Rabat

Değişime Puanım
80/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Fas
Ad Soyad
Toygar Sağlam
E-posta
Toygarsaglam96@gmail.com
Ay
Temmuz
Yıl
2019
Staj Görülen Üniversite
Centre Hospitalio-Universitaire Ibn Sina de Rabat
Staj Görülen Bölüm
General Surgery
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
İnsanların tercih etmeyeceği Güney Amerika ya da Afrika’da bir ülkeye gitmeyi istiyordum. Fas’a giden önceki öğrencilerin yorumlarını okuduğum zaman hem ülkeye yakınlığı dolayısıyla hem de çalışma şartları uygun olduğu için burayı seçtim.
Staj
8/10
Profesörlerle sadece ilk gün ve son gün karşılaştık. Asistanlar bizimle ilgilendi. Akademik dil Fransızca olduğu için vizitlerde internlerin çevirisiyle bir iki viziti anlayabildik ancak bu sebeple çok da fazla vizite katılmak istemedik. Her gün sabah erken gidip ilk ameliyatı izliyorduk. Programın önünde gidilebilirse cilt dikişi atıyorduk. Zaten çalışma saatleri 08:00-12:00 olarak düzenlendiğinden o saatler dışında çok fazla hastanede kalmadık. Dil bariyeri etkiliydi.
Konaklama
8/10
Hastaneye yaklaşık 2 km uzakta özel bir öğrenci yurdunda kaldık ancak özel dediğime bakmayın bizi ikişer kişilik odalara grupladılar anahtar verdiler ve gittiler. Yurt içinde temizlik malzemesi de bulamadığımız için odalar zamanla kirlendi tabii. Ancak odada çok vakit geçirilmediği için de çok sıkıntı değildi. Banyo ve mutfak odaya özeldi ancak tavamızı ve tabağımızı dahi kendimiz aldık hiçbir şey önceden mevcut değildi. Zaman geçirilen mekanlara yaklaşık 3-4 km kadar uzaklıktaydı. Ben Gym’e düzenli gidiyordum 4 km uzaklıktaydı. Careem isimli bir Uber uygulaması var o zaman tek giderseniz bu mesafe yaklaşık 20 dirhem yani 14 tl‘ye denk geliyordu. Ben ikinci el bir bisiklet satın almıştım ve şehrin her yerine bu şekilde ulaşabiliyordum.
Yiyecek - İçecek
8/10
Yemekler baharatlı ancak bu Türkiye’den giden insanlara değil Avrupalılara daha çok sorun oluyor gözlemlediğim kadarıyla. Öğlen yemeklerimizi hastane çıkışı yandaki fast foodcuda yersek 50 lira civarı bir ücret çıkıyordu ancak yerel yemekleri tercih ederseniz yarı fiyatına dışarda yiyebilirsiniz. Sularının tadı biraz değişikti ama tam olarak nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Eski şehir olarak geçen Medina diye bir mahalleleri var orada dışarıdan yemediğiniz sürece hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
Dil ve Kültür
8/10
Kültür olarak hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadım çünkü zaten tahsilli insan dışında neredeyse kimseyle anlaşamıyorsunuz. Fransızca ve Arapçanız yoksa tabii. Herkes güler yüzlü, herkes yardımcı olmaya çalışıyor. Kültürel olarak kendinden olmayan insanları dışlamıyorlar ve kötülemiyorlar. Dini olarak da açık ve kapalı olarak ikiye ayrılmış durumdalar ama bu insanlar bunu iç içe karışarak yapmayı başarmış. Arkadaş grupları karışık ve kimse kimseyi yargılamıyor gibi bir izlenim oluştu bende. Mesela ben esmer biriyim ve her iki kolumda dövmeler var. Uzaktan bakınca Faslıya benziyorum ve Fas’ta dövme yaptırmak kendi yerlisine haram. Buna rağmen beni Faslı sanmalarına rağmen kimse bunları yargılamadı. Bunun dışında Ramazan ayında giderseniz çok yer kapalı olur. Oruç tutmak ve buna saygı göstermek zorunlu gibi.
İletişim ve Haberleşme
8/10
CP ile mükemmel bir iletişimim vardı ne zaman ihtiyacım olsa hemen ulaşabildim. Yerliler ve Exchangerlar olarak koca bir gruptuk zaten herkesin herkesle iletişimi bu açıdan çok kolaydı. Sim kartı 50 lira civarındaydı. O zamanın kuruyla 1 dirhem 0.7lira ediyordu ve orda kontör hesabı para yükle kullan mantığı var. 10 gb internet fiyatı 100 dirhemdi. Ben wifi hızını beğenmediğim için sadece mobil veri kullandım ve 40 gb harcadım. T-cell bayilerinden gardan havaalanından her yerden bulabiliyorsunuz sim kartını, daha doğrusu onlar sizi zaten buluyor.
Ulaşım
8/10
Şehirlerarası yolculukta otobüs kullanılıyor yollar genelde büyük şehirler arası 3 şerit daha küçük yerlerde 1 gidiş 1 geliş. Zaten Casablanca ile arası 1 saat Rabat’ın. Gidebileceğiniz en uzak yer Sahra Çölü bunun için de yaklaşık 14 saatlik bir yolculuk gerekiyor. Ülke içerisinde Rabat’ın konumu Ankara gibi. Hiçbir yere yakın ve uzak değilsiniz. Şehir içi Careen ve tramvay. Tramvay 4-5 lira ve bayağı bir mesafe götürüyor. Hastaneye yürümek 20 dk idi. Bisikletim olduğu için 5dk’da gidiyordum.
Gezi - Eğlence
8/10
Hafta içi her gün denize ya da lokal bir tarihi yere haftasonları da farklı şehirlere gidiliyor. Organizasyon biraz öğrencilere bırakılmış durumda aksamalar olabiliyor. Biz ilk hafta Marakeş, ikinci hafta Chefchauen, son hafta da Sahra gezisine gittik. Şehir içi cami müze bahçe gezisi oluyor genelde tarih sevene önerilir. Zaten aslında amaç birlikte olmak. Akşam yemeklerine çıktık gece kulübü bile var şehir içi ama çok etkileyici değil. Akşam 9-10’dan sonra tek çıkmayı çok önermiyorlar. Sizin tadınız kaçmasın diye. Ben çok çıktım olumsuz hiçbir şey yaşamadım. Ancak benim hiç ilgim olmamasına rağmen Marakeş’teki gece kulübü gerçekten beni çok etkilemişti. Zaten dünya üzerinde de ilk 50’deymiş. Sadece telefonlara dikkat.
Şehir Şartları
8/10
Şehir sürekli 20-25 derece sabah bulutlu öğlen güneşli. Nemli. Ben scrubslar hariç hep şort t-shirt gezdim. Şehre gelirken bence özel getirilecek hiçbir şey yok. Sosyokültürel olarak diyebileceğim tek şey yine dil bariyeri. Onu aşamadığınız zaman kalanını değerlendirmek çok sağlıklı olmuyor.
Genel Bütçe
8/10
Şehirde dünya markası alacaksanız Türkiye’den pahalı. Yerel şeylerle mutlu olurum diyorsanız bizden uygunlar. 1 euro 7 tl 10 dirhemdi benim zamanımda düz hesap. Ben 2000 euro ile gittim ve yarısını arttırdım. Ben en çok yemeğe para verdim ancak bu harcadığım paranın içinde 400 dirhem gym 600 dirhem bisiklet vs de var.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
İnsanlarla çok iç içe olmayı sevmiyorsanız bu değişim size göre değil. Ben çok sevmememe rağmen gittim ve şu an baktığım zaman güzel bir hatıra. Ancak özel zamanınız özel ilginiz bu bir ay süresince çok ulaşabileceğiniz şeyler değil. Orda beğenmeseniz de dönünce her şey tatlı geliyor zaten. Gidin ve yaşayın.