Belgrad

Değişime Puanım
86/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Sırbistan
Ad Soyad
Metehan Koç
E-posta
kocmetehan8@gmail.com
Ay
Temmuz
Yıl
2019
Staj Görülen Üniversite
Belgrad Üniversitesi
Staj Görülen Bölüm
Nöroloji
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Dürüst olmak gerekirse ani gelişen bir süreç oldu. Çok da sonunu düşünmeden girdiğim değişim sınavından aldığım sonuca göre girebileceğim ülkeleri sıraladım, tercih etmeyi düşündüğüm ülkelerin APEx yorumlarını okudum ve fakültemden daha önce giden insanlarla konuştum. Dikkat ettiğim özellikler gideceğim şehrin hareketli olması, uçak biletinin çok pahalı olmaması ve herhangi bir güvenlik sıkıntısının olmamasıydı. Bunlara göre ilk tercihe Sırbistan’ı yazdım.
Hazırlık aşamasında Sırbistan’daki contact person (cp) ve fakültemdeki leo oldukça yardımcı oldular. Tercihinize yerleştikten sonra birkaç belge yüklemeniz gerekiyor kısa bir süre içinde, orada aşı kartınızı da yüklemeniz gerekiyor. Benim yaşımdan dolayı online kayıt tutulmayan dönemde aşılarımı olduğum için aşı kartım bulunmuyordu, sonra aile hekimimle hallettik ama yaşadığım ufak bir sıkıntıydı diyebilirim. Tercihlerinizi yapmadan önce ülkelerin hangi belgeler talep ettiğine bir bakıp ona göre hazırlanmanız faydalı olacaktır.
Staj
9/10
Akademik personel alanlarında oldukça donanımlı ve bizimle ilgililerdi. Yaz stajı olduğu için ve genel olarak sosyal etkinliklere de zaman ayırmak isteyeceğimizi düşündüklerinden çok zorlamadılar, sabah 9-12 arasında klinikteydik. Hastalarla birlikteyken tabi ki dil problemi oluyor ancak doktorlar müsait olduklarında bize hastaları ingilizce açıklamaya gayret ettiler ve mümkünse bizim de hastaları muayene etmemizi sağladılar. Bunun dışında ingilizce olgu sunumu saatleri de yaptılar. Genel olarak tatmin edici bir akademik programdı benim için.
Staj yaptığımız hastane balkanların en büyük hastanelerinden biri, bu yüzden hasta çeşitliliği çok fazla. Fiziksel imkanlar olarak da ortalama bir hastaneydi diyebilirim, tıbbi alet olarak bir sıkıntı yok ama hastane ve odalar biraz eski.
Konaklama
7/10
Konaklama olarak şehirde sosyal olarak vakit geçirilen yerlere yürüyerek 30, hastaneye ve yemekhaneye de 15 dakika uzaklıkta bir yurtta kaldık. Belgrad’a bir staj döneminde yaklaşık 35-40 değişim öğrencisi geliyor ve herkes aynı yurtta konaklıyor, bunun dışında yurtta birçok farklı programla da gelen gençler vardı. Bu açıdan çok multikültürel bir ortama sahip ve yurtta da eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Odalar 4 kişilik, 2 tane ranza var. Biz odada 3 kişi kalmıştık. Her odanın kendine ait tuvaleti ve duşu, her katın da mutfağı bulunuyor. Odalar her hafta bir gün temizleniyor ancak pek yeterli bir temizlik değil, kendiniz biraz odayı ve banyoyu temizlemeniz gerekebilir. Bunun dışında bizim odada öyle bir sıkıntı olmadı ancak yurttaki 1-2 odada böcek sorunu yaşandı. Genel olarak ben odadan memnundum ancak bu kısım değişim programının en zayıf kısmı olarak görülebilir. Yurtta ufak bir ücret karşılığında çamaşır makinesini de kullanabiliyorsunuz. Bunun dışında ücret karşılığında 1 aylık yüzme havuzu ve fitness salonu üyelikleri alabilirsiniz.
Yiyecek - İçecek
10/10
Günlük bir öğüne denk gelecek şekilde değişimin tüm hafta içlerini kapsayan yemek fişleri vermişlerdi. Bu fişlerle hastanenin yanındaki bir restorandan yemek yiyebiliyorduk. Restoran buradaki esnaf lokantaları gibi bir yerdi ve yemekleri oldukça lezzetliydi. Yemek kültürümüz de yakın olduğundan dolayı çoğu yemek Türk yemeklerini andıracaktır. Her gün, bir sonraki gün için 4 seçenek sunuyorlardı, işaretlediğiniz menüye göre sonraki günün yemeklerini hazırlıyorlardı. Her gün en az 1 vegan ve 1 helal yemek seçenekleri de oluyordu, bu konularda bir sorun yaşanmayacaktır. Bunun dışında şehirde genel olarak sokak büfelerini, pizzacıları ve restoranları tercih ediyordum yemek için. Yemek fiyatları restoranlarda İstanbul fiyatlarına göre bir tık daha pahalı, sokak büfeleri ise genelde daha ucuz oluyor, ekmek arası seçenekler sunuyorlar. Şehirde alkollü içecek fiyatları ise ucuz. Şehrin genelinde de vegan ve helal yemek seçenekleri bulmanız mümkün. Şehirde musluk suyu içiliyor ve genelde insanlar da bu suyu kullanıyor. Şehrin içinde de çeşitli yerlerde şişenizi doldurabileceğiniz çeşmeler mevcut. Tavsiye edebileceğim yer olarak da Belgrad’dayken çoğu kez gittiğimiz bir kafe/bar olan Cuba Libre’yi önerebilirim.
Dil ve Kültür
9/10
Ülkede genel olarak keskin kültürel farklar yaşamadım, şehirdeki ortak geçmişimizin de bunda payı olabilir. İngilizceyi herkes çok iyi konuşuyor diyemem, markette sıkıntı olabiliyor bazen ancak şehir içinde herhangi bir genç insanla kolayca ingilizce iletişim kurabiliyorsunuz. İnsanlar da oldukça sıcakkanlı. Şehre uyum sağlamak benim için kolay oldu, her yere yürünebilecek bir şehir ancak bunun yanında da istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz kadar da büyük. Türkiye’den benzer olarak sanırım Eskişehir’e benzetilebilir.
İletişim ve Haberleşme
10/10
CP ile iletişimimiz hazırlık sürecinde de oradaki süreçte de oldukça iyi oldu. Değişim programı süresince de gerek LEO ve NEO gerek diğer CP’ler yanımızda olmaya çalışıyorlar. Çok fazla incoming alan bir fakülte olduğu için de sosyal program ve yurt hayatı oldukça renkli geçiyor. Doktorlardan da ingilizceyi çok iyi konuşamayanlar olsa da genel olarak çoğu iyi düzeyde konuşuyordu, kolayca iletişim kurabiliyorduk. Yurtta wifi vardı, onun dışında şehirdeki çoğu kafe ve restoranda da wifi bulmanız mümkün. Değişimin ilk gününde CP’im ile birlikte sim kartı almıştık, 1 aylık sınırsız internet de sanırım 100 lira gibi bir fiyattaydı ancak çok hatırlayamıyorum. Oradayken hocalarla ve ailemle iletişimde de bir sıkıntı yaşamadım.
Ulaşım
6/10
Şehir içi ulaşım olarak otobüs ve tramvay seçenekleri var. İlk gittiğimizde yaklaşık 150 liraya aylık toplu taşıma kartı aldık, bu şekilde kullanabiliyorsunuz. Buna rağmen pek fazla toplu taşımayı kullandığımı söyleyemem, yürümeyi de sevdiğim için uzak mesafeler dışında ben genellikle yürüyerek sağlıyordum şehir içi ulaşımı. Şehirlerarası gezi yapacaksanız, otobüsle yapmanız gerekiyor. Bu sırada da Türkiye’deki şehirlerarası otobüslerden sonra bir hayal kırıklığı yaşamanız olası. Otobüsler eski ve bazen kapasiteden fazla yolcu alıyorlar, ayakta bile gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Gezi - Eğlence
10/10
Öncelikle Belgrad’daki sorumlu öğrenciler, çok iyi bir sosyal program hazırlamışlardı. Sadece onunla bile çok tatmin edici bir sosyal hayat yaşadığımızı söyleyebilirim. Bunun yanında Belgrad 24 saat çok canlı bir şehir, eğlence olarak isteyeceğiniz çoğu şeyi bulabileceğinizi düşünüyorum. Kültürel olarak da gezebileceğiniz birçok müze ve tarihi mekan mevcut. Belgrad dışında iki kez şehir dışı seyahati yapmıştım. Birinde Zlatibor kentine gittim, birinde de tarihi birkaç yeri gezdiren günübirlik bir tura katıldım. Zlatibor yeşil ve trekking rotaları bulunan küçük bir kent, böyle bir şey deneyimlemek isteyenlere öneririm. Sırbistan’daki ulusal tur, Belgrad dışındaki şehirlerdeki değişim öğrencilerinin bir haftasonu Belgrad’a gelmesiydi, bu yüzden benim katıldığım bir ulusal tur olmadı.
Şehir Şartları
9/10
Şehir Temmuz ayında genel olarak çok sıcaktı ancak 4 haftanın yaklaşık 1 haftası da ılık ve yağmurlu geçti diyebilirim. Çok kalın giysilere gerek yok ancak ince bir mont ve yağmurluk/şemsiye bulundurmak faydalı olabilir. Şehirde deniz yok ancak nehir kenarında plaj var, suya da girilebiliyor. Bunun dışında yüzme havuzu da bulabilirsiniz. Bundan dolayı yanınızda mayo götürmenizi de öneririm. Şehirde gerçekten çok fazla sivrisinek var ve sinek kovucu spreyler bile faydalı olmayabiliyor. Bu açıdan hava her ne kadar sıcak olsa da bazen uzun kollu tişört veya pantolon giymek zorunda kaldığım olmuştu. Sinek konusuna da hazırlıklı gelmenizi öneririm. Şarj için fişler Türkiye’deki gibi, bu yüzden herhangi bir adaptöre ihtiyaç olmayacaktır.
Genel Bütçe
8/10
Şehir, değişim yapılabilecek yerler değerlendirildiğinde görece ucuz denebilir. İlk gittiğimde sim kartı, toplu taşıma kartı, odaya alınacaklar gibi şeylere genelde para harcamış olsam da tüm değişim boyunca en çok yiyecek ve içeceğe harcama yaptım. Benim gittiğim zaman Temmuz 2019’da Euro/TL kuru yaklaşık 6,5’tu. Uçak bileti gidiş dönüş yaklaşık 170 euro, tüm değişim boyunca yaptığım harcamalar da değişim ücreti ve uçak bileti hariç 400 euro civarında tuttu.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
İlk gittiğimizde LEO’lar da zaten uyarıyor ama ben de söylemiş olayım, kafe ve restoranlarda en az %10 bahşiş bırakmayı unutmayın, bir gelenek haline gelmiş. Bunun dışında özel olarak aklıma gelen bir şey yok. Geniş bir incoming ailesine ve CP’lere sahip bir program, güzel vakit geçirmenizi diliyorum. Umarım ben de faydalı olabilmişimdir.