Kahire

Değişime Puanım
81/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Mısır (IMFSA- Egypt)
Ad Soyad
Selim Sezer
E-posta
selimsezer.1@gmail.com
Ay
Ağustos
Yıl
2016
Staj Görülen Üniversite
Kasr El Ainy
Staj Görülen Bölüm
Genel Cerrahi
Karar ve Hazırlık Aşaması
10/10
Çok çeşitli ülkelere gitme şansım vardı fakat Bilerek ve isteyerek seçtim Mısır’ı.
Staj
7/10
StajI istediğim gibi geçirdim. Operasyonlara girdim dikiş attım. Gitmek istediğim zaman gittim istemediğim zaman gitmedim. Sertifika konusu sıkıntı olmadı. Tek başınıza gitmiyorsunuz her gün 1 kişi sizinle ilgileniyor. Açıkçası gereksiz bir uygulama ama bazen faydaları oluyor. Bize direkt bizimle ilgilenecek bi doktor atanmamıştı ancak genelde pozitiflerdi özellikle Türk olduğunuzu söyleyince genelde bi sempati görüyorsunuz her yerde.
Konaklama
9/10
Genelde yurt oluyormuş ancak bize daire tutmuşlardı. Wireless’ımız yoktu ancak ev olması itibari ile baya rahat ve eğlenceli bir ortamımız vardı. Hastaneye yürüme mesafesindeydik. Bulunduğumuz yer merkezdeydi. Nil nehrine çok yakın bir yerdeydi. 10 katlı bir apartmandı ve buna rağmen evimizin tam karşısında sokakta koyun besleniyordu. Her sabah hastaneye gitmek için çıktığımızda davar kokularını ciğerlerimizde hissederek başlıyorduk güne. Klima olmayan yer yok sanırım zaten olmazsa yaşanmıyor zaten yazın. Bize her sabah kahvaltı veriliyordu günde tek öğün olarak ancak her gün aynı şey gele gele artık bunaldık yiyemez olduk. Bunun dışında sıcak suyumuz mutfağımz tabak çanak vardı. Ev güzeldi 8 erkek kalıyorduk iki yan binada da 10 kız kalıyordu tamamen exchange öğrencilerinden oluşuyordu mevcut.
Yiyecek - İçecek
10/10
Hijyen aramayacaksınız:) ülke olarak genelde pisler ve bu durumu kanıksamışlar kimse kesinlikle rahatsız olmuyor. Sokakta birçok şey yapılıyor ve satılıyor. Bazlama tarzı ekmekleri alıyorduk ancak onun dışında yiyecek olarak genelde bim(evet bildiğimiz bim)den aldığımız malzemelerle evde hazırlıyorduk hem daha hesaplı oluyordu hem de içimize siniyordu en azından. Dışarda lüks ve güzel yerler var tabi ki koca metropol ancak yine de Türkiye derecesinde değil. Çoğu yerde çatal kaşığı istemek durumunda kalıyorduk getirmiyorlar bildiğin. Bir de bi yerde oturup yemek yiyince %10-12 servis parası adı altında bi o kadar da vergi diyerek ekstra hesap çıkarılıyor. Yani menüde yazanlara göre hesaplayıp sonra hesabı görünce arada bi fark oluyor. Bu arada bi tavsiyem size Tahrir meydanının az ilerisinde Felfela isimli bi mekan var orda omali adı verilen yerel tatlıları var mutlaka deneyin mükemmel yapıyorlar. Damak tatlarımız benzer kebap döner her yerde buluyorsunuz tatları da fena değil.
Dil ve Kültür
5/10
Dil olarak tıp öğrencileri hariç ingilizce bilen yüzdesi çok çok az. Birkaç kelime öğrenmeniz gerekiyor yoksa anlaşamazsınız kimse ile. Ama ortak kelimelerimiz de var tabi baya. Birden ona saymayı ve onun katlarını öğrenin çok lazım olacak pazarlık yaparken.
Ülkeye Arap kültürü hakim. Halk fakir ve turist görünce zengin olduğunuzu varsayıp koparabildikleri kadar para koparmaya çalışıyorlar. Genel olarak ahlak anlayışlarını beğenmedim aşırı saygısız kabalar. Taksisinde Kuran-I Kerim çalar ama turist olduğunu görünce kazıklamaya çalışırlar, taksimetre açmak istemezler. Yanımda Arap arkadaşımla bir dükkana gittiğimde ingilizce fiyat sordum bakan eleman da bilmiyordu başkasına sordu o da Arapça demiş ki fiyatı 3 ama 10 de. Tabi Arap arkadaş niye 10 deyince Arapça, 3’e düştü tekrar. İnsanlarıyla pek muhatap olmadım çatışma yaşamadım açıkçası ama dediğim gibi saygı yok maalesef haklarınıza.
İletişim ve Haberleşme
9/10
Ülkede Vodafone ve Orange var ordan bi hat alıyorsunuz daha sonra ihtiyacınıza göre internet paketi yapıyorsunuz.
1.25 GB 25 egp 3.5 GB 60 egp 7 GB 100 egp idi (3 egp 1TL) sanırsam. Ben fazla kullandım birkaç kez ekstra paket aldım ama duruma göre wireless varsa 1 kere almanız yeterli olur sanırım 1 ay. 4G çekmiyor 3G kullanıyorsunuz. Arama ve mesaj için paket olmuyor sanırım kredinizden düşüyor ama internet üzerinden haberleşiyorsunuz genelde. Kaldığım süre boyunca herhangi bir sorun yaşamadım bu konuda.
Ulaşım
8/10
Ulaşım çok ucuz! Biz hep taksi kullandık metroda klima olmaması dolayısı ile. Ancak turist olmanız burda da problem taksiciler sizi kazıklamaya çalışıyor ! Metro 1 egp sadece(35 kuruş). Takside ise 5 6 km gidip 10-15 egp fln ödüyorsunuz. 3 4 kişi binince çok uygun oluyor
Önemli nokta ise ya binerken binmeden bi arapça bilen arkadaşa taksiciyle konuşturmanız veya taksimetreyi açtırmanız. İki grup aynı yerden farklı iki taksiyle aynı yere gidip birbirimizin 2 katı ödediğimiz oldu. Hiçbir zaman taksi aramadık herhangi bir ana sokağa çıkmanız yeterli onlarca yüzlerce taksi geçiyor. Trafik felaket kalabalık ve kurallar işlemiyor bu sebepten bazen gecikmeler oluyor ama genelde yoğun olsa da akıyor.
Gezi - Eğlence
10/10
En güzel yanı geziler tabi ki. Getirdiğiniz paranın büyük yüzdesi gezilere gidiyor net. Ama birçok olumsuzluk da var tabi. Bi kere organizasyon 0. Kesinlikle berbat. Kazıklandığınızı hissediyorsunuz, verilen sözler tutulmuyor, bazı şeyleri görmezden gelmeniz bekleniyor çünkü gayet normal bu ülkede. Onun dışında Mısır gezilecek yerler olarak acayip zengin. Yaşadığım en büyük sıkıntı Kahire’nin kendisini gezememekti çünkü o kadar çok ve sık geziye gittik ki. O yüzden buna baştan zaman ayırın büyük şehir gezecek yer çok. Abartısız 30 günün 12-15 gününü şehir dışında geçirdik. Geziler sırayla şu şekildeydi:
Çöl gezisi 3 gün 2 gece 1000 egp. 4x4 araçlarla gezdik safari adı altında. 1 gece bungaloo denilen kamıştan yapılan çadır benzeri yerde kaldık 1 geceyi de çölde geçirdik inanılmaz güzeldi. Gece yıldızları değil galaksileri görebiliyorduk. Gün batımı ve gün doğumları da muhteşemdi.
Luxor Aswan 4 gün 3 gece (Lux teknede kaldık 3 gece) 125$ + Abu Simbal tapınağı gidişi 30$, Balona binme 30$(ikisini de mutlaka yapın değer kesinlikle).
Dahab-Nuweiba Blue Hole 3 gün 2 gece 1000 egp. Bu gezi national trip olarak yapıldı ayarlayan bizim local committee değildi. Açıkçası mükemmel yerler ancak organizasyon iğrençti. Kaldığımız yerler berbattı elektrik bile yoktu. Gezi şartlarını, geziyi ayarlayanlarla iyi konuşmanız lazım, dürüst değiller işlerini düzgün yapmıyorlar.
Bunun dışında bu geziden sonra yemişim Araplarını deyip İskenderiye'ye kendimiz günübirlik gezi düzenledik. Bir gün yeterli bu şehir için. Kütüphanesi mükemmel hayran kaldım bu şekilde bir kütüphane olsa Ankara'da çıkmazdım sanırım içinden. Onun dışında birkaç yer daha var opera binasına gitmiştik bir de kale var bunlar yeterli olur sanırım.
Şehir Şartları
8/10
Ülke genel olarak olağanüstü hal uygulaması içinde. Yol kesmeler kimlik kontrolleri geceleri bazı yollarda şeritlerin kapatılması vs. Tabi aslında daha güvenli olmasını da sağlıyor ülkenin. Biz turist olduğumuz için pek risk altında değiliz. Gerizekalı gibi Rabia işareti yapmadığınız sürece geri yollanma ihtimaliniz düşük(yaşandı). Şehir ülkenin en büyük şehri ve gerçekten büyük, ancak büyük kısmını kocaman bir köy olarak tanımlayabiliriz. Zengin fakir muhit uçurumu acayip var. Sokaklar çok pis kimse temizlemiyor belediye de ellemiyor sanırım. Kaldırımda yürürken aşırı miktarda her evde birden fazla olan eski klimalardan kafanıza sular damlıyor dikkat edin.
Şehir geceleri daha canlı. Saat 3-5 fark etmiyor hep açık yerler bulunuyor öyle 12 oldu kapatıyoruz diyen yer yok. Sokağımızda bir kahvemiz vardı orada sabahladığımız çok olmuştur nargile içip sohbet ederek. Sigara ve nargile içme oranı çok yüksek, alkol sokakta pek görmüyorsunuz ama satın alınabiliyor bulunuyor yasak değil. Aynı şekilde hashis/weed de çok yaygın ve kolay temin ediliyor(muş). Fakir insanı çok ama dilenen zorla para isteyen tırrek falan pek denk gelmedi genelde satıcılar bu konuda ısrarcı oluyor. Burda pazarlık yeteneğinizi konuşturmanız lazım eğer 100 denilen bi ürünü 50 ye indirdiyseniz bu başarı değil çünkü genelde 10 katını falan söylüyorlar turistlere o yüzden çok alttan başlayın fiyat vermeye. Alacağınız şeyi bırakıp gidiyor gibi yapmak da işe yarıyor peşinizden koşuyorlar istediğiniz fiyata düşüp hediyelik eşyaları Khan El Khalili adlı pazardan almalısınız çeşit bol, orda Jordi adında bi mağaza var üzerinde fiyat yazan tek yer ve genelde en uygunu orası.
Genel Bütçe
10/10
Hayat Türkiye'ye göre ucuz. Burada hayati derecede önemli bir konuya değinmek istiyorum. Şimdi arkadaşlar Mısır parası çok değer kaybediyor siyasi istikrarsızlıktan dolayı. Buraya 2012 de yazan arkadaş 1 dolar 7 egp demiş mesela. Ben gittiğimde official rate 8.8 egp idi. Ama bu da yeterli değil. Elimizdeki dolarları döviz ofislerinde bozdurmuyoruz. Sadece ilk gittiğinizde sizi birkaç gün idare edecek kadarını atıyorum 50$ bozdurun. Olay şu şimdi siz döviz ofisinde 8.8 e satıyorsunuz doları ama almak istediğinizde o fiyata alamıyorsunuz ülkede döviz azlığı var. Alış fiyatı oluyor 12 egp. Kalan dolarlarınızı kara borsadan bozduruyorsunuz. Nasıl bulacaksınız o da çok kolay. Bizim arapça bilen bir arkadaşımız aracı olmuştu birini bulup 12 den bozmuştuk. Bahsettiğim Khan El Khalili adlı pazara vs gittiğinizde de turist olduğunuzu görenler soruyor zaten doların var mı diye oradan pazarlık da edebilirsiniz. 10-11-12-14 çok fiyat aldık çok kolay bulunuyor. Size 10 teklif edene 12 den bozduk önceden deyin vs. Para tasarrufu etmenin en kolay ve etkili yolu bu Mısır'da. 100 dolar üzerinden düşününce 880 egp ile 1200 arasında çok bariz bi fark var bir de bunu götürdüğünüz 500 600 1000 her ne kadar ise dolar üzerinden düşünün. Ben 600 dolar götürdüm tüm gezilere katıldım birazcık karttan harcadım yeterli oldu bana. Tabi daha azı olan arkadaşlarım da vardı daha tutumlu olursanız daha azı da mümkün. En önemli olay pazarlık tekrar hatırlatayım.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
Yap:
-İskenderiye kütüphaneye git.
-Çölde bir gece geçir.
-Blue Hole’da dalış/snorkelling
-Piramitlere git.
-Omali tatlısını ye.
-Nilde gece tekne gezisine git.
-Apple fanta/ Stella bira tat.
-Deveye bin.
-Uber uygulamasını kullanın bu şehirde geçerli ve kaliteli taksileri ucuza çağırıyorsunuz ayrıca arkadaşınızdan alacağınız indirim koduyla bedava seyahat yapıyorsunuz.
Yapma:
-Piramitleri ziyaret edince bilet alırken sadece giriş bileti alın büyük piramit içine girmek için ekstra 100 egp vermeyin sakın hiçbir şey yok içinde. Küçüklere giriyorsunuz zaten öbür biletle.
-Yine piramitlerde kimseyi yanınıza yaklaştırmayın yok biletinizi gösterin yok ben burada çalışıyorum yok işte kimlik falan gösteriyor bunlar tamamen paranızı almak için kendiniz gayet tek başınıza gezin veya direkt bir Arap arkadasla gidin.
Çok önemli: Öncelikle isic kartı alın gitmeden. Müze ve tapınaklara girerken avantaj sağlıyor. Aynı şehirde sosyal programlar çok farkli üniversite çok önemli. Ben hepsi hakkında fikir sahibi oldum. Kesinlikle Ainshams Üniversitesine gitmeyin, tercih etmeyin. Kahire istiyorsanız en öncelikli Kasr El Ainy daha sonra ise Al Azhar yazınız. Tekrar ediyorum Ainshams yazmayın yazdırmayın. Sosyal program yok ilgi yok ve daha birçok olumsuzluk var.
Kasr El Ainy veya Al Azharda staj yapmaya hak kazanırsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Komitelerde tanıdıklarım var özellikle Kasr El Ainy kesinlikle yardımcı olurum oldururum çok avantajlı ve bilgili gidersiniz. Mailim yukarıda ama göremeyebilirim telefon numaram: 05058507298 Whatsapp’tan yazabilirsiniz. Mısır kesinlikle yazmaya gitmeye değer, pişman olmazsınız tavsiye ederim.