Bratislava

Değişime Puanım
76/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Slovakya
Ad Soyad
Gözde Ercan
E-posta
gozdeercan91@hotmail.com
Ay
Ağustos
Yıl
2013
Staj Görülen Üniversite
Faculty Hospital Mickiewiczova
Staj Görülen Bölüm
Dermatoloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
7/10
TurkMSIC aracılığı ile yurtdışında staj yapma fikri kulübe ilk kayıt olduğumdan beri vardı. Sınava ilk kez girdiğimde barajı geçememiştim ama 2.kez hazırlanırken daha bilinçliydim ve bir yeri kazanıp bu deneyimi yaşamayı kesinlikle istiyordum. Slovakya’yı kazandığım kesinleştikten sonra daha önce aklımda hiç olmayan bu yer hakkında araştırmalara başladım; onların dillerine, müziklerine, geleneklerine bakıp kendimi orda, o dönem yaşayacak tek Türk olarak adapte etmeye başladım. Karar aşamasında gidip gitmeyeceğinizi düşünerek ülkeleri seçmek, eğer uzak yerlere gitmeyecekseniz hiç yazmamak, doğru karar vermek hazırlık aşamasında da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Staj
8/10
Stajınızı ve gitmek istediğiniz dönemi kendiniz belirledikten sonra 1 ay boyunca size düşen hastanede eğitime başlıyorsunuz. Stajlar okulda gördüğümüz kadar yoğun geçmiyor ama siz ne kadar isterseniz onlar size daha fazlasını veriyor ve anlatmak istiyor tabi. İngilizce bilen asistan o hastanede mevcut ise bu dediğim geçerli oluyor. Slovakya’da İngilizce bilen kesim çok azdı ve hastanede İngilizce’den daha çok Slovakça duydum diyebilirim fakat yine de benimle ilgilenen supervisor, visitte ne anlatılıyorsa bana İngilizce’ye çevirdiğinden orada gördüğüm vakaları hala unutamıyorum. Bu farklı bir deneyimdi benim için çünkü ilk defa stajyerliğin ne olduğunu yurtdışında anlamıştım ve ilk hastam da bir yabancıydı. Oradaki hocaları kendime örnek almıştım, hastaya nasıl yaklaştıklarını, tanıyı nasıl koyduklarını, birlikte nasıl tartıştıklarını öğrenmiştim ve ülkeye döndüğümde kendi hastanemle kıyaslayıp bana katkılarının ne kadar güzel olduğunu fark etmiştim.
Konaklama
8/10
Konaklama devlet yurdunda ayarlanıyor ama onların yurdu buradaki evlerden farksızdı, apart şeklindeydi; bir apartta 3 oda her odada iki kişi için ayarlanmıştı. Yurt çok büyüktü kampüsü içindeydi ve restaurantları, spor salonu, tenis kortları, sahalar bir üniversitede olması gereken her şey yeterli derecede vardı ve hiç sıkılmadık. Benim oda arkadaşlarım Portekizli ve Rus bir kızdı. Yan apart ve üst apartta da Ağustos ayı boyunca Bratislava’da olacak olan 30 kişiyi bir arada tutup yakın apartlar vermişlerdi böylece birbirimizi daha iyi tanıdık, hep beraber hareket ettik ve iletişimi de çok rahat kurduk. Belki de bu yüzdendir ki ayrılırken sırayla her kim giderse 30 kişi de beraber ağladı ve ben belki de bu yüzdendir ki o 30 arkadaşın yanında içlerinden özellikle 6’sıyla aile, kardeş gibi oldum ve hala konuşmadığım uzun bir dönem olmadı.
Yiyecek - İçecek
8/10
Yiyecek için bize orda günlük 4 euro değerinde 20 tane ticket verilmişti ve bu ticketı markette, restaurantta çoğu yerde kullandık. Yemek kültürleri bizden çok farklı. İlk 2-3 gün ne yiyeceğimi bilememiştim, en temel olarak suyu bile gazsız bulmak bana çok zor geliyordu; son günlerde dahi bulamadığım için mineralli su içtiğimi hatırlıyorum. 3.gün dayanamayıp kendimi Türk restoranında buldum ve karnımın doyduğunu o gün hissettim :) Türkler her yerdeydi o yüzden grupta tek Türk de olsanız kendinizi asla yalnız hissetmeyin. Daha sonra onların yemek kültürlerine alışmaya başladım, peynirleri ünlüydü ve bütün yemeklere peynir koymayı başarıyorlardı. Halusky en ünlü yemekleri eğer Slovakya’yı kazanırsanız onu yemeden asla dönmeyin ve tabi Gulas, her ne kadar Budapeşte daha güzel olsa da eğer bu iki şehirden birini kazanırsanız nasılsa yakın olduklarından diğer şehri de ziyaret etmeniz yüksek bir olasılıktır bu yüzden karşılaştırmayı mutlaka ihmal etmeyin.
Dil ve Kültür
8/10
Slovakya’da İngilizce bilen kesim çok azdı, genelde öğrenciler ve genç insanlar biliyordu, bizim ülkemizde toplumumuz ne kadar İngilizce biliyor ve adres sorulduğunda anlatmak için çabalıyor, hallere giriyorsa onları da aynı bizimkilerle eşdeğer tutabilirsiniz. Anlaşmak bu yüzden çok zor oldu, İngilizcenin olmadığı yerlerde beden dillerimiz çok gelişti ama biz grup olarak birlikteyken herkesin İngilizce seviyesi ve aksanları birbirinden farklı olduğu için birbirimize çok şey kattık, hiç konuşamayan arkadaşlarımızı çok iyi konuşanlar anlayıp tercüme etti, ya da ben telaffuzumun ne kadar farklı olduğunu anlayıp kullandığım birkaç kelimenin söyleyiş biçimini değiştirdim. Kültürlerimiz evrensel olarak tutabilecek birkaç şey dışında tamamıyla farklıydı. Portekiz, Mısır, Rusya, İsviçre, İtalya, İspanya, Ürdün, Hırvatistan, İsveç, Almanya… Hemen hemen her ülkeden 30 insan, 30 farklı kültür, 30 farklı dil bir aradaydık. Bu farklılıkları özümsemek, dünyanın farklı insanlarına, hayata karşı oluşan bakış açınızı genişletiyor ve onlarla birlikte yapılan tüm bu kültürel faaliyetler; onların müziğini dinlemek ya da oyunlarını oynamak birlikte, yalnızca kendi ulusumuzla yaşamanın somutluğunu kırıp onlardaki farklılıklarla da hayatımızı ne kadar renklendirebileceğimizi gösteriyor.
İletişim ve Haberleşme
8/10
Slovakya’da buluşmadan önce kurulan facebook grubunu oradayken de aktif olarak kullandık, hangi saatte, nerede, ne yapacağımızı birbirimize duyurduk ama bunun dışında kendi hattını yurtdışında kullanmayanlar olarak çoğunluğumuz yeni hat alıp kontör yükledik ve birbirimize ulaşmak çok daha rahat oldu. Bizimle ilgilenen ekipten birileri ile de aynı apartlarda kaldık ve onlarla da bu yüzden iletişim çok daha rahat kuruldu. Genel olarak iyi bir ilgi ekibimiz vardı ve her gün yurda ya da akşamları toplanılan mekânlara geliyorlardı.
Ulaşım
8/10
Şehir içi ulaşım için 30 euro verip aylık kart aldık ve bu kartı her yerde; otobüste, metroda, tramvayda kullandık. Ülkeler arası ya da şehirlerarası yolculukta genelde çok rahat ve eğlenceli bir şekilde onlarda gelişmiş olan trenleri kullandık. Viyana için sadece otobüse bindik ki Slovakya, Viyana’ya sadece yarım saat olduğundan bu otobüsle giderken ülke değiştirdiğinizin farkında bile olmuyorsunuz, kimse sizi sınırdan geçerken durdurup pasaportunuza bakmıyor bile. Ulaşım bu yüzden çok rahattı.
Gezi - Eğlence
10/10
Slovakya’nın konumu Orta Avrupa turunun içinde olduğundan şanslıydık, çünkü her hafta sonu bir ülkeyi ziyaret ettik; Viyana’ya yarım saat, Prag’a 4, Budapeşte’ye ise 2 saat olan bu ülkeyi kazanırsanız eğer 4 ülkeyi de görmüş olarak sayın. Hafta içleri şehirdeki tarihi yerleri, doğal alanları; akşamları da onlarda klasik olan publardaydık genelde. Akşam için ayrıca aktiviteleri, toplantıları da oluyordu çünkü herkesin stajı, hastaneleri farklıydı ve birbirimizi gün içinde gördüğümüz en büyük zamandı bu yüzden eğlenceye önem veriliyordu. Bizim her hafta sonu farklı ülkelerde kalmamızın dışında Slovaklar bizim için 4 günlük kendi ülkelerini tanımamız adına Kösice’de bir gezi düzenlemişlerdi. Orada Slovakya’da ağustos ayı boyunca okuyan tüm öğrencileri bir araya topladılar ve ilk defa kendi grubum dışında başka bir grupta 3 Türk ile karşılaşıp Türkçe konuşamamanın şaşkınlığını yaşadım, onlarla Türkçe’ye alıştıktan sonra da bizimkilerle İngilizce’ye alışamadım bu sefer de ama yine de 3 grubun toplandığı bu büyük gezide yaklaşık 100 insan vardı ve yaşadığım deneyimler, eğlencelerimiz, gördüklerimiz kat kat arttı ve zirveye ulaştığında sanırım zihnen çok daha farklıydım.
Şehir Şartları
6/10
Bratislava küçük bir şehirdi, tüm Slovakya’nın nüfusu 5 milyon iken yaşadığım yer İstanbul’un 15 milyonluk nüfusuyla kıyaslamayı düşünmedim bile çünkü bu kadar sakinliğe alışmamıştım, benim için çok farklı bir yerdi Slovakya, ama akşamları alışkanlıklarından dolayı sabahki o nüfus 3-4e katlarken kendini nedense sanki tüm Slovakya’nın Bratislava‘da toplandığını düşünürdüm. Alışveriş açısından çok büyük avmleri yoktu, giyimde çok ucuz değil ama yiyecek ve içkide özellikle bir hayli ucuzdu. Şehirde yaşamak rahat, belirli kuralları var ve herkes de o kurallara uyuyordu, insanların stresi olmadan yaşadığını görmek kendi ülkem için üzülmeme neden olmuştu.
Genel Bütçe
5/10
Konaklamanın TurkMSIC tarafından karşılanıyor olması çok büyük katkı sağlıyor çünkü en büyük masraf eğer konaklama olmasaydı muhtemelen buna giderdi. Bize verilen ticketların da 80 euro değerinde katkısı olmuştu. Toplam harcamam, diğer ülkeleri ziyaret edişim, orada konaklamam, harcadıklarım ve Slovakya’da 1 ay harcadıklarım, aldığım eşyalar dâhil 700 euro civarındaydı.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
Yapılacaklar;
Eğer Slovakyayı kazanırsanız ilk gezi planınız Viyana, Prag ve Budapeşte’yi görmek olsun.
Halusky ve Gulas yiyin.
Slovak Pub ‘a kesinlikle gidin.
Kosice şehrini ziyaret edin ve mimarisini inceleyip gelecekte Avrupa’nın kültür başkenti olması öngörülen bu şehri es geçmeyin.
Bratislava’dayken Old Town Hall‘u, Bratislava Kalesini ziyaret edin.
Eğlencenin en iyi olduğu bu şehir de tüm enerjinizi yenileyin.
Hastanedeki supervisor ile iletişimi, oradaki doktorlarla ve kendi arkadaşlarınızla olan iletişimi ülkeye döndükten sonra da ihmal etmeyin.
Yapılmayacaklar;
Eğlenceye katılmamak, gezip farklı yerler görmemek, farklı kültürleri tanımakla vakit kaybedeceğini düşünmek ve konuşmaktan çekinmek.