Cluj-Napoca

Değişim deneyiminizi 1’den 10’a kadar bir puanla değerlendirir misiniz?
92/100
Hangi tür değişim programına katıldınız? (SCOPE/SCORE)
SCOPE
Hangi ülkede değişim yaptınız?
Romanya
Adınız ve soyadınız nedir?
Elif Nur Kaymaz
Sizinle iletişim kurabileceğimiz e-posta adresinizi paylaşır mısınız?
elifnurkaymaz01@gmail.com
Hangi ayda değişime katıldınız?
Temmuz
Hangi yılda değişime katıldınız?
2022
Stajınızı hangi üniversitede gerçekleştirdiniz?
University of Medicine and Pharmacy Iuliu Hatieganu
Staj yaptığınız bölümün adı nedir?
Kardiyoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
7/10
Açıkçası ülke olarak Romanya çok düşündüğüm bir yer değildi. İlk 3 tercih turunda listeme yazmamıştım zaten. Belli bir dönemde aklıma gelmiş olsa da ebeveynimin 'Orada savaş çıkar kızım aman.' gibi bir yorumu olması üzerine tercih etmedim. Sonrasında draft turunda bir adet Romanya kontratı kalması ve çok yakın bir LEO arkadaşımın 'Ben gidiyorum Romanya'ya, değişimleri de oldukça iyiymiş araştırmalarıma göre.' demesiyle draft turunda tercih ettim. Draft turlarında normal tercih turları prosedürlerine ek olarak motivasyon mektubu ve CV istedikleri için Romanya'nın tanıtım sayfasına girip bütün tarihçesini okuyarak ve explore page kısmından bütün yerel birliklerin hastane tarihçesi ve özelliklerini okuyup notlar çıkararak bir motivasyon mektubu hazırladım. 2. sınıf öğrencisi olduğum için preklinik öğrencileri kabul eden öğrenci sayısı da az olduğu için Romanya bence gerçekten nimetti bu açıdan zira düşününce Avrupa Birliği üyesi ve de ükemize de oldukça yakın. Draft turlarında kabulumu alarak başvuru belgelerimi yolladım. Arkadaşım Ayça ile de aynı yerel birliğe yerleştirildik. En büyük şanslarımdan birinin de bu olduğunu düşünüyorum. Sonrasında finalimden hemen 2 gün sonra Cluj' a uçtum.
Stajınızı akademik açıdan değerlendirir misiniz?
8/10
Staj şartlarımdan gayet memnundum açıkçası. Preklinik öğrenci olmama rağmen klinik staj yapabilmem bile zaten bence büyük bir şanstı. Hastanem yurduma çok yakındı her sabah yürüyerek ulaşmak kolaylık sağlıyordu. Aynı departmanda benim dışımda iki öğrenci daha vardı. Onlar beşinci sınıfa geçtikleri için benden çok daha fazla şey biliyordu tabii ki ve ne zaman bir şeyin adı geçse 'Bunu biliyor musun?' diye sorup bilmiyorsam açıklıyorlardı. Bu açıdan onlarla birlikte staj yapmak konusunda da çok şanslıydım. Maria ve Elena'ya buradan çok sevgilerimi göndermek isterim :). Bunun dışında hocamız ve asistanlarla da hiç dil bariyeri yaşamadık bütün süreçleri bize İngilizce bir şekilde aktarıyorlardı hep. Her sabah güne başlamadan önce bütün kardiyoloji departmanı buluşup vaka sunumu yapıyorlardı ama bunlar Romence gerçekleştiği için anlamıyorduk tabii ki. Bazen slayt İngilizce oluyordu o zaman slaydı takip ederek bir şeyler anlayabiliyorduk ama bence büyük bir sorun değildi. Hastalar da çok cana yakındı. Tek sorun şehirde başka bir spesifik kalp hastanesi olması ve daha çeşitli vakaların orada tedavi edilmesinden dolayı bizim hastanede çoğunlukla anjiyo, kalp pili takımı, 3D kalp modeli çıkarıp onun üzerinden ilerleme gibi operasyonlar yapılıyordu ve bir yerden sonra tekrara düşmüştü ama yine de her şeye rağmen çok şey öğrendim ve bu da bir sorun değildi. Efor testi gibi başka süreçler de yürütülüyordu ve hepsine aktif katılım sağlayabildim. Zaten öğle yemeğinde salıyorlardı bizi genelde, gezmeye ya da kendinize ayırmak için çokça vaktiniz de oluyor. Geri de dönebilirsiniz tabii yemekten sonra size kalmış tamamen.
Konaklamanız nasıldı? Konaklama koşullarını nasıl değerlendirirsiniz?
8/10
"Hasdeu Students' Complex", Cluj-Napoca'da yani üniversitenin öğrenci yurdunda kaldık. Odalar üç kişilikti, kendi banyosu ve büyük buzdolabı vardı. Her katın kendi mutfağı ve çamaşır odası vardı. Ben mutfağı NFDP'ye hazırlanmak dışında pek kullanmadım açıkçası ama o da benim üşengeçliğimden. Mutfak gayet düzgündü ve yoğunluk yaşandığına da denk gelmedim. Çamaşır odasında 3 tane çamaşır makinesi ve bir kurutucu vardı ama iki tane çamaşır makinesi çalışmıyordu. Çamaşır yurtlarda birazcık sıkıntı açıkçası sabah hastaneye gitmeden yıkamaya atmayı deneyebilirsiniz ama siz dönene kadar çoktan biteceği için biri çıkarıp eşyalarınızı kenara koyabilir o çok tatlı bir durum değildi. Ben bazen başka katların çamaşır odalarını da kullanıyordum. Odalar maalesef biz oradayken hiç temizlenmedi biz kendi temizliğimizi kendimiz yapıyorduk. Bir de yastıklar ÇOK düzdü biz içine sweatshirt sıkıştırıp öyle uyuduk bir ay. Onun dışında birkaç yurt yan yanaydı ve genelde kalabalık oluyordu yurtlar. Bazen etkinlik falan da oluyordu neşeliydi açıkçası. Bolca yeşillik de vardı etrafında isterseniz bazı akşamlar orada da oturabilirsiniz.
Yiyecek - İçecek
9/10
Bize zaten çok benziyor yemek kültürleri. Öğlen yemeklerini Family Restaurant diye bir yerde yiyorduk. Her gün isminizin yanına imza atarak yiyorsunuz. Neredeyse her gün tavuk yemeği çıkarmak gibi bir özellikleri var ama ben sevdiğim için beni rahatsız etmemişti. Birkaç çeşit oluyor genelde zaten. Çalışanlar da tatlıydı açıkçası 'Pofta Buna!' yı öğrettileri bize :). Afiyet olsun demekmiş. Onun dışında çorba salata gibi çeşitler de vardı bize verilen paketin içinde. Onlar da çorbaya çorba diyor bu arada. Fasülye yemekleri var yine aynı ismi kullanıyorlar aynı yemeğe, ıspanak da aynı şekilde. Çok aç kalmazsınız yani. Hatta geleneksel yemeklerinin arasında 'sarmales' de var bildiğiniz bizim sarma. Sadece yoğurt yerine ekşi kremayla servis ediyorlar. Papanaşi diye bir tatlıları var çook güzel. Bizim pişiye benziyor biraz. Akşam yemeklerini mutfakta yapan arkadaşlarımız vardı ama ben pek kullanmadım. Dışarda yiyordum genelde. Buradaki fiyatlara benziyor ücretlendirme açısından. Kaldığımız yurdun hemen karşısında alışveriş merkezi vardı o da çok kolaylık sağlıyordu alışveriş/yemek açısından. İçecekler de yine normal bizimkiler gibi. Markette Kuru Kahveci Mehmet Efendi bile bulabilirsiniz. Musluk suyu da içiyorlar ama ben içmedim hiç açıkçası pek sevmem. Yurtta da arıtma var zaten oradan suyunuzu doldurabilirsiniz. Bunun dışında çok ağır alkolleri var. Palinka, vişinata gibi ülkelerine özgü içecekleri var ama ağırlar biraz. Bunun dışında çevre ülkelerin stroh, tatratea gibi içecekleri var onlar da tüketiyor. Alkol oranları yüzde 70'ten başlıyor hepsinin. Tatratea içince benim hava yolum kapanıyordu açıkçası önermem kimseye. Alkol gerçekten çok ucuz ülkede genel olarak. Gerçekten tek uyuz olduğum şey bir masada hesabı ya komple herkes kartla ödeyebilir ya da nakitle. Bizdeki gibi isteyen karttan isteyen nakit ödesin gibi bir durum yok. Nakit taşımanızı öneririm ondan dolayı.
Dil ve Kültür
10/10
Dil ve kültür açısından hiçbir problem yaşamadım. Genç ve orta yaş nüfus oldukça akıcı İngilizce konuşuyorlar. Yaşlıları pek konuşamıyor ama sokakta kimi çevirseniz konuşur yine yolunuzu bulursunuz. Hastanede de bütün hocalar ve asistanlar akıcı bir şekilde konuşuyorlardı. Hatta benimle birlikte staj yapan öğrenciler İspanyol'du bir hoca onlarla İspanyolca bile konuştu. Kültür bize benziyor zaten, genellikle sıcakkanlı insanlar. Ben belki daha soğuk olurlar diye düşünmüştüm ama hiç öyle bir durumla karşılaşmadım.
İletişim ve Haberleşme
10/10
Oraya gitmeden önce bana atanan Contact Person'ımla hep iletişim halindeydim zaten. 'Sosyal programda ne olsun istersin?' veya 'Size özel tişört yaptıracağız hangi beden istersin?' gibi her şeyi danışarak ilerlediler. Sorum olduğunda da hep yanıt aldım bir sorun yaşamadım. Orada LEO'yu pek görmedik açıkçası önemli birkaç şeyde (karşılama vs.) gördük ama zaten çok fazla CP var. Sizle hayli hayli ilgileniyorlar ve hepsi çok candan yapıyorlar. Çok iyi anlaştığım CP'ler olmuştu bazı akşamlar kendi programımızı yapıp çıkıyorduk, bolca eğleniyorduk. Gittiğimiz ilk gün sim kartı aldık zaten. İçinde 6 GB internet var ama ilk alışınız olduğu için hediye 60GB da veriyordu. Bu açıdan hiçbir sorun yaşamadım. Yurdun da interneti düzgündü. Ailemle her açıdan rahatça haberleştim.
Ulaşım
10/10
İstanbul'dan Cluj'a direkt uçuş var zaten. Çok da pahalı değildi. İstanbul'da yaşadığım için çok rahat ettim. 1 saatlik bir uçuş uzun da değil. Havaalanında bizi bir CP karşıladı zaten hemen yurda geçtik. Bir tek havaalanından yurda geçerken taksi bulmakta zorlandık valizimiz olduğu için o ilginçti ama sonra halloldu. Şehrin içinde rahatlıkla otobüse de binebilirsiniz her yere otobüs var. Tek seferlik bilet de alabilirsiniz aylık da. Taksiye çok bindik biz ucuzdu açıkçası. Bolt diye bir uygulama var ülkenin her şehrinde kullanabilirsiniz. Arada indirim de veriyor güzel o açıdan. Bir tek ulusal tura Brasov'a giderken yaklaşık yanlış hatırlamıyorsam 10 saatlik bir tren yolculuğu yaptık çok rahatsızdı genel. Uyumak için çok uğraşmanız gerekebilir.
Gezi - Eğlence
10/10
Hayatımın belki en iyi geçen ayı olabilir. Boş geçen bir günüm hiç olmadı. Gittiğimiz ilk gün bir aylık programı attılar bize zaten. Piknik, partiler, çay evleri, zıplama evleri, sinema geceleri, yarışmalar ve daha nicesi. Her gün bir şey yaptık. Yapılan planı beğenmezseniz kendi planınızı da yapabilirsiniz şehirde yapacak bir şey hep var. 23 kişilik bir incoming grubuyduk bu açıdan çok şanslıydık illaki kafanıza göre birilerini bulursunuz. 'Haydi gelin şunu yapalım' deseniz eminim hiçbir zaman boşta kalmazsınız. CP'ler de çok tatlılar. Onlarla da çokça vakit geçirebilirsiniz ben öyle yapmıştım. Iulia, Julia, Andrei, Serban ve David'e de burdan çokça sevgilerimi iletmek isterim onlar görmeyecek olsalar bile. Romenler de eğlenmeyi çok seviyorlar. Şehir öğrenci şehri zaten ondan dolayı yapacak aktivite çok fazla. Hemen üniversite kampüsünün yanında bir barlar sokağı var yan yana bir sürü bar düşünün. Herkes onlardan taşan müzik sesiyle sabahlara kadar sokakta dans ediyorlar. Sabah 4'e kadar sokakta dans edip 7'de uyanıp hastaneye gittiğim çokça günü bilirim. CP'lerle göle gittiğimiz günümüz de olmuştu mutlaka yapın siz de. Gölde kano yapmıştık. Bunun dışında ayda iki kere ulusal tur düzenleniyor. Onlara katılım göstermenizi öneririm. Biri Brasov'a. Dracula'nın kalesine falan götürüyorlar. Dİğeri Sibiu'ya. Sibiu çok güzel bir şehir. Orada sizlere bulmaca oynatıyorlar şehri gezerek ipuçları topluyorsunuz. Brasov'da çok ayı olur derler ben ondan dolayı çok heyecanlı gittim ayıları çok severim ama maalesef denk gelemedim. Kabinlerde kalmıştık Brasov'da güzel bir yerdi. Bizden 1 ay sonra incomingleri tekrar oraya götürmüşler minik bir ayı ailesi onları ziyaret etmiş :). Güvenlikte bir sorun olmamış tabii ki. Tek bir yanı birazcık ilginçti. Avrupa'da hostel mantığı çok yaygın. Sibiu gezisinde 6-8 kişilik odalarda hostelde kalacağımız söylendi fakat sonrasında sadece küçük bir kısmımızı 20 kişilik bir odada kaldırdılar. Bir sürü ranza düşünün içerisi kadınlar koğuşu gibiydi. Ha rahatsız mıydı hayır değildi de küçük bir şok etkisi yaratmıştı tabii.
Şehir Şartları
10/10
Şehirden genel çok memnun kaldım. Bükreş'i hiç görme şansım olmadı ama ikisini de görüp Cluj daha güzel diyenler olmuştu. Şehrin ortasında kocaman bir Central Park var içinde göl var ferahlatıcı oldukça. Çok aşırı büyük bir şehir değil her yere isterseniz yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Yurda giden yol sadece şehir merkezinden yokuşlu. O biraz yorucu ama çıkılmayacak gibi değil. Şehir genelde sıcak bazen baya sıcak ama yağmurlu ve soğuk günleri olabiliyor. Yanınızda ceket, sweatshirt getirmenizi öneririm. Şehir daha önce de dediğim gibi öğrenci şehri, bizim Eskişehir gibi. Yazın birazcık boş olsa da bundan dolayı yine öğrenciler çokça vardı Temmuz'da. Böyle gönüllülük aktiviteleri için kalıyorlar. Şehirde yapacak bir şey hep var, insanlar sıcakkanlı. Güvenli bir şehirdi de açıkçası. Gecenin 12.30'unda tek başıma yarım saat bir yere yürüdüğümü bilirim hiç de problem yaşamadım. Tabii eşyalarınıza ve de geç saatlerde her yerde kendinize dikkat etmenizde fayda var. Ben çokça eğlenip güzel bir değişim geçirdim. Herkese öneririm.
Genel Bütçe
10/10
Ben çok geniş yaşadım orada açıkçası. Kaç kere değişime geleceğiz diyerek her canımın istediğini yaptım. Mutfağa bile girmedim pek. Ulusal turlardan Brasov biraz pahalıydı bir de. Uçak biletine 3.5-4k arası bir ücret ödedim. Orada da totalde 700 dolar gibi bir harcamam olmuştu diye hatırlıyorum. Çok daha ucuza gidip gelirsiniz ama bu benim rahatlığımdı açıkçası. Romanya genel ucuz bir ülke. Yemek içmeye harcadım paramın çoğunu.
Değişim sürecinde nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Bütün yemeklerin tadına bakın, Papanaşi kesin yiyin. Bolca gezin, her yere gidin. Yorgunum diye yurtta oturmayın bir kereliğine gidiyorsunuz. İnsanları olabildiğince tanıyın, bir aylığına oradasınız ve onlar o süre zarfında sizin aileniz. 1 ay diyip geçmeyin çok güzel anılar biriktirip bambaşka bağlara sahip oluyorsunuz. Dünyanın dört bir yanında kalbinizden birer parça oluyor 1 ay sonunda. Kesin ceket götürün ben unutmuşum. Stajınıza özen gösterin çok şey öğreniyorsunuz. CP'lerle kaynaşın orayı en iyi bilenler onlar. Bir de son sözüm: Kimseye çok alışmayın. Tamam 1 ay, bambaşka bağlar, tek aileniz evet ama eninde sonunda dönüyorsunuz. Siz çok üzülürsünüz. Gitmeden önce okuduğum bir APEx'te aynı öneriyi veriyordu. İçimden 'Yok artık.' demiştim. Haklıymış. Benim yaptığımı siz yapmayın :')).