Sebelas Maret

Değişime Puanım
77/100
Değişim Türü
SCOPE
Ülke
Endonezya
Ad Soyad
İrem Özerol
E-posta
iremozerol96@gmail.com
Ay
Temmuz
Yıl
2017
Staj Görülen Üniversite
Sebelas Maret University-Universitas Sebelas Maret
Staj Görülen Bölüm
Kadın Doğum
Karar ve Hazırlık Aşaması
8/10
Farklı bir deneyim olması açısından ilk tercihim uzak ülkelerdi. Kültürünü, yemeklerini, insanlarını ve tapınaklarını merak ettiğim için Endonezya’yı tercih ettim. Tercih yapmadan önce şehirler arasında ne gibi farklılıklar olduğunu araştırmamıştım bu yüzden tercihte bulunduğum şehirler biraz rastgele oldu ve ilk tercihim olan Surakarta’ya gittim. Ben uçak bileti almayı biraz geçe bırakmıştım bu yüzden biraz pahalıydı ama önceden kampanyaları takip edebilirsiniz. Gerekli belgelerin çoğunu öğrenci işlerinden aldım. Bazı ülkeler dekanlık imzası ve mührü isteyebiliyor belgelerde buna dikkat etmenizi öneririm. Bazı markerlar ve testler için hastanenin enfeksiyon hastalıkları bölümüne başvurdum ama başka bölümlerden de halledebilirsiniz sanırım. Gitmeden önce seyahat sağlık müdürlüğüne gitmenizi öneririm hangi aşıları olacağınızdan orada dikkat etmeniz gereken şeylere kadar aydınlatıyorlar. Tropikal bir iklim olduğu için sıcak olduğu kadar serin ve yağmurlu anlar da yaşayabiliyorsunuz şemsiye ve hırka götürmenizi öneririm. Bir de cibinlik götürürseniz orda çok faydalı oluyor.
Staj
9/10
3.sınıfı bitirmiş bir tıp öğrencisi olarak klinik bir branş seçmiştim. Pek çok kişi hastalarla yerel dilde konuşamayacakları için cerrahi branşları seçiyorlar ama kadın doğum stajımda bu konuda hiç zorlanmadım. Hasta ile aramızdaki iletişimi oradaki öğrenci arkadaşlarım sağladı. Asistanlar ve öğrenciler yapılan her işlemi bana açıklayarak anlatıyorlardı. Ayrıca bu alandaki cerrahi operasyonları izleyebilme fırsatı da bulduğum için hem çok eğlenceli hem de çok öğretici bir stajdı. Her gün teorik derslerine de giriyordum. Bazı hocalar benim için dersi İngilizce anlatsalarda genellikle dersler yerel dildeydi ama bu konuda da çok sıkıntı yaşamadım çünkü bazen arkadaşlarım bana anlatılanları çeviriyorlardı bazen de ben resimlere bakarak anlamaya çalışıyordum. Dersler sayesinde bir kan Endonezyaca kelime de öğrenmiş oldum. Hastaneye sabah 7’de gidiyordum. Genellikle öğlen 2’de işlerim bitiyordu ama bazen öğlen 4’e kadar işler uzayabiliyordu. Surakarta da cumartesileri de hastaneye gidiliyor. Her şehirde böyle değilmiş gitmeden önce araştırmanızda fayda var.
Konaklama
6/10
Yurt gibi bir yerde konakladım. Ülkenin ekonomik durumu çok iyi değil bu yüzden odam da çok fazla bir şey yoktu. Odada sadece yer yatağı, bir tane masa, bir tane dolap vardı. Banyoda sadece duş başlığı ve tuvalet vardı. Buzdolabının ve mutfağın olmaması biraz zorladı ama çok büyük de bir sorun oluşturmadı. Oda tek kişilikti ve hastaneye yürüyerek 8 dk uzaklıktaydı. Etrafta market ve restoranlar olması çok iyiydi.
Yiyecek - İçecek
7/10
Yiyecek kültürü çok gelişmiş bir ülke Endonezya. Genellikle pilav yiyorlar. Kahvaltıda bile. Pilavları genellikle lapa ama yanına aldığınız sulu yemeğin suyundan katarak idare edebiliyorsunuz. Safranlı ve tereyağlı pilav çeşitleri de bulabilirsiniz. Bunlar bizim damak zevkimize daha yakın. Tatlıyla tuzluyu bir arada kullanmayı seviyorlar. Mesela fıstık ezmeli tavuk yiyorlar. Aşırı acı seviyorlar. Peynir ve yoğurt maalesef çok az yerde var. Tropikal meyveleri denemenizi öneririm ama bazıları sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Sosyal etkinliklerin olduğu günler yemek masraflarını Scope ekibi karşıladı ve bize her gün için 1 öğünlük yemek parası verildi. Diğer öğünleri biz karşıladık.
Dil ve Kültür
9/10
Her şehrin farklı bir dilinin olması biraz işleri zorlaştırsa da dinlemesi telaffuz etmeye çalışması eğlenceli bir dildi. İnsanlar kültürlerine çok bağlı. Surakarta batik denilen geleneksel kıyafet ve kumaşlarıyla ünlü bir şehir. Herkes her an her yerde batikleri giyiyor ve kullanıyor. Yenidoğanları sardıkları kundaktan defterlere, kolyelere kadar batik ve desenleri her yerdeydi. Bazı günler asistanlar okula batiklerle geliyorlardı. Sizin de kendinize batik almanızı öneririm.
İletişim ve Haberleşme
7/10
Ben hattımı yurtdışına açtırdım ve ailemle kaldığım yerin wifi sinden yararlanarak internet üzerinden haberleştim. Benim için çok büyük bir sıkıntı yaratmadı ama size oranın hattını almanızı öneririm. Çünkü wifi zaman zaman gidebiliyor ve bazen bir iki gün gelmeyebiliyor. Ucuz olduğunu da duydum. Contact person’ınız size yardımcı olacaktır.
Ulaşım
8/10
Ben İstanbul’dan Jakarta’ya direkt Türk Havayolları ile uçtum. Bileti almak konusunda geç kaldığım için biletler biraz pahalıydı. 2900 tl verdim ben ama Singapur aktarmalı daha ucuza biletler bulabilirsiniz. Jakarta’dan Surakarta’ya Garuda Indonesia Havayolları’nı kullandım. Fiyatlar Türk lirasına çevrilince çok pahalı değil ama diğer uçak firmalarına göre biraz daha pahalı ama oranın en güvenilir havayolu firması olduğunu söyleyebilirim. Surakarta’da toplu taşıma bulmanız biraz zor. Taksileri kullanabilirsiniz. Ucuzlar ama İngilizce anlaşamayabilirsiniz. Motosiklet taksiler var. Telefonunuza indirdiğiniz bir uygulamayla çağırabiliyorsunuz yine contact person’ınız bu konuda sizi bilgilendirecektir. Endonezya’da trafik çok karışık olduğu için ben motosiklet taksileri kullanmadım. Bir yere giderken ya hastaneden arkadaşlarımızla gittik ya da contact person’ımızla.
Gezi - Eğlence
9/10
Sosyal programlar çok eğlenceli ve dolu dolu geçti. Diğer zamanlarda hastaneden arkadaşlarımızla ve contact personlarımızla çok gezdik. Endonezyalılar karaokeye bayılıyorlar mutlaka sizde gitmelisiniz. Şehirde 2-3 tane alışveriş merkezleri var oralara gidebilirsiniz. Bizi geleneksel operaya götürmüştü arkadaşlarımız siz de fırsatını bulursanız görmeye gitmelisiniz. Staj sonrası veya öncesi yakınlarda adalara, volkanik dağlara ve tabiki Bali’ye geziler düzenleyebilirsiniz.
Şehir Şartları
6/10
Başkent ve çeşitli büyük şehirler çok gelişmiş olsa da Surakarta biraz kasaba gibiydi. Çok fakir kesimleri olduğu kadar çok zengin yerleri de var. Çok gelişmiş olmasa da keyif alabileceğiniz bir şehir.
Genel Bütçe
9/10
Endonezya oldukça ucuz bir ülke.5-10 liraya bir restoranda yemek yiyebilirsiniz. Tabi gidilen mekanlara göre fiyatlar değişiyor. Eğer batik alacaksanız ve elle çizilenlerden istiyorsanız bir miktar pahalı olabilir. Ben Surakarta’dan başka başkent Jakarta’da 2 gün kaldım ve 1 ayda yaklaşık 2.000-2500 tl harcadım.
Yapılacaklar - Yapılmayacaklar
-Bence martabak ı denemelisiniz. Tuzlusu börek gibi tatlısı pankek gibi ve damak tadımıza çok yakın
-Luvak kahvesini denemelisiniz. Bardağına 26 tl verdim :) kahve çekirdeğini luvak adındaki hayvan yiyor. Dışkısında fermente olan kahve çekirdekleri toplanıp temizlenip hazırlanıyor. Bu yüzden biraz pahalı ama tadı buna değerdi.
-Karaoke yapın.
-Masaj yaptırın. Çok rahatlıyorsunuz ve fiyatlar çok ucuz.
-Batik alın.