Üsküp

Değişime Puanım
82/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Makedonya
Ad Soyad
Fatmanur Sezgin
E-posta
fatmanursezgin@hotmail.com
Ay
Ağustos
Yıl
2019
Staj Görülen Üniversite
Ss. Cyril and Methodius University in Skopje
Staj Görülen Bölüm
Medical University - Pathology Department
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Hem mesafe hem kültür olarak Türkiye'ye yakınlığının artıları vardı tabii, fakat özellikle istediğim için seçmedim Makedonya'yı. Bize ayırdıkları kontenjanın fazlalığı sayesinde olacak ki, o tercihime yerleşebildim.
Staj
8/10
Patolojiyi seçmiş 3 Türk öğrenciydik ve 3'ümüz de 3.sınıfı bitirmiştik. Bizimle ilgilenen aşırı tatlı bir asistan, bir de uzman vardı; diğer görevlilerin genelde bizimle pek bir iletişim çabası olmuyordu açıkçası ve onlara denk geldiğimizde yaptıkları işlem hakkında pek bir şey öğrenemiyorduk.

Genelde sabah departmana gittiğimizde ya gross room dedikleri odada ameliyatlarda çıkarılan organ/parçası ya da lezyonların makroskopik olarak incelenmesi ve mikroskop için örnek hazırlanması aşamalarını gözlemliyorduk. Uzmanlardan birinin bize preparatları gösterdiği ve üzerine tartıştığımız oldu. Birkaç kere otopsi izleme şansımız oldu ki bu giderken yapmayı umduğum şeylerdendi. Asistan abla sağ olsun, bütün aşamalarda bize vaka özelinde veya genel sorular sorup gördüklerimizi bilgilerimizle eşleştirmemize yardım ediyordu ve bazen de biz ona organların tartılması ve parçalarının kutulara yerleştirilmesinde yardım ediyorduk. Nadir görüldüğünü belirttikleri bir "saddle pulmoner emboly" materyali inceleyişimizi, ex olan annenin gebelik sonrası gerekli profilaksiyi almayışına şaşırışımızı hatırlıyorum. Gerek koku gerek görüntü olarak herkesin kaldırabileceği bir deneyim olmayabileceğini de belirteyim.

Şahsen beklentimin üzerinde bir deneyimdi ama sırf henüz staja başlamadığım için seçsem verim alamayacağımı düşündüğüm cerrahi branşları da seçebilirmişim sanırım çünkü aynı dönemden arkadaşlarımız ameliyatlara da girebiliyorlardı ve gayet hoş anılarını dinliyorduk. Gerçi sanırım istesem beni de almaları açısından hocalarla konuşabilirdim ama yapmadım.

Konaklama
7/10
Kaldığımız yurdun fiziksel imkanları gerçekten yetersizdi, mutfak olduğuna emin olduğumuz halde (çünkü yemekhanesi servis veriyordu okul zamanında) bize kullanabileceğimiz bir ocağı bırakın, buzdolabı bile ayarlamadılar, içeceklerimizi bahçedeki süs havuzunun içine koyup soğuk kalmasını umardık :) Öyle olunca kendimize öğün hazırlama gibi bir şansımız yoktu ve genelde dışarıda yiyorduk. Yurt sadece bize özel olmadığı için bazen koridorlarda dönemlik konaklamaya gelen etkinlik ekipleriyle pek müsait olmadıkları hallerde karşılaşan arkadaşlarımız olmuştu.

Odalarımız genelde 4 kişilikti ve ranzalarda kalıyorduk, dolaplar yeterli gibiydi ama güvenlik açısından bir önlem alınamıyordu maalesef, bazen eşyalarımızı oda arkadaşımızın valizine kilitliyorduk. Elde çamaşır yıkamak için leğen alanlar olmuştu, aramızda deterjanımızı bölüşüyorduk. Tuvaletleri karma kullanıyorduk ve durumu pek iç açıcı değildi. Duşlardan bazıları çalışmıyor, çalışanların hepsinden de sıcak su akmıyordu. Hem göze aldığım bir sorun olduğundan sanırım hem de birazdan sıcacık insanlarla karşılaşacağımı bildiğimden almak zorunda kaldığım soğuk duşları bile çok kötü hatırlamıyorum. Koridorlar, minik balkon, bulduğumuz boş odalar veya bahçedeki çardak buluşma noktalarımızdı; otomattan, veya belki hayırsever bir arkadaşınızın seyahat boy kettle'ından, aldığınız kahvelerinizi içerken muhabbet edebileceğiniz birileri elbet oluyordu. Tabii ki değişim ekibindeki insanlara ve iletişiminize göre değişir bu ama ben ayrı ayrı evlere değil de hep beraber bir yurda yerleştirilmiş olmaktan çok memnundum.

Hasteneye çok yakın değildik ve sıcakken bunaltıcı olabiliyordu tabii ama biz genelde yürümeyi tercih ediyorduk.
Yiyecek - İçecek
9/10
Her gün bir öğünümüzü hastaneye çok yakın bir restoranda yeme hakkımız vardı ve menü seçeneklerinden gayet memnundum, istiyorsak içeceğimizi kendimiz ödüyorduk. Çeşme suyu içiliyordu genelde ama tabii tercih etmeyen arkadaşlarımız da vardı, restoranlarda da tap water olarak belirtildiğinde ücretsizdi. İnsanlar genelde sabahları fırınlardan hamur işi ve ayran/yoğurt alıyorlardı. Fiyatlar Türkiye'dekilerle aşağı yukarı aynıydı, yemek kültürlerimiz de çok benzediği için tanıdık lezzetler bulunabiliyordu.
Dil ve Kültür
9/10
İngilizce; pastanelerde veya kafelerde iletişim için yeterli oldu, taksi şoförüne veya otostop çekip bindiğimiz arabanın sürücüsüne de bir şekilde anlattık derdimizi. Ben hasta görmediğim için o anlamda değerlendiremeyeceğim. Üsküp'ün Türk Çarşısı dedikleri kısmı maalesef çok güvenilir değildi, orada yaşadığım veya tanık olduğum birkaç huzursuzluk oldu; onun harici yerliler kibar insanlardı.

İletişim ve Haberleşme
8/10
İngilizce; pastanelerde veya kafelerde iletişim için yeterli oldu, taksi şoförüne veya otostop çekip bindiğimiz arabanın sürücüsüne de bir şekilde anlattık derdimizi. Ben hasta görmediğim için o anlamda değerlendiremeyeceğim. Üsküp'ün Türk Çarşısı dedikleri kısmı maalesef çok güvenilir değildi, orada yaşadığım veya tanık olduğum birkaç huzursuzluk oldu; onun harici yerliler kibar insanlardı.
Ulaşım
9/10
Fiyatları pek hatırlamıyorum maalesef, sosyal program dahilinde Ohri'ye ve kendi aramızda anlaşıp Manastır'a gitmiştik. Otogarda yazıhanelerden bilgi almaya, ekonomik yolu seçmeye çalışmıştık ama sorun çıkaracak kadar pahalı değildi. Hatta stajın son haftasında komşu ülkeleri de bir görelim diyip trene atladık ve birkaç gün gruplar halinde gezdik.
Gezi - Eğlence
8/10
Ohri zaten güzelliği her yerde övülen bir şehir. Üsküp'te de topluca müzikli mekanlara gidip eğlendiğimiz olmuştu. Çok zevk aldığım aktivitelerden biri de bir cafe/bar'da haftanın bir günü düzenlenen dans gecesiydi.
Şehir Şartları
7/10
Ben ağustosta ordaydım ve hava genelde çok sıcaktı. Şehir de istisnalar olsa da genelde huzurluydu.
Genel Bütçe
9/10
İnsan ne gibi sorunlar yaşayabileceğini kestiremiyor: Telefonumu düşürüp ekranını kullanılamaz hale getirdiğim için tamir ettirmem gerekmişti, mümkünse yanınızda para bulunsun fazladan. Ben yaklaşık 600 euro'yla çıktım ve son hafta Sırbistan ve Karadağ'ı da gezebilecek kadar param kalmıştı. Ev sahibi ekibin planladığı her etkinliğe katılmadım bazıları çok pahalı geldiği için. Herhalde son hafta ulaşıma ve genel olarak yeme-içmeye çok para ayırmışımdır fakat fiyatlar genelde uygundu Makedonya'da. Biz gittiğimizde 1 tl yaklaşık 10 makedonya dinarı ediyordu.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
İngilizcenize çok güvenmeseniz bile deneyin, konuşun derim. Kimse kimseyi yargılamaya çalışmıyor genelde.