknotlar olarak bakıyorlar. Mısır kültürü tıpkı bizim kültürümüz gibi saygı ve sevgiye dayalı. Arapça bizim dil yapımızla benzerlik taşımadığı için öğrenmek zor. Ancak, Türkçe ile çok sayıda benzer kelime var sadece bunları kullanarak bile kısmen iletişim kurabilirsiniz.
İletişim ve Haberleşme
8/10
İletişim en az sıkıntı çektiğimiz konulardan oldu. Gittiğimizde bir adet yeni sim kart aldık. 1 ay boyunca bununla iletişim kurduk. Her ne kadar yurtta wifi olmasa da yakınımızdaki doktorlar lokalinde wifi vardı, istediğimiz zaman gidip internetlerini kullanabiliyorduk.
Ulaşım
8/10
Toplu taşıma araçları yok denecek kadar azdı. Yerel halk daha çok taksi kullanıyordu. Benzin fiyatları çok düşük olduğundan şehir içinde ucuz olan taksileri biz de çoğunlukla kullandık.
Gezi - Eğlence
5/10
Mısırlılar eğlenmekten anlayan insanlar. Özellikle de bizi götürdükleri düğün çok eğlenceliydi. Bunun dışında sınavları olmadığı zamanlarda ellerinden geldiğince bize kendi şehirlerini gezdirdiler. Şehir dışında gezdiğimiz yerler içinse diyebileceğim; sadece bir şehirde bize rehberlik yaptılar ve en iyi gezimiz de buydu. Bunun dışında bir sosyal program yoktu, kendi başımıza gezdik.
Şehir Şartları
4/10
Şehir şartları oldukça zorlayıcıydı. Her ne kadar ucuz bir şehir de olsa güvenli olduğu söylenemezdi. Ancak ihtiyacınız olan çoğu market, kafe vb. dükkânlar üniversiteye yakınlardaydı ya da taksiyle gidiyorduk.
Genel Bütçe
6/10
Mısır, Türkiye’ye göre daha ucuz bir ülke. Eğer harcamalarınızı iyi takip ederseniz çok ucuza kapatabilirsiniz. Özellikle turistik yerlerin etrafındaki dükkânlarda pazarlıksız hiçbir şey almayın. Çok büyük indirimler yapıyorlar. Kaliteli restoranlar bile Türkiye’deki öğrenci mekanlarıyla aynı paraya denk geliyordu Türk parasına çevirince.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
Mutlaka piramitlere gidin. Ancak etraftaki satıcılara dikkat edin çok zorluyorlar. Almak istemediğiniz bir şeyi incelemek için bile almayın. Üstünüze kalabilir ve parasını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Fotoğraf çekmenin yasak olduğu yerlerde şansınızı zorlamayın, kameranıza el koyuyorlar. Mümkünse yalnız gezmeyin, sokaklar turistler için güvenli değil.
Bol bol arkadaş edinin, yukarıda anlattıklarımdan korkmayın. Mısır çok renkli bir ülke, her tipten insan var. Özellikle eğitimli insanlar size çok iyi davranıyorlar. Mutlaka seyyar satıcılara ve taksicilere dikkat edin, çok kolay kandırılabilirsiniz. Diğer sorularınız için bana mail adresimden ulaşabilirsiniz.