Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
94/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Bosna Hersek SaMSIC
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
haiderasya@hotmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Ağustos
Hangi yılda değişime katıldınız?
2018
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
University of Banja Luka
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Kardiyovasküler Cerrahi
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Tercih yaparken gitmek istediğim yerlerin kulüplerini LFMSA üzerinden buldum ve sosyal medyadan araştırdım. Biraz daha aktif, öğrenci dostu olan programları seçmeye çalıştım. Tabii gideceğim ülkenin jeopolitik konumu da etkili oldu (daha çok yeri gezebilmek için ;)) İstenilen belgeleri (okuldan transkript, öğrenci belgesi, aşı kartı, sigorta vb) yine LFMSA üzerinden sisteme yükledim.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
10/10
Gideceğim bölüm her ne kadar ‘kvc’ diye geçse de bu bölüm hastanede bulunmadığından beni vasküler cerrahiye yerleştirdiler. Hocam genel olarak hayal edemeyeceğim kadar iyiydi (Dr.Ketcha). Staj arkadaşlarım da meraklı, eğlenceli insanlardı o yüzden çok sıradan bir günde bile güzel vakit geçiriyorduk. Hayatımda ilk kez amputasyon ameliyatına Bosna Hersek’te girdim. Hocam normalde asistanın yaptıklarını bana yaptırdı ben tabii ki bir 2. Sınıf öğrencisi olarak şok oldum. Ama iyi ki yok ben almayayım dememişim çünkü en aktif olduğum operasyonlara Banja Luka’da girdim. Ben gittiğim zaman üniversite yeni hastanesine taşınıyordu sadece cerrahi bölümler bir süreliğine eski hastanedeydi. Hastanede kullanılan aletler, sedyeler genel olarak eskiydi. Bu hastaneye savaştan kalan hastane deniliyordu o kadar yani. Ama şu anda bildiğim kadarıyla tüm bölümler yeni hastanede. Dil olarak Bosna Hersek’te İngilizce bilenler daha genç, henüz kıdemli olmayan asistan doktorlardı… Hocam çok yaşlı olmasa da tercüman olarak asistanları kullanıyorduk :D Ama bunun staj verimliliği üzerinde olumsuz etkisi olmadı. Tahmin edebileceğiniz üzere komik komik anılarım oldu dil konusunda. Eğer ilgili davranır, vaktinde hastanede olursanız tüm asistanlar, hocalar sizi de takımın bir parçası olarak görüyor. İyi iletişim kurmak her zaman önemli aradan 3 sene geçmesine rağmen düzenli olarak mailleştiğim hocaların olması beni mutlu ediyor hala.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
10/10
Konaklamamı üniversitenin kendi öğrencilerinin de kaldığı yurtta yaptım. Bir eski bir de yeni yurt vardı. Değişim öğrencilerini genelde yeni yurttaki 4 kişilik odalara veriyorlardı. Odada banyo, çalışma masası, dolap gibi normal insanın ihtiyacı olan her şey vardı. Her katta tek mutfak vardı. Mutfağın da değişik bir vibeı vardı açıkçası yurtta kalan çoğu insanla orada tanışmıştım. Tabak, bardak gibi alet edevatları bana benden sorumlu cp kendisi getirmişti. Yurt kampüste olduğu için sosyallesme konusunda da bir sorun olmadı. Benim hastanem eski hastane olduğu için yeri çarşıdaydı o yüzden ulaşımımı tabana kuvvet sağlıyordum. Neredeyse yarım saatte hastanede oluyordum.
Yiyecek - İçecek
10/10
Hastaneye gittiğim günler yemeğimi ya hastane ya da çarşıda yiyordum. Birbirine yakın bir sürü kafe, restorant vardı çarşıda. Değişimle giden Türkler olarak Bosna Hersekteki yemeklere bayıldık! Su olarak çeşmeden su içilebiliyordu şehrin içinden vrbas nehri geçtiği için. Yiyecek fiyatları 3 sene önceye göre düşündüğüm için çok uygundu ama belki şimdi kurdan dolayı zorlanabilirsiniz. Bazı yerlerde euro da para birimi olarak kullanılıyordu çünkü. Mekan tavsiyelerim; Slasticarna Manja, Belvedere (pekara yani fırın olan) , Marcello, Agape, Picerija Kod brke, kazamat, Integra, Mala Stanica, Marco Polo, Banjalucki splav, Stara Ada, Perla, Irısh Pub, club olarak Boom Boom Room, Smuggler, Rudi
Dil ve Kültür
9/10
Banja Luka’ya ulaşım konusunda biraz zorlandım açıkçası. Uçak biletimi İstanbul’dan değişime gelecek olan arkadaşımla beraber Sarajevoya almıştık. Daha sonra neredeyse 8 saat süren bir otobüs yolculuğu yaptık, biraz dağların arasında dolambaçlı yollardan geçtiğimiz için yorulmuştuk. Bosna Hersek halkı genel olarak çok sıcakkanlı ,canlı hatta ilk gittiğimde oradakilerin hiç uyumadığını düşünüyordum. Sosyal olarak çok aktifler. Akşamları cluba gitmek bir gelenek gibiydi yeni tanıştığımız her insan bizi hep bir yere davet ediyordu. O yüzden eğleneceğinize emin olarak gidebilirsiniz. Kültür olarak biraz Balkan, biraz Türk diyebilirim.
İletişim ve Haberleşme
9/10
Cpm ile hala her gün konuşuyorum dersem inanır mısınız? Bana Banja Luka’daki her yeri gezdiren, okulu hocamı tanıtan, sürekli değişik yiyecekler/içecekler denettiren, eve dönerken Bosna Hersek tanıtım kutusu hazırlayan, birkaç ay önce beni çok özleyip Türkiye’ye gelen canım turist rehberim, cpm, Nina’cım...Yeterince açıklayıcı oldum galiba iletişim konusunda? :) Sim kartımı yurdun hemen karşısındaki Merkator adındaki avmden almıştım, alır almaz da internet paketi yaptırmıştım. Yurtta ise wifi kullanıyordum. Diğer incominglerle bir fb grubumuz vardı. Herkes her gün yapmak istediği etkinlikleri yazıyordu ve gitmek isteyenler oradan haberleşiyordu. 40 kişi olarak da çok etkinlik yaptık birkaç kişi olarak da. Rafting, yüzme, clubbing, dancing, movie nights, coffee clubs... aklınıza gelebilecek her türlü hobiyi yaptık sanırım.
Ulaşım
10/10
Bosna Hersek’te Sarajevo, Mostar, Jajce gibi yerlere otobüsle gittik. Zaten Samsic’teki öğrenciler her şeyi ayarlıyorlardı bize katılmak kalıyordu. Şehir içinde yeni hastaneye giderken otobüse biniyorduk. Ama çarşıya yürüyerek gidilebiliyordu çoğu zaman şehir merkezinde takıldığımız için yürüyorduk.
Gezi - Eğlence
10/10
Haftada en az 4 gün farklı farklı Samsic’in ayarladığı etkinlikler oluyordu. Onun dışında diğer incominglerle beraber Bosna Hersek’in kendi içinde, Sırbistan, Montenegro, Hırvatistan’da geziler düzenledik. Gezmeyi çok sevdiğim için mi bilmiyorum ama bir üniversite öğrencisinin mutlaka böyle bir deneyimi tatması gerektiğini düşünüyorum. Her gün, evet her gün akşam club kültürü olduğunu söylemiştim. Hiç sıkılmadan saatlerce dans edip ertesi sabah hastaneye gittiğimiz çok gün oldu.
Şehir Şartları
10/10
Evet hava şartı Her an yağmur yağabilir, her an güneş çıkabilir, ikisi aynı anda olabilir ya da e şıkkı hiçbiri olmayabilir. Yanınıza hava ne kadar güneşli olursa olsun bir yağmurluk almanızı öneririm. Bir de akşamları bazen gerçekten çok serin oluyordu en azından bir tane hırka ya da polar götürebilirsiniz.
Genel Bütçe
8/10
Harcamalarımın çoğunluğunu yemek, hotel gibi turistik ve insani şeylere yaptım :D Zamanında bana diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok pahalı gelmemişti. Çok hatırlayamamakla birlikte 1 BAM yaklaşık 2 buçuk 3 liraydı gibi bir bilgi vermek istiyorum.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Üniversitenin son yıllarına gelmeden henüz tus/usmle maratonunuza varken kesinlikle bir değişim programına katılmanızı öneriyorum. Ülkeleri şehirleri beğenmeyip gitmemezlik etmeyin hepsi farklı bir tecrübe farklı bir anı olacak size. Ve inanın tıp hayatınızın çok yoğun olduğu hayattan bezdiğiniz anlarda böyle şeyleri hatırlayıp motive olacaksınız. Bir sorunuz olursa her zaman benimle iletişime geçebilirsiniz :)