Almati

Değişime Puanım
77/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Kazakistan
Ad Soyad
Mehmet Mert Dost
E-posta
guzelkizp@protonmail.com
Ay
Temmuz
Yıl
2019
Staj Görülen Üniversite
Kazakh National Medical University
Staj Görülen Bölüm
Kardiyoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Aslında Kazakistan ne aklımda ne de radarımda olan bir ülkeydi. Gezmek en büyük hobilerimden olduğundan ilginç gelen her yeri yazmıştım ve Kazakistan'ı kazandım. Çıkar çıkmaz sağlık işlemleri ve pasaportumu hallettikten sonra Kiril alfabesini öğrendim. Orada en çok işinize yarayacak şey bu. Ayrıca hava durumuna karşın hazırlık da yaptım fakat beklediğimden çok daha sıcak bir hava hakimdi bütün ay boyunca.
Staj
9/10
Şehrin en iyi kardiyologlarından birinin yanında stajımı yaptım. Her gün 2-3 saat ofisinde bize o gün göstereceği vakaları ilgilendiren konuları anlatıp öğretiyordu. Sonra ise o vakalar üzerinde uygulamalı eğitim yapıyorduk. Günde birçok hastane gezerek birbirinden farklı hastalar gördük. Muhteşem bir deneyimdi ve bunun sadece bizim profesörümüze özel bir şey olduğunu öğrendim. En şanslı olduğum noktalardan biri buydu diyebilirim. Ancak hastanelerden aynı kaliteyi beklemeyin. Stajımın olduğu hastane şehrin en iyi özel hastanelerinden biriydi, o yüzden kalite ve konfor açısından çok sıkıntım olmadı. Fakat devlet hastaneleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Konaklama
5/10
Öğrenci yurdunda kaldım. 2 Türk gittiğimiz için arkadaşım ve beni 2 kişilik bir odaya yerleştirmişlerdi. Kaldığım yurt odasında ayna ya da yıkanmak için spesifik bir alan yoktu ve yatağın ortasına oturunca çöktüğü için yatacak yeriniz olmuyordu. Özetle ortalamanın altında bir yurttu ve bana o yurdun Almati'nin en iyi yurtlarından birisi olduğunu söylediler. Diğerlerinde böcekler vs. tarzı sorunlar oluyormuş. İnternet bağlantısı çok zayıf olduğu için kendi mobil verimizi kullanıyorduk. Kız-erkek ayrımı yoktu. Alışverişimizi yapıp yurda rahatça girebiliyorduk. Herhangi bir yasak mevcut değildi o konularda. Şunu da belirteyim odada ocak mevcuttu ve isterseniz bir şey ısıtabiliyorsunuz. Ama ocak demeye bin şahit gerek bir durumdaydı ve biz de hiç kullanmadık.
Yiyecek - İçecek
7/10
Kültürümüze çok yakın yemeklere sahipler. Gidince kesinlikle yabancılık çekmezsiniz ama bazı farklılıklar da yok değil. O zamanın kuruyla ekonomik açıdan rahat olduğumuz için sürekli dışarıda yiyorduk. Geceleri acıkırız diye de yemekleri paket yaptırıp odamıza götürüyorduk. Su konusu ise tamamen sizin şansınıza kalmış. Bazı markalar aşırı kötü, bazıları ise çok iyi. Genel olarak idare eder. Kesinlikle gitmenizi önereceğim yerler ise Whoppie Cakes ve Hard Rock Cafe.
Dil ve Kültür
7/10
İngilizce bilmenizin önemi neredeyse sıfır. CP(Contact Person)ler hariç İngilizce bilen çok az kişi var. Hatta profesörlerin bile yüzde 80'i bilmiyordu. Ülkenin resmi dili Rusça ve Kazakça. Yaygın olarak ise Rusça konuşuluyor. Bu yüzden gitmeden birkaç kelime ve cümle öğrenmenizde fayda var. Bu yüzden uyum sağlamam en başta biraz zor olsa da 1 hafta içinde adapte olmuştum. Lakin fazlaca Türk ve Türk restoranı var. Canınız sıkıldığında rastgele bir Türk restoranına gidip dostane bir sohbet edebilirsiniz.Almati'yi bir şehre benzetecek olsam bu İstanbul olurdu. Çünkü ülkenin en gelişmiş şehri ama başkent değil.
İletişim ve Haberleşme
9/10
Staja gelen toplam 4 incoming vardı. Ben, bir arkadaşım ve iki tane de Fransız arkadaşımız vardı. Az kişi olduğumuz için CP'ler ile çabucak kaynaştık ve samimi bir ortamımız oldu. Çok cana yakın ve her zaman sizinle olan CP'ler ile dolu olan bir şehir. Şüphesiz bir şekilde söyleyebilirim ki CP'ler ve LEO'lar ile stajdan sonra da iletişiminiz devam edecek. Sim kartı konusunda endişeniz olmasın çünkü Kazakistan'daki fiyatlar çok ucuz. Gittiğimde 1000 DK 1000 SMS ve 35 GB internete 35 TL civarı para ödemiştim.
Ulaşım
7/10
Ulaşım genellikle yürüyerek oluyor. Günde ortalama 3 saat civarı yürüyorduk. Metro, otobüs ve bisiklet de mevcut. Onları ise gideceğimiz yer gerçekten uzaksa kullanıyorduk. Fiyatlar ülkemize yakındı, o yüzden o konuda bir sorunum olmadı.
Gezi - Eğlence
8/10
Ülkede incoming kabul eden iki tane şehir var: Astana(Nur-Sultan) ve Almati. İkisinin arası yaklaşık 1000 km olduğu için ulusal turlarımız olmadı. Buna karşın sosyal programımız çok dolu ve eğlenceliydi. Birçok müze, dağ, meydan, göl, kanyon vb. yerler gezdik. Yurtta kaldığımız günler bir elin parmağını geçmez. Şehir her saati canlı yaşayan bir şehir fakat yurdun son giriş saati gece 11 olduğundan gece hayatı konusunda sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Eğer gece daha geç saatlere kadar dışarıda kalmak istiyorsanız ya günlük ev tutmanız gerekiyor ya da açık olan restoran, kafe tarzı yerlerde sabahlayabilirsiniz. Ancak bu saat 6'ya kadar sürüyor çünkü yurdun açılış saati 6.
Kırgızistan ve Kazakistan sınır komşuları ve biz de bu fırsatı değerlendirip değişimimizin son 3 gününü Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te geçirdik. Sonra da Almati'ye dönüp uçakla Türkiye'ye geldik.
Şehir Şartları
8/10
Türkiye'dekinden daha sıcak bir Temmuz ayı geçirdim. Kazakistan'ın iklimi konusunda şüphem olsa da hepsinin boşa olduğunu anladım. Sadece 1-2 gün yağmur yağdı, onun dışında alabildiğine sıcak bir hava vardı.Şehrin ve insanlarının, insanın içini ısıtan bir yapısı var. İstanbul'dan geldiğinizi duyunca size olan samimiyetleri bir kat daha artıyor. O konuda şikayet edemem. Ama şikayet edebileceğim bir şey var ise o da güvenlik olurdu. Rüşvetin sıkça olduğu şehir ve bu yüzden pasaportumu asla yurt odamdan dışarı çıkarmadım değişim boyunca. Polis pasaportunuza el koyup rüşvet isteyebiliyor. Ayrıca orada olduğum sürede ülke başkanına karşı yapılan bir protesto yürüyüşüne denk geldim. Bana yurdumda kalmam ve bir gün boyunca kesinlikle dışarı çıkmamam söylendi. Bunun dışında sorun yaşamadım ama bu da karşılaşmak istemeyeceğiniz bir olay.
Genel Bütçe
9/10
Gidiş-dönüş biletimi 1000 TL civarına aldım. 600 dolara yakın bütçeyle gittim ve döndüğümde 100-150 dolarım artmıştı. Üstüne bir ay boyunca öğle yemeğimi karşılamadıkları için miktarı banka hesabıma yatırdılar ve bu miktar da 450 TL idi. Anlayacağınız 1 ay boyunca dışarıda yiyip eğlenip gezmemize rağmen ucuz bir değişim oldu diyebilirim.Şehirde size Türkiye'ye göre pahalı gelecek tek şey teknoloji. Onun dışındaki çoğu şey Türkiye'den ya daha ucuz ya da eşit.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
Yapılması gerekenler:
- Kiril alfabesi ve Rusça kalıp kelime ve cümleleri öğrenin. Hayat kurtarıcı nitelikte oluyorlar.
- Valizinize bir iki tane şık kıyafet koyun çünkü rektör ve dekanlar sizi makamına davet edebiliyor. O fotoğraflarda pantolon ve tişört iyi durmuyor.
- Bütün aşılarınızın ve testlerinizin tam olması gerekiyor. Bende sıkıntı çıkmıştı ve HIV testi olup stajıma 4 gün geç başlamıştım.
- Kesinlikle sağlık sigortası yaptırın. Yaptırmadığım için yaşadığım bir sağlık sorununda özel polikliniğe gitmek zorunda kaldım ve 60 dolar para vermiştim.
- Pasaport ve kalma sürenize dikkat edin. Çünkü Kazakistan sizi 30 gün boyunca kabul ediyor. Biz 31 gün kalacağımız için Kırgızistan'a gitmek zorunda kalmıştık son 3 gün. Yoksa uçuşunuza gidemiyorsunuz, pasaportunuza yasak konuyor ve para cezası ödüyorsunuz.

Yapılmaması gerekenler:
- Kazakistan'a karşı önyargılı olmayın. Kesinlikle söylediğiniz sözlere pişman olursunuz.
- Valizinizi mont ve kaban tarzı giysilerle doldurmayın. Çünkü çok sıcak olacak.
- Profesörümüz bizi hamama götürmeyi teklif etmişti ve biz de onu kıramadığımız için davetini kabul etmiştik. Ama size teklif edilirse kabul etmenizi önermem. Hamam kültürleri bizimkinden biraz farklı.
- İnsanlarla sorun yaşamamaya ve mümkünse polis ile işinizin olmamasına özen gösterin.
- Gidince yurt odasına tıkılıp kalmayın. Çıkın ve gezin çünkü görülecek tonca yer var ve hepsi birbirinden güzel. Her birinden ayrı bir anıyla ayrılacaksınız.