Fukui

Değişime Puanım
74/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Japonya (IMFSA-Japan)
Ad Soyad
Buket Sönmez
E-posta
buketsonmez03@gmail.com
Ay
Ağustos
Yıl
2013
Staj Görülen Üniversite
University of Fukui
Staj Görülen Bölüm
Emergency Medicine - Neurosurgery - Cardiovascular Surgery
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Ben tercihlerimde sadece Japonya'yı seçtiğim için 3. tercihimde staj hakkımı kazandım. O yüzden karar verme konusunda yardımcı olamayacağım, kararım çok kesindi zaten.
Hazırlık olarak orada hangi şehri seçeceğim konusu beni oldukça zorladı. Japonya oldukça pahalı bir ülke, tabi ki benim de belirli bir bütçem vardı. O yüzden Tokyo, Kyoto gibi pahalı olan şehirleri seçmek istemedim. Ülke her kategoriden 1 şehir tercih etmenizi istiyor, toplam 3 tercih hakkınız var. Ama tabi ki bambaşka bir şehirde de bulabilirsiniz kendinizi, garanti veremiyor. Ben ilk tercihimi büyük ama kısmen daha ucuz bir şehir olan Osaka adına kullandım, gelmedi. (Bu arada Fukui'ye Osaka üzerinden gittiğim için söyleyebilirim ki Ankara'ya oldukça benziyor, Tokyo da İstanbul'a. Ama çok daha düzenli ve güvenliler.) İkinci tercihim olan Fukui geldi ve ben şehri tamamen gezmek adına Tokyo ve Kyoto'ya yakın, ülkenin ortasında (kuzey soğuk güneyse Antalya'dan bile sıcak oluyor yazın Japonya'da) denize yakın olduğu için seçtim. Kör bir seçimdi! Ama şu an ben seçimimden çok memnunum. Fukui küçük fakat güzel bir şehir. Osaka'ya 3 saat, Kyoto'ya 2,5 saat(tren), Nara'ya 3 saat (araba) ve Tokyo'ya 8-9 saat (otobüs) uzaklıkta.
Belge olarak aşı raporları (Hacettepe'den kolayca alınabiliyor) , sağlık ve seyahat sigortası, tavsiye mektubu gibi şeyler istiyorlar ama hepsi zamanla toplanıyor. O kadar zor olduğunu düşünmüyorum. Vize istemeyen bir ülke olması ayrı bir kolaylık.
Staj
8/10
Ben 1 ay içerisinde 1 haftayı biraz aşan süreler boyunca 3 bölümde staj yaptım. Bu bölümlerin yoğunluğu sebebiyle o şekilde ayarlanmıştı ama çok memnun kaldım bu durumdan. Acil tıp bölümündeki hocam Japonya'da çok ünlüymüş, ben geldiğimde Japon NHK kanalı onun bir belgeselini çekiyordu. Onunla kısa süre geçirmeme rağmen derslerinden büyük zevk aldım. Sonrasında yaptığım cerrahi stajlarım da çok iyiydi. Her şey Japonca dönüyor olmasına rağmen biraz tıp bilginiz varsa anlıyorsunuz. Sizin için İngilizce açıklama yapan birileri mutlaka oluyor. Herkesin İngilizcesi çok iyi olamayabiliyor ama biz bir şekilde hallettik. Tabi benim biraz Japonca anlamam da oldukça yardımcı oldu.
Günlük programım genelde sabah 8 akşam 5 olacak şekilde servis ya da doktor odalarında bulunmak, vaka toplantılarına katılmak, vizitlere katılmak şeklindeydi. Ama beni çok zorlamadılar, daha geç saatte gittiğim ya da erken ayrıldığım olabiliyordu. Ayrıca herkes bana karşı çok yardımseverdi hastane içerisinde, bu benim için işleri oldukça kolaylaştırdı. Staj yaptığım üç bölümün profesörleri benimle ayrı ayrı ilgilendiler.
Konaklama
9/10
Değişim öğrencilerine hastaneye çok yakın olan University of Fukui International Student House'dan tek kişilik bir oda ya da sayıya göre daha büyük bir oda verilebiliyor, ben tek kişilik odada kaldım. Küçük ama oldukça yeterliydi. Ortak mutfak ve çamaşır makineleri vardı. Yurt yürüyerek hastaneye 15-20, bisikletle 3-5 dakika. Birinden kolaylıkla bisiklet ödünç isteyebiliyorsunuz, herkesin arabası var. Çünkü Fukui Üniversitesi şehrin biraz dışında.
Yiyecek - İçecek
9/10
Eğer farklı tatlarla, sushiyle, çiğ balıkla aranız iyi değilse işiniz biraz daha zor. Ben bütün bu tatlara çok açık olarak hiç yemek sıkıntısı çekmedim. Arkadaşlarım beni istediğimde hep çevredeki restaurantlara götürdü, öğlen yemeklerini çoğunlukla hastane kafeteryasında yedim. Ben doktor kafeteryasını kullanmak zorunda kaldım, öğrenci çok uzaktı bana. O yüzden yemekler 500 yen gibi fiyatlara mal oldu hastanede. Ama öğrenci kafeteryasında yemekler 200 yen kadarmış ve oldukça da güzelmiş. Dışarıda da karnınızı 500-700 (10-14 tl)yen arasında çok güzel doyurabilirsiniz. Daha ucuza bile doyurabilirsiniz özellikle büyük şehirlerde. Ama sushi yiyecekseniz 1000 (20 tl) yen kadar bir miktarı gözden çıkarmanız gerekiyor. Profesörleriniz, sizi ağırlayan arkadaşlarınız size 4-5 kere yemek ısmarlayacak. Arkadaşlarınız onlara verilen IFMSA parasını sizin ihtiyaçlarınız için, özellikle sizin için verilen partiler, çok iyi kullanıyorlar.
Japon mutfağında domuz eti, balık eti, bizimkinden farklı sebzeler, yer yer çiğ balık, mutlaka pirinç, çeşit çeşit Japon erişteleri (ramen, soba,udon...), kurutulmuş yosun, kurutulmuş balık, çeşitli turşular ve dahası var. O yüzden kendinizi farklı şeylere hazırlayın derim. Ama benim yurdumda ortak mutfak olduğu için zaman zaman kendi yemeğimi de yaptım. Hastanenin karşısında 24 saat açık bir market var, birçok malzeme de bulunabiliyor. Ama kendi yemeğinizi yapacaksanız nane,kimyon,kekik gibi temel baharatları götürün derim, orada bulması çok zor. Zeytinyağı, yoğurt, bazı sebzeler mevcut. Dana eti her yerde yok ne yazık ki, çünkü domuz eti daha ucuz. Ama tavuk bulunabiliyor. Konserve ton balığı da iyi seçenekler arasında.
Not: Eğer domuz eti yemiyorsanız mutlaka söyleyin çünkü bunu pek bilmiyorlar. Ramen restaurantlarında ramenin suyunda domuz yağı olduğunu da ekleyeyim.
Profesörünüz için rakı,Türk kahvesi gibi şeyler götürebilirsiniz, inanılmaz mutlu oluyorlar. Götürebildiğiniz kadar ilginç hediye götürün derim, sonra benim gibi pişman olmayın çünkü çok iyi ağırlanıyorsunuz.
Dil ve Kültür
9/10
Aslında dil çok iyi değil, yani öğrenciler ve doktorlar dışında İngilizce bilen çok az. Onların bile oldukça kuvvetli aksanı olabiliyor. Ama size çok yardımcı oluyor herkes. O yüzden basit Japonca şeyleri öğrenerek gidin derim, hayatınızı çok kolaylaştırır. Bir de Japonca sözlüğünüz olsun (akıllı telefonu olanlar için “imi wa?” isimli sözlüğü şiddetle öneriyorum, kanji bile okuyabilmeye başlamıştım ama benim Japoncayla ilgili biraz bilgim vardı).
Kültürlerine gerçekten hayran kaldığım bir ülke, yani herkes sırasını bekliyor, sakin, saygılı... O yüzden sizin de hareketlerinize biraz dikkat etmeniz gerekiyor ama Türk kültüründeki büyüklere saygı öğretisi orada da çok işinize yarıyor merak etmeyin. Sadece belirteyim, orada yaşlılara, doktorlara ve benzeri insanlara duyulan saygı fazla, hareketler ona göre. Ama kimse sizi hata yaptınız diye kınamaz, çünkü turistsiniz. İyi davranışlarınız ise size puan kazandırır. Ayrıca ülkeye hakim olan düzen ve herkesin üzerine düşeni yapması hayran olduğum bir diğer nokta. Trafikte bile çok sakinler, kurallara tamamen uyuyorlar.
İletişim ve Haberleşme
4/10
Ne yazık ki orası teknoloji ülkesi, orada her yerde internet bulurum diye gitmeyin. Yurdun interneti yoktu, okul kütüphanesinin vardı ama orda da wifi değil sadece interneti olan bilgisayarlar vardı. Skype kullandım ben. Ülkede kesinlikle free wifi kıtlığı var, ben bir tek havaalanında gördüm. Herkesin elinde akıllı telefon var evet, onların interneti de var evet, ama onlar sim kartsız, operatörle anlaşma yapılarak alınan telefonlar. Bizlerin telefonlarına sim kartı kiralamak, hele de interneti olan sim kartı kiralamak çok çok çok pahalı. Gereksiz de bence. IFMSA yerel kurulu size Japonya içi bir telefon veriyor. Aileleriniz sizi oradan da arayabilir ama o da gereksiz. Hastanedeki hemen her bilgisayardan internete girip Facebook üzerinden ailemle konuştum, bazen kütüphaneye gidip Skype’tan konuştum, bazen de evi olan arkadaşlarıma gittiğimde onların varsa internetini kullandım. Tamamen şans idi ama bana bunlar yetti.
Ulaşım
5/10
Ulaşım oldukça pahalı. Benim uçak biletim gidiş dönüş 2900 TL tuttu. Tokyo için gece otobüsü kullandım, bir bilet 7500 yen (140-150 tl) olabiliyor ve otobüsler bizimkiler kadar konforlu değil ama kesinlikle çok iyi bir alternatif. Kyoto için Thunderbird adındaki hızlı treni kullandım, bu treni aynı zamanda Osaka-Kansai Havaalanından otobüs ile Osaka şehri içine geldikten sonra Fukui'ye gitmek için de kullandım. Dönüşüm de aynı şekildeydi. Tren bileti 100 tl kadardı ve yolculuk 3 saat sürüyordu. Ben yol üzeri olarak Kyoto'yu ve Osaka'yı giderken veya dönerken gezmek istedim ama tarihler uymadı. Daha sonrasında diğer değişim öğrencisi arkadaş ve Japon bir arkadaşımla gezdim, o yüzden fazladan verdiğim paraya kesinlikle değdi.
Üzülerek söylüyorum Fukui Üniversitesi Fukui şehrine oldukça uzak. En yakın yerel tren istasyonu bile 20 dk yürüme mesafesinde. Onu kullanarak gidebilirsiniz ama ben ihtiyaç duymadım. Arkadaşlarım orada oldukları sürece (bir ara tatil için eve gittiler ama sorun olmadı ben de Tokyo ve Kyoto'ya gittim) beni nereye istersem götürdüler. O yüzden her tarafı tarla olan, küçük ve modern evleri bulunan o taşra yeri çok sevdim. Büyük şehirlere göre Japon kültürünü çok iyi yansıttıklarını düşünüyorum.
Gezi - Eğlence
9/10
Çılgın club partileri bekliyorsanız bu şehirde unutun derim. Ama arkadaşlarla toplanıp içki içmek, karaokeye gitmek, sohbet etmek, barbekü partisi... Bunlar olabilir ve oldukça eğlenceli şeyler. Ben oradakilerle hiçbir gece sıkılmadım.
Ağustos ayı içerisinde Japonların ulusal bir tatili vardı, ben onu Tokyo gezim için kullandım. Tatili için Tokyo'ya giden bir arkadaşımız bize 1 gün ayırabildi gezdirmek için. Kyoto ve Kanazawa gezilerimize Japon arkadaşlar eşlik ettiler, bize rehberlik ettiler. Tabi müsait olmalarıyla alakalıydı, resmi bir gezi değildi. Onun dışında deniz kenarına gittiğimiz bir gün oldu, çok yakın olan Eiheiji Tapınağı'na gittik ve mutlaka gidilmesi gereken harika bir yer olduğunu düşünüyorum. Acil tıptaki hocalarımdan biri bizi arabasıyla Nara'ya götürdü, gerçekten güzel bir şehir. Yani kısaca kendiniz büyük şehirleri gezme planı yapın, ama çevrenizdekilere de sorun çünkü yakınsa sizinle gelecek veya bir şekilde yardım edecek birileri olma ihtimali çok yüksek. Sizden en çok para kaybettirecek kısmın da gezi olduğunu unutmayın, en büyük sebep de yol parası.
Şehir Şartları
8/10
Yukarıda bu konu hakkında oldukça konuştum. Büyük bir şehre gitsem çok para harcarım diye gitmedim ama yol paralarıyla işler aynı konuma geldi ama ben Fukui'ye gittiğim için pişman değilim. Zaten büyük şehir kontenjanları Türkiye başvurmadan dolabiliyor. O yüzden seçenekleriniz arasında Fukui'yi de tutun derim. Ama bir daha gitsem Tokyo, Kyoto, Osaka gibi büyük şehirleri seçerim. Üniversitenizin şehre yakınlığına bakın, benimki değildi ve ben aslında Fukui şehrini çok az gördüm.
Genel Bütçe
5/10
Pahalı bir ülke olduğu herkes tarafından biliniyor, bazı şeylerin fiyatların da bahsettim. Ama yemek o kadar da pahalı değil. Tokyo her açıdan İstanbul gibi fiyatlarda. Hiçbir yeri gezmesem uçak parası dışında 1500-2000 TL’ye Fukui’de çok rahat ederdim. Hatta daha azıyla. Ama her şey işin içine girince uçak parası dahil bu geziye bir 10.000 TL ayırmanız gerekebilir. Çok iyi planlasanız, hep kendi yemeğinizi pişirip, büyük şehre gidip çok uzak olan yerleri gezmeseniz bile bunu ancak 6000-7000 TL’ye düşürebilirsiniz o da zorla. Eğer sıkışık bir bütçeniz varsa Japonya'ya gitmeyi erteleyin, ama mutlaka gidin derim.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
Yapılacaklar:
Yiyebildiğiniz her yemeği tadın. Özellikle içecekler harika olabiliyor.
Matcha-azuki shaved ice yiyin
Fukui'ye giderseniz Eiheiji Tapınağı'na gidin.
Tokyo ve Kyoto'yu mutlaka ziyaret etmeye çalışın mümkünse uzun zaman. Birine 4 birine 3 gün gittim tabi ki yetmedi.
Hastaneye gidin. Bana verilen eğitim güzeldi, izlediğim ameliyatlar çok güzeldi.
Yanınıza mutlaka bir Avrupa-Asya fiş girişi değiştiricisi alın. Orada bulamadık.
Oranın voltajının 100 olduğunu ve 240 volt ile çalışan saç kurutma makinesi, traş aleti (Portekizli arkadaşım üzülmüştü) ve saç düzleştiricisi gibi aletlerin çalışmayacağını bilin. (Japon arkadaşlarınızdan veya doktorlardan fazladan varsa saç kurutma makinesi isteyebilirsiniz.)
Yapılmayacaklar:
Yaşlılara ve hocalarınıza saygısızca davranmayın.
Aklıma çok fazla bir şey gelmiyor, ama sorularınız için lütfen bana mail atın. Vaktim olduğu an seve seve yardımcı olurum.
Japonya herkesin görmesi gereken, insanlıktan nasibini almış, gelişmiş, özellikle Fukui'de mutlu insanları çok olan bir ülke. İmkanınız varsa mutlaka değişimle gidin. Çünkü kalacak yerler çok pahalı, daha ileride gitmeniz çok daha zorlaşabilir.